Kristian hadde glass i øynene og lå 12 dager i koma

Vitner i dag - neste rettsdag er torsdag.

FØRST UT: Kristian Rasmussen ble hardt skadd av bomben 22. juli. Nå er han klar til å vitne i rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
FØRST UT: Kristian Rasmussen ble hardt skadd av bomben 22. juli. Nå er han klar til å vitne i rettsaken mot Anders Behring Breivik. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag får retten høre flere beretninger fra personer som ble rammet av bomben i regjeringskvartalet.

Kristian Rasmussen (31) er førstemann som skal i vitneboksen fredag.

Han satt på jobb i Olje- og energidepartementet i R4-bygget, som ligger 25 meter fra der Breivik parkerte bombebilen, da bomben eksploderte 22. juli i fjor.

Torsdag vitnet fire personer om sine opplevelser fra 22. juli og tiden etter. Beretningene vakte sterke reaksjoner i salen.

Rasmussen selv sa til NTB i forkant av rettssaken at alt bare ble svart etter eksplosjonen og at han først våknet på sykehus tolv dager senere.

- Personlig har jeg ikke noen traumer knyttet til hendelsene. Det er nok fordi jeg ikke husker noe av hendelsene. Jeg sover godt om nettene og føler at jeg i stor grad har kommet meg videre. Jeg har lenge følt meg klar til å vitne. Jeg kommer til å møte opp og svare på de spørsmål som måtte komme, sa han.

- Godt ivaretatt Rasmussen føler også at han har blitt godt ivaretatt etter 22. juli.

- Jeg får også ha med meg samboeren min inn i salen når jeg skal vitne, og jeg har fått god støtte fra bistandsadvokaten min, sier han.

Den siste skadde som er nevnt ved navn i tiltalen, er Tore Raasok (56), ekspedisjonssjef i Samferdselsdepartementet. Han befant seg på motsatt side av bombebilen, mot Akersgata, og ble alvorlig skadd av bygningsmateriale som ble sprengt ut av Høyblokka.

Flere utsatt for drapsforsøk Fredag skal flere personer også flere personer som ikke er navngitt i tiltalen, vitne. Disse ble ikke alvorlig skadd, og flere befant seg et stykke fra regjeringskvartalet, men aktor Inga Bejer Engh sier det også er viktig å høre deres historier.

- Dette gjør vi fordi tiltalen er formulert slik at det har vært et drapsforsøk på en lang rekke personer, ikke bare de som er navngitt, men på en lang rekke personer som har vært i umiddelbar nærhet av bomben, sier hun.

Engh sier de har gjort et utvalg av personer som kan gi retten inntrykk av hvordan det var å være i omkringliggende bygninger og gater. For eksempel skal retten høre historien til en mann som ble kastet inn i VG-passasjen av trykkbølgen og ble skadd av fallende glass fra fasaden på bygget.

Det ble torsdag bestemt at retten tar fri mandag. Planen er at de resterende vitnene fra regjeringskvartalet skal forklare seg fredag, opplyser Engh til NTB.

Neste rettsdag etter dette blir torsdag om nesten én uke, ettersom tirsdag er 1. mai og onsdag fra før er rettsfri dag.

(NTB)