Kristian (30) satt 20 meter fra bomba

Få befant seg nærmere bomba i Regjeringskvartalet - og overlevde. Etter tolv dager i koma våknet Kristian Rasmussen (30).

HARDT SKADD: Kristian Rasmussen (30) lå 12 dager i koma og husket ingenting da han våkent. På sykehuset ble det konstatert en blødning i hjernen, skader på lunge og buke, brudd i nakken, samt flere ribbeinsbrudd. Han hadde mistet over to liter blod og hadde glass i øynene. 
Foto: Jo Straube, Dagbladet
HARDT SKADD: Kristian Rasmussen (30) lå 12 dager i koma og husket ingenting da han våkent. På sykehuset ble det konstatert en blødning i hjernen, skader på lunge og buke, brudd i nakken, samt flere ribbeinsbrudd. Han hadde mistet over to liter blod og hadde glass i øynene. Foto: Jo Straube, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Nordlys/Dagbladet): Hadde Kristian Rasmussen (30) fra Sørreisa sett ut av kontorvinduet 22. juli, kunne han sett Anders Behring Breivik parkere bombebilen rett utenfor kontoret hans i Olje- og energidepartementet.

Om han gjorde det, vet han ikke. Minnet er borte. Livet reddet han så vidt.

Klokka er 15.25.22. Bomba Anders Behring Breivik har plassert utenfor bygget går av. Alt blir svart.

- Jeg satt rundt 20 til 30 meter fra bomben. I andre etasje, på et kontor i hjørnet av R4. Var en av de som befant seg nærmest, forteller Kristian.

Tolv dager i koma Halvannen time senere blir han funnet av brannvesenet og kjørt i all hast til Ullevaal sykehus.

Der konstateres det at han har en blødning i hjernen. Skader på lungene og i buken. Brudd i nakken samt flere ribbeinsbrudd. Han har mistet over to liter blod. De neste tolv dagene tilbringes i koma.

- Da jeg våknet var jeg forvirret. Jeg ble fortalt at jeg hadde vært i en eksplosjon. At gjerningsmannen var blitt tatt.

Skjermet for sannheten Legene fortalte ikke hva som hadde skjedd på Utøya. På grunn av traumet i hjernen ble han skjermet for hele sannheten i dagene som kom. Han fikk ikke lov til å lese aviser. Fikk ikke se på TV. Besøkende fikk streng beskjed om å ikke informere han om hva som hadde skjedd. Fremgangsmetoden er normal praksis i forhold til hans skader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer