BLIR BEDT OM Å HOLDE SEG INNENDØRS: Indisk politi- og militærmannskap strømmet til gatene da terrorangrepet var et faktum i Mumbai i kveld. Norske Kristian A. Fossland (25) måtte rømme fra restauranten og til sikkerhet. Foto: AFP/Indranil MUKHERJEE/SCANPIX
BLIR BEDT OM Å HOLDE SEG INNENDØRS: Indisk politi- og militærmannskap strømmet til gatene da terrorangrepet var et faktum i Mumbai i kveld. Norske Kristian A. Fossland (25) måtte rømme fra restauranten og til sikkerhet. Foto: AFP/Indranil MUKHERJEE/SCANPIXVis mer

Kristian (25) fanget i terrormarerittet i natt

Måtte rømme unna da det smalt rett ved der han satt og spiste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): 25 år gamle Kristian A. Fossland fra Levanger opplevde terrormarerittet i Mumbai i India tett på kroppen i kveld.

- Jeg var midt oppe i kaoset. Vi satt og spiste middag like nede i gata for hotell Taj Mahal da vi plutselig hørte skyting og bombesmell. Det var fullstendig kaos, sier Fossland til Dagbladet.no.

Uoversiktelig
Situasjonen i Mumbai er fortsatt uoversiktelig og det er foreløpig ikke kommet bekreftede tall på drepte og skadde. Den siste utviklingen er at rundt hundre vestlige gisler er reddet ut av et brennende hotell Taj Mahal.

Ifølge P.D Ghadge, politimann ved operasjonssentralen i Mumbai, er så mange som 80 drept og 250 skadde.

Times of India opererer også med 80 drepte, men sier at så mange som 900 er brakt til sykehus. Ifølge generalsekretær for Maharashtra-provinsen hvor Mumbai er hovedstad, Johnny Joseph er 78 mennesker drept og 200 skadd. Det er ventet at tallet på drepte vil stige.

Flere timer etter at terroristene slo til ble det meldt om skudd i gatene, som raskt ble fylt av politi og soldater fra hæren.

I FLAMMER: Røyken og flammene stod ut av ærverdige Taj Mahal-hotell i natt. Foto: REUTERS/Arko Datta/SCANPIX
I FLAMMER: Røyken og flammene stod ut av ærverdige Taj Mahal-hotell i natt. Foto: REUTERS/Arko Datta/SCANPIX Vis mer

Fossland, som jobber som Trainee i Indias finanshovedstad, skulle etter planen videre til Kafé Leopold med vennene sine, men da de hørte at også det stedet var utsatt for terror, bestemte de seg for å komme seg vekk.

- Guffent
- Vi kom oss i bilen til en kompis og evakuerte oss selv til en leilighet. Det var bare å komme seg vekk derfra. Nå er vi fanget her mellom togstasjonen og hotellet det smalt på. Vi har blitt bedt om å holde oss innendørs i natt, sier 25-åringen.

I gatene strømmet det på med politi og militært mannskap, men ingen hadde noe verdifull informasjon til dem.

- Det var ekstra guffent å få høre at terroristene var ute etter briter og amerikanere. Dette er veldig dramatisk, sier han.

MINST 80 DREPT: Forbipasserende ser på vraket av en bil, etter at terrorister slo til i en koordinert aksjon mot flere mål i Mumbai. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
MINST 80 DREPT: Forbipasserende ser på vraket av en bil, etter at terrorister slo til i en koordinert aksjon mot flere mål i Mumbai. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX Vis mer

Les: - De spurte etter briter og amerikanere

Da Dagbladet.no var i kontakt med han i 03-tida lokal tid var han rolig, men sa selv at han var rimelig oppskaket av det som hadde skjedd.

- Jeg tror ikke det blir mye søvn i natt. Vi sitter og følger med på nyhetene. Slike angrep har aldri vært mot forretningsfolk og turister før, sier han.

Ingen svarer på nødnummer
Han våger seg ikke hjem til sin egne leilighet før i morgen da situasjonen forhåpentlig er mer under kontroll.

ANGREP RESTAURANT: Politi undersøker en restaurant som også ble rammet av angrepet. Foto: AP Photo/NDTV/SCANPIX
ANGREP RESTAURANT: Politi undersøker en restaurant som også ble rammet av angrepet. Foto: AP Photo/NDTV/SCANPIX Vis mer

- Denne byen er kaotisk til vanlig, men som regel veldig trygg og fredelig, sier han.

Han har fått et nødnummer for norske borgere i India, men ingen har foreløpig svart på telefonen.

Det var i 18.00-tida i kveld at væpnede menn angrep luksushoteller, turistattraksjoner og trafikknutepunkt i Indias finanshovedstad Mumbai.

Terroristene angrep med automatvåpen og granater mot Leopold Cafe, Ville Parte, Oberoi Hotell, Taj Mahal Hotell, Chhatrapati Shivaji
Terminus togstasjon, innenriksflyplassen Santa Cruz og sykehus. Alt tyder på at terroristene med sine nøye utvalgte mål var ute etter å ramme vestlige.

SPURTE ETTER BRITER OG AMERIKANERE: Øyenvitner forteller at terroristene spurte etter briter og amerikanere. En gruppe som går under navnet Deccans mujahedin har tatt på seg ansvaret  Foto: AFP PHOTO / SKY NEWS
SPURTE ETTER BRITER OG AMERIKANERE: Øyenvitner forteller at terroristene spurte etter briter og amerikanere. En gruppe som går under navnet Deccans mujahedin har tatt på seg ansvaret Foto: AFP PHOTO / SKY NEWS Vis mer

Ifølge indiske medier er ni mistenkte terrorister arrestert. To av terroristene skal være drept, mens tre skal ha kommet seg unna i en svart jeep, ifølge Times of India.

En gruppe som går under navnet Deccans mujahedin har tatt på seg ansvaret for onsdagens terrorangrep i den indiske byen Mumbai, melder Press Trust of India.
Gruppen har sendt e-post til flere nyhetsorganisasjoner der den hevder at den står bak angrepene. Gruppen er lite kjent fra før.

MUMBAI TIL VANLIG: Det var like her ved turistattraksjonen Gate of India at Kristian A. Fossland (25) spiste middag med sine venner da bombene smalt i ettermiddag. Foto: Privat
MUMBAI TIL VANLIG: Det var like her ved turistattraksjonen Gate of India at Kristian A. Fossland (25) spiste middag med sine venner da bombene smalt i ettermiddag. Foto: Privat Vis mer