Raset i Gjerdrum

Kristian fant den døde i raset

Maskinføreren som fant den døde personen i raset på mandag skulle skrape sammen masse da han fant liket.

FUNN: Maskinfører fra NVE, Kristian Skrokbæk, fant en død person i raset i Gjerdrum. Foto/ Video: Bjørn Langsem/ Lars E.Bones.Klipp: DBTV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flekker av snø dekker fremdeles deler av det enorme kvikkleireskredet i Ask i Gjerdrum.

30. desember i fjor skylte brune og grå leirmasser over fylkesvei 120 og forsvant 1,5 kilometer videre ned et dalsøkke. Inntil i dag var dette området politiet skulle fortsette sitt søk etter den siste av de savnede etter katastrofen.

Mannskap fra NVE har siden hendelsen skjedde bistått med sikring av området, lagt veier og gravet grøfter for å drenere vannmassene som er ventet ved vårsmeltinga. Hvert eneste spadetak har blitt overvåket med tanke på at Rasa Lasinskiene (49) ikke var funnet.

Oppmerksom

Den samme tanken hadde maskinfører Kristian Skrokbæk med seg da han satte seg inn i førerhuset på gravemaskinen da skiftet hans startet mandag morgen.

- Jeg startet dagen som vanlig. Vi skulle laste en dumper. Jeg skulle skrape sammen masse da jeg fant et lik, sier Kristian Skrokbæk.

Ifølge politiet, ble den døde funnet omtrent en meter ned i leirmassene.

FUNNSTED: Den døde ble funnet mandag morgen, tett ved fylkesvei 120 og på omtrent en meters dyp. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet.
FUNNSTED: Den døde ble funnet mandag morgen, tett ved fylkesvei 120 og på omtrent en meters dyp. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet. Vis mer

Dagbladet møtte Skrokbæk ved funnstedet. Maskinene sto med motorene avslått, men til tross for det tragiske bakteppet var det mange som pustet lettet ut i dag.

Kristian Skrokbæk er mannen som satte et punktum for en lang og krevende søkeperiode.

- Det ble full stans i arbeidet. Vi ringte politiet og sikret området, sier Skrokbæk.

Han forteller at mannskapet fra NVE hele tiden har vært oppmerksomme og bevisste på at de kan gjøre funn. Nå kjenner han på en lettelse.

- Det er sterke bilder som fester seg i hodet når man gjør et slikt funn. Hvordan bearbeider du det?

- Man tenker at man har gjort en god gjerning for de etterlatte og hele samfunnet, sier Skrokbæk.

Flere funn

- Det er mange som har lurt på hvor den siste savnede har vært, sier Kristian Skrokbæk, som har stående tilbud om å få profesjonell debrif.

Skrokbæk er ikke alene om å ha bidratt til funn i katastrofeområdet. Han møter Dagbladet sammen med NVE-kollegaen Alf Saur, som bidro til å finne to av de omkomne i selve rasgropa.

- Vi bidro med maskinell bistand for å hjelpe politiet og brann og redning og hundeførere, sier Alf Saur.

MASKINFØRERE: Kristian Skrokbæk (t.v) er maskinføreren fra NVE som fant den døde personen i raset. Arbeidsleder Alf Saur bisto søkearbeidet i rasgropa og deltok i funnene av to av de omkomne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MASKINFØRERE: Kristian Skrokbæk (t.v) er maskinføreren fra NVE som fant den døde personen i raset. Arbeidsleder Alf Saur bisto søkearbeidet i rasgropa og deltok i funnene av to av de omkomne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han forteller at det ble søkt mer systematisk, knytta til gjenkjennelige adresser.

- Med god hjelp fra bikkjer, så fant vi to personer, sier han.

- Vi får tilbud om debrif og hjelp. Etter at vi fant dem to, så møttes hele arbeidslaget på kulturhuset og drakk kaffe og pratet litt. Det er jo godt, sier den rutinerte maskinføreren.

Ask forteller at det viktigste for arbeidslaget fra NVE videre er å få vannet på rett spor slik at det ikke eroderer i kvikkleiresoner.

- Hovedmålet er å få bekkene på rett løp, sier Alf Saur.

Politiet har ennå ikke gått ut med identiteten på den døde personen som ble funnet mandag morgen klokka 0730, men mange går nå ut fra at alle de savnede etter kvikkleireraset er funnet.

Det vil også gjøre jobben med å sikre området for flere ras enklere for maskinførerne til NVE.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer