<strong>HARDT SKADD:</strong> Kristian Rasmussen (30) lå 12 dager i koma og husket ingenting da han våkent. På sykehuset ble det konstatert en blødning i hjernen, skader på lunge og buke, brudd i nakken, samt flere ribbeinsbrudd. Han hadde mistet over to liter blod og hadde glass i øynene. 
Foto: Jo Straube, Dagbladet
HARDT SKADD: Kristian Rasmussen (30) lå 12 dager i koma og husket ingenting da han våkent. På sykehuset ble det konstatert en blødning i hjernen, skader på lunge og buke, brudd i nakken, samt flere ribbeinsbrudd. Han hadde mistet over to liter blod og hadde glass i øynene. Foto: Jo Straube, Dagbladet Vis mer

Kristian (30) satt 20 meter fra bomba

Få befant seg nærmere bomba i Regjeringskvartalet - og overlevde. Etter tolv dager i koma våknet Kristian Rasmussen (30).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Nordlys/Dagbladet): Hadde Kristian Rasmussen (30) fra Sørreisa sett ut av kontorvinduet 22. juli, kunne han sett Anders Behring Breivik parkere bombebilen rett utenfor kontoret hans i Olje- og energidepartementet.

Om han gjorde det, vet han ikke. Minnet er borte. Livet reddet han så vidt.

Klokka er 15.25.22. Bomba Anders Behring Breivik har plassert utenfor bygget går av. Alt blir svart.

- Jeg satt rundt 20 til 30 meter fra bomben. I andre etasje, på et kontor i hjørnet av R4. Var en av de som befant seg nærmest, forteller Kristian.

Tolv dager i koma Halvannen time senere blir han funnet av brannvesenet og kjørt i all hast til Ullevaal sykehus.

<strong>PARKERER BOMEBILEN:</strong> Her forlater Anders Behring Breivik bombebilen utenfor høyblokka i Regjeringskvartalet. Til venstre i bildet er kontoret hvor Rasmussen satt da bomba gikk av få minutter senere.


Foto: Fra ABC Nyheter
PARKERER BOMEBILEN: Her forlater Anders Behring Breivik bombebilen utenfor høyblokka i Regjeringskvartalet. Til venstre i bildet er kontoret hvor Rasmussen satt da bomba gikk av få minutter senere. Foto: Fra ABC Nyheter Vis mer

Der konstateres det at han har en blødning i hjernen. Skader på lungene og i buken. Brudd i nakken samt flere ribbeinsbrudd. Han har mistet over to liter blod. De neste tolv dagene tilbringes i koma.

- Da jeg våknet var jeg forvirret. Jeg ble fortalt at jeg hadde vært i en eksplosjon. At gjerningsmannen var blitt tatt.

Skjermet for sannheten Legene fortalte ikke hva som hadde skjedd på Utøya. På grunn av traumet i hjernen ble han skjermet for hele sannheten i dagene som kom. Han fikk ikke lov til å lese aviser. Fikk ikke se på TV. Besøkende fikk streng beskjed om å ikke informere han om hva som hadde skjedd. Fremgangsmetoden er normal praksis i forhold til hans skader.

- Men jeg følte meg trygg. Jeg ble hele tiden svært godt ivaretatt. Både av legene og av mine nærmeste. Familien, venner og ikke minst samboeren min har støttet meg hele tiden. De har vært der for meg. Det er jeg svært takknemlig for.

Plukket glasskår fra øynene Det tok tid før familien fikk rede på om Kristian var død eller levende. Først kl. 0300 natt til lørdag fikk tantene hans, som bor i Oslo, mulighet til å identifisere han.

Resten av familien kom til Oslo så fort de kunne. De var ved hans side gjennom hele sykehusoppholdet. Det var ei vanskelig tid.

<strong>MINUTTENE ETTERPÅ:</strong> Bomba på 950 kilo gikk av til høyre i bildet. På et kontor i annen etasje til høyre i bildet ble Rasmussen liggende hardt skadd. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
MINUTTENE ETTERPÅ: Bomba på 950 kilo gikk av til høyre i bildet. På et kontor i annen etasje til høyre i bildet ble Rasmussen liggende hardt skadd. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Nå, bare to måneder etter at bomba gikk av, har Kristian allerede fått lov til å komme hjem. Han har hatt en nesten utrolig rask helbredelse i forhold til alvorligheten av skadene han fikk.

- Jeg har vært veldig heldig. Utrolig heldig, egentlig. Jeg var en av de som satt nærmest bomba. Legene har fortalt at de plukket glasskår ut av øynene mine. Men jeg har ingen skader på synet. Ingen hørselsskader som en følge av eksplosjonen, sier han.

Vil tilbake i jobb Torsdag i forrige uke ble han skrevet ut fra Sunnaas rehabiliteringssykehus etter å ha tilbrakt en måned der. Nå skal han tilbringe en måned i egen leilighet før han vender tilbake til Sunnaas for en kort periode. Deretter håper Kristian at han kan begynne å arbeide igjen.

- Det tar på ikke å kunne jobbe. Jeg kjenner det klør i fingrene. Men jeg vet også at det er snakk om å tilvennes over tid. Forberede seg. Jeg vet at jeg for tida lett blir distrahert, mister konsentrasjonen, men jeg gleder meg til å ta fatt på arbeidet igjen. Arbeidskollegene har vært svært forståelsesfulle. Det er jeg takknemlig for.

Har besøkt åstedet Han har allerede vendt tilbake til det utbombede kontoret. Inspisert skadeomfanget. Sett hvor det var han ble funnet.

- Jeg har vært på kontoret. Restene av det. Det er helt utbombet, men det føltes greit å være tilbake. Merkelig nok har jeg ingen problemer med å vende tilbake til åstedet. Det skyldes vel at jeg ikke husker noe av det som skjedde.

<strong>ETASJEN UNDER:</strong> Slik så det ut i resepsjonsområdet i Olje- og energidepartmentet rett over gata for bombebilen. I etasjen over satt Rasmussen og jobbet da det smalt. Foto: Statsbygg
ETASJEN UNDER: Slik så det ut i resepsjonsområdet i Olje- og energidepartmentet rett over gata for bombebilen. I etasjen over satt Rasmussen og jobbet da det smalt. Foto: Statsbygg Vis mer

Han beskriver oppfølgingen og behandlingen han har mottatt som svært god.

- Jeg har fått god oppfølging hele tiden. Svært god behandling. Både på Sunnaas og på Ullevaal. Psykologer, leger og sykepleiere har hele tiden vært tilgjengelige for meg. Også familien og samboeren min har vært til god hjelp.

Stolt over å være norsk Det har hjulpet han videre i bearbeidelsesprosessen. Men det har også det norske folks reaksjoner på angrepene.

- Det som skjedde var grusomt. Helt forferdelig. Vanskelig å forstå. Selv om det skjer terrorhandlinger over hele verden, og det kanskje bare var et tidsspørsmål før det samme skjedde her, er handlingene ufattelig. Men det er minst like utrolig å se hvordan det norske folk reagerte.

Kristian har bare lest om de mange markeringene som fant sted som en følge av ugjerningene. Kun sett bilder av blomsterhavene. Av de mange hundretusen som samlet seg i gatene. Men det har forandret hans opplevelse av angrepene, og hva han føler ovenfor gjerningsmannen.

<strong>HUSKER IKKE:</strong> Kristian Rasmussen husker ikke noe av det som skjedde. Terrorens omfang fikk han ingen informasjon før etter lang tid. Legene ville spare ham sjokket.
Foto: Jo Straube, Dagbladet
HUSKER IKKE: Kristian Rasmussen husker ikke noe av det som skjedde. Terrorens omfang fikk han ingen informasjon før etter lang tid. Legene ville spare ham sjokket. Foto: Jo Straube, Dagbladet Vis mer

- Når man ser hvordan det norske folk har taklet situasjonen på blir man stolt. Stolt over å være norsk. Vi valgte å møte hat med kjærlighet. Med mer demokrati. Politisk engasjement. Folkets og landets reaksjoner har uten tvil forandret hva jeg føler ovenfor gjerningsmannen. Gjort det lettere å ikke føle nag til ham.

Har møtt Utøya-ungdommer Han er likevel klar på at han har hatt det lettere enn de som var på Utøya.

- For meg gikk alt i svart. Har ingen erindringer. Jeg har møtt noen av ungdommene som var på Utøya. De har bilder på netthinnen som jeg ikke har. Jeg sliter ikke med redsel etter det jeg har opplevd. Er ikke skvetten hvis jeg hører det smeller i en dør. Reagerer ikke hvis en ukjent bil skulle parkere utenfor. Slik sett er jeg heldig. Veldig heldig.

Kristian er fokusert på å se framover. Glede seg over framgangen. Han mener det er viktig å legge hendelsene bak seg.

- Det må vi gjøre som nasjon også. Vi må komme oss videre. Legge hendelsene bak oss. Ikke glemme, men lære av det som har skjedd.

Bomba i Regjeringskvartalet:

Fredag 22. juli

15.13.23: Breivik kjører den hvite bombebilen mot regjeringskvartalet via Grensen.

15.13.43: Fra Grensen kjører han inn Grubbegata.

15.15.42:
Utenfor Fiskeridepartementet stopper han bilen og står stille i nesten to minutter.

15.16.07:
I Regjeringskvartalet svinger Breivik inn foran Statsministerens kontor og Justisdepartementet. Rett over gata sitter Kristian Rasmussen og jobber i Olje- og energidepartementet.

15.16.20:
Breivik rygger en hvit VW Crafter på plass under et overbygg ved hovedinngangen til Høyblokka.

15.17.09:
Breivik går ut av varebilen iført ei hjemmelaget uniform. I bilen har han ei bombe på cirka 950 kilo. Han tenner lunta

15.17.27:
Breivik forlater bilen via Grubbegata. I hånda holder han en pistol.

15.25.22:
Bomba går av. Åtte blir drept.

Ca. 16.00:
Rasmussen blir funnet hardt skadd og sendt til sykehus
<strong>SAMME BYGG:</strong> Slik så det ut på ett av kontorene i samme bygg som Rasmussen jobbet i. Foto: Statsbygg
SAMME BYGG: Slik så det ut på ett av kontorene i samme bygg som Rasmussen jobbet i. Foto: Statsbygg Vis mer
<strong>VIL I ARBEID:</strong> - Når man ser hvordan det norske folk har taklet situasjonen på blir man stolt. Stolt over å være norsk. Vi valgte å møte hat med kjærlighet, sier Rasmussen. Her står han utenfor Regjeringskvartalet - og ser fram til å begynne i arbeid igjen. 
Foto: Jo Straube, Dagbladet
VIL I ARBEID: - Når man ser hvordan det norske folk har taklet situasjonen på blir man stolt. Stolt over å være norsk. Vi valgte å møte hat med kjærlighet, sier Rasmussen. Her står han utenfor Regjeringskvartalet - og ser fram til å begynne i arbeid igjen. Foto: Jo Straube, Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer