«Kristi bruds» sexpastor bryter tausheten

Beklager i åpent brev i forkant av rettssaken.

KNUTBY: Urban Fält var pastor i den beryktede Filadelfiamenigheten i Knutby, og står nå tiltalt for seksuell utnyttelse av en 17-åring. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Scanpix
KNUTBY: Urban Fält var pastor i den beryktede Filadelfiamenigheten i Knutby, og står nå tiltalt for seksuell utnyttelse av en 17-åring. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Jag var en av pastorerna i Knutby! Det var ett sammanhang som var helt galet. En sekt! Jag har i dag helt tagit avstånd från allt som det handlade om! Där gjorde jag många fel och jag gjorde människor illa! Med djup ånger ber jag alla de jag skadat om förlåtelse! Jag tar fullt ansvar för det jag gjorde fel och jag har inte något emot någon av dem som var med i sekten! Förlåt …»

Slik beskriver den tidligere pastoren Urban Fält sin tid i den beryktede Filadelfiamenigheten i tettstedet Knutby, noen mil øst for Uppsala.

Uttalelsen er sendt i et åpent brev til svenske Dagen og Expressen i forkant av rettssaken som starter på nyåret.

Han er tiltalt for å ha utnyttet en kvinne i menigheten seksuelt flere ganger i 2015, da hun var bare 17 år gammel. Åsa Waldau (54), også kalt «Kristi brud» og en annen pastor er tiltalt i samme sak - begge for mishandling.

Rystet Skandinavia

Frikirkemenigheten i Knutby sto for 15 år siden i sentrum for en av Sveriges mest omtalte kriminalsaker. Den norske pastoren Helge Fossmo ble i 2004 dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap på sin kone Alexandra, samt for medvirkning til drapsforsøk i to tilfeller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer