«Kristi brud»-tiltalen: Beit kvinne i ansiktet

Ifølge tiltalen skal «Kristi brud» blant annet ha bitt en annen kvinne i ansiktet.

TILTALT: Åsa Waldau, også kjent som «Kristi brud» i Knutbysekten. Foto: Roger Vikström / SCANPIX
TILTALT: Åsa Waldau, også kjent som «Kristi brud» i Knutbysekten. Foto: Roger Vikström / SCANPIXVis mer

Det melder Expressen.

I går ble det kjent at Åsa Waldau, også kjent som «Kristi brud», etter Knutby-saken, er tiltalt for mishandling i Knutby-sekten.

Det er tre tidligere pastorer som tiltales.

Hugget i hånden

Ifølge tiltalen blir hun anklaget for å ha bitt en kvinne i ansiktet og hugget henne i hånden med en gaffel. Hun er også tiltalt for å ha hoppet og trampet på en liggende kvinne.

De fleste som er blitt utsatt for mishandlingen skal ha tilhørt den innerste kretsen i sekten.

- Totalt er det seks medlemmer som er utsatt. Fire av dem er kvinner. De hadde som oppgave å passe på «Kristi brud», sier påtaleansvarlig Liselott Herschend under en pressekonferanse i dag.

Ifølge Herschend har den innerste kretsen bestått av 12 personer. Medlemmenes oppgave har vært å støtte og forsvare «Kristi brud».

Tidligere pastor Peter Gembäck er tiltalt for mishandling og ulike former for tvang. En tredje, tidligere pastor er tiltalt for mishandling og seksuell utnytting av en person som var i et tillitsforhold til vedkommende.

Flere voldshandlinger

Aktor lister opp en lang liste med voldshandlinger som Waldau skal ha utført mot kvinnene.

Hun skal ha slått en kvinne i hodet med en hårbørste, dratt henne i håret og dunket hodet hennes inn i et skap. Hun skal også ha slått denne kvinnen i ansiktet med en fluesmekker og slått henne i brystet med knyttneven.

En annen kvinne skal ha blitt slått i ansiktet med åpen hånd. Waldau skal ha bitt henne i nakken og dratt av henne håret. Enda en kvinne skal ha opplevd at Waldau dro av henne håret.

Waldau skal også flere ganger har slått en mann i ansiktet med åpen hånd.

- Beklager dypt

I en e-post til det svenske nyhetsbyrået TT skriver Waldaus advokat Andreas Hahn blant annet at Waldau i ettertid ser at felleskapet blant medlemmene i sekten har ført til en oppførsel som ikke har vært sunn. «Det beklager Åsa dypt i dag og hun er klar for å ta sin del av ansvaret», skriver advokaten.

Han skriver videre at Waldau understreker at hennes opplevelse er at alt som har skjedd har skjedd i samspill mellom medlemmene og at hun aldri har hatt som hensikt å skade noen.

Det er blitt gjennomført avhør av flere personer som har fortalt om voldskulturen i Knutby-menigheten fra 2013-2016.

- Min klient lider av posttraumatisk stress etter det som har skjedd. Det har vært en lang prosess for henne å innse sannheten. Hun har det fortsatt svært vanskelig, sier Leif Ericksson, advokat for en av de fornærmede kvinnene.

Knutby-saken

Menigheten i Knutby fikk massiv medieomtale i 2004 etter drapet på Alexandra Fossmo, kona til lederen i menigheten. Helge Fossmo.

Pastor i Knutbysekten Helge Fossmo ble dømt til livsstid i fengsel for å ha oppfordret til drapet på sin egen kone.

Åsa Waldau, også kalt Kristi brud, tok over ledelsen av sekten i Knutby etter Fossmo. Waldau var også søsteren til drepte Alexandra Fossmo.

Alexandra Fossmo ble myrdet av familiens barnepike på bestilling fra Helge Fossmo.