Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Kristi bruds» sexpastor bryter tausheten

Beklager i åpent brev i forkant av rettssaken.

KNUTBY: Urban Fält var pastor i den beryktede Filadelfiamenigheten i Knutby, og står nå tiltalt for seksuell utnyttelse av en 17-åring. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Scanpix
KNUTBY: Urban Fält var pastor i den beryktede Filadelfiamenigheten i Knutby, og står nå tiltalt for seksuell utnyttelse av en 17-åring. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Scanpix Vis mer

«Jag var en av pastorerna i Knutby! Det var ett sammanhang som var helt galet. En sekt! Jag har i dag helt tagit avstånd från allt som det handlade om! Där gjorde jag många fel och jag gjorde människor illa! Med djup ånger ber jag alla de jag skadat om förlåtelse! Jag tar fullt ansvar för det jag gjorde fel och jag har inte något emot någon av dem som var med i sekten! Förlåt …»

Slik beskriver den tidligere pastoren Urban Fält sin tid i den beryktede Filadelfiamenigheten i tettstedet Knutby, noen mil øst for Uppsala.

Uttalelsen er sendt i et åpent brev til svenske Dagen og Expressen i forkant av rettssaken som starter på nyåret.

Han er tiltalt for å ha utnyttet en kvinne i menigheten seksuelt flere ganger i 2015, da hun var bare 17 år gammel. Åsa Waldau (54), også kalt «Kristi brud» og en annen pastor er tiltalt i samme sak - begge for mishandling.

Rystet Skandinavia

Frikirkemenigheten i Knutby sto for 15 år siden i sentrum for en av Sveriges mest omtalte kriminalsaker. Den norske pastoren Helge Fossmo ble i 2004 dømt til livstid i fengsel for medvirkning til drap på sin kone Alexandra, samt for medvirkning til drapsforsøk i to tilfeller.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, skal Fossmo ifølge dommen ha manipulert svenske Sara Svensson til å drepe kona og skyte Daniel Linde, ektemannen til en av Fossmos elskerinner.

Svensson var Fossmo-familiens tidligere barnepike og en av pastorens elskerinner. Politiets teori har blant annet vært at Fossmo manipulerte barnepiken til å drepe hans kone og Linde, slik at han kunne leve sammen med sin elskerinne.

Før drapet hadde Fossmo blant annet overbevist Svensson om at seksuelle ritualer skulle beskytte dem fra demoner, ifølge Expressen.

Svensson ble dømt til tvungen rettspsykiatrisk behandling og seinere løslatt i 2011. Fossmos straff ble i starten av desember i år omgjort til 26 år. Dermed åpnes det for at han kan løslates allerede i april 2021.

Vold og seksuelle overgrep

Åsa Waldau var Alexandra Fossmos søster, og tok over menigheten etter Helge Fossmo da han ble dømt til fengsel. Hun ble ansett for å være spesielt utvalgt av gud, og ble som nevnt omtalt som «Kristi brud».

Tolv år etter overtakelsen kom nye opplysninger om livet på innsida av menigheten, da Waldau og Fält ble tvunget ut i 2016, etter anklager om vold og seksuelle overgrep.

«KRISTI BRUD»: Åsa Waldau er tiltalt for 14 tilfeller av mishandling. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
«KRISTI BRUD»: Åsa Waldau er tiltalt for 14 tilfeller av mishandling. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

Waldau er tiltalt for å ha slått flere kvinner i hodet, dratt dem etter håret og slått hodet deres i vegger og skap. Hun anklages også for å ha bitt en kvinne i nakken og i ansiktet, og for å ha hoppet eller trampet på et av ofrene.

En av kvinnene har i sin forklaring fortalt hvordan Åsa Waldau og den overgrepstiltalte pastoren befalte medlemmer av menigheten til å utøve vold mot hverandre.

I politiavhør har «Kristi brud» selv uttalt at hun trodde hun gjorde det rette, men har i ettertid innsett at det var feil. Hun nekter straffskyld for alle tiltalepunkter, men har erkjent at det har vært tilfeller av mishandling i menigheten.

- Jeg synes dette er veldig vanskelig, og jeg er veldig lei meg. Målet var fred, målet var ro og målet var stillhet, har hun sagt i avhør.

BRUTALT: Brutale scener viser det som anklages for å være vold mot medlemmer av den sørkoreanske kirken «Grace Road Church» på Fiji. Kirken mener på sin side at det hele er en del av pastor Shin Ok-joos forkynnelse, og at medlemmene samtykker i handlingene. Video: CNN Vis mer

Ekstrem frykt og stolthet

I politiavhør har 17-åringen, som nå er voksen, fortalt om både ekstrem frykt og stolthet over i gi «Kristi brud» sjelefred, som Fält skal ha hevdet var grunnen til at de måtte ha sex.

- Hans ord var lov. Det han sa var det gud sa, har hun sagt i avhør.

Pastoren utdyper beklagelsen i brevet overfor Expressen.

- Jeg har gjennomgått en lang behandling for å komme tilbake til meg selv etter den hjernevasken vi ble utsatt for. Jeg tar fullt ansvar for mine handlinger. Jeg håper at alle kan komme seg videre i livet, og ønsker alle det beste, sier han.

Advokat Elisabeth Massi Fritz representerer kvinnen han er anklaget for å ha begått overgrep mot, samt flere av mishandlingsofrene. Hun sier til avisa at klientene har det svært vanskelig psykisk.

- Det er lidelser som aldri kommer til å bli bedre av noen erstatning, sier hun.