Kristian Norheim blir Carl I. Hagens motkandidat til Nobelkomiteen

Kristian Norheim (41) bekrefter overfor Dagbladet at han har sagt seg villig til å bli Hagens motkandidat.

MOTKANDIDAT: Kristian Norheim, utenrikspolitiker i Frp, blir Carl I. Hagens motkandidat. Hvem som bli med i nobelkomiteen, blir kjent i ettermiddag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
MOTKANDIDAT: Kristian Norheim, utenrikspolitiker i Frp, blir Carl I. Hagens motkandidat. Hvem som bli med i nobelkomiteen, blir kjent i ettermiddag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet/NTB): Frps valgkomité foreslår at Carl I. Hagen erstatter Inger-Marie Ytterhorn i Nobelkomiteen, meldte Aftenposten tidligere i dag. NTB fikk også bekreftet dette.

Hagen er Frps andre vararepresentant for Oslo Frp.

Kristian Norheim (41) har sagt seg villig til å bli Carl I. Hagens motkandidat under ettermiddagens gruppemøte på Stortinget, bekrefter Nordheim selv overfor Dagbladet. Hvem partiet velger, blir kjent i ettermiddag.

Telemarkingen er en respektert utenrikspolitiker i Frp.

Norheim har tidligere vært politisk rådgiver for partileder Siv Jensen, og bisto henne da hun i september 2010 møtte sitt politiske forbilde Margaret Thatcher i London.

41-åringen fra Siljan i Telemark representerte Frp som nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen i 2013-2015.

Kristian Norheim jobber nå som konserndirektør for kommunikasjon og myndighetskontakt i Skagerak Energi.

Vil lite trolig gå mot

Valgkomiteen i Frp er bredt sammensatt med Ulf Leirstein som leder. I gruppemøtet, som avgjør hvem, som skal bli Frp’s utvalgte i Nobel-komiteen, deltar både statsrådene og stortingsrepresentantene.

Selv om enkelte av partiene på Stortinget anser Carl I. Hagen som en kontroversiell kandidat, er det lite trolig at de vil gå mot utnevnelsen, fordi det betraktes som et internt partianliggende å utpeke sine kandidater.

Samles klokka 15

Rett etter stortingsvalget varslet Hagen internt i partiet at han kunne tenke seg en plass i Nobelkomiteen. I midten av oktober bekreftet han sitt kandidatur offentlig overfor NTB.

Carl I. Hagen er en av Frps kandidater for nobelkomiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Carl I. Hagen er en av Frps kandidater for nobelkomiteen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Men selv om valgkomiteen i Frp har landet på Hagen, er det ikke sikkert at veteranen blir valgt som partiets kandidat. Fremskrittspartiets stortingsgruppe skal stemme over flere kandidater når den samles onsdag klokken 15.

Valgbar?

Hagen er vararepresentant til Stortinget og ventes å møte i så vel utenrikskomiteen som kontroll- og konstitusjonskomiteen i inneværende periode.

Fremskrittspartiet gikk derfor til det skritt å be Stortingets konstitusjonelle avdeling om en redegjørelse for om Hagen i det hele tatt er valgbar til Nobelkomiteen. Reglene sier at en stortingsrepresentant ikke kan sitte der, men hva med en vararepresentant?

Konklusjonen var ikke entydig – selv om det ble understreket at hensynet til komiteens uavhengighet tilsier at det «ikke vil være naturlig å skille mellom stortingsrepresentanter og vararepresentanter».

Nederlag

Hagen led nederlag da han utfordret Ytterhorn også for seks år siden. Det førte til at han trakk seg som partiets eldregeneral. I tillegg frøs et allerede kjølig forhold mellom Hagen og Ytterhorn til is:

- Hun kunne ha trukket seg og latt meg få nobelvervet, om ikke annet enn i takknemlighet for alle politiske muligheter og meningsfullt arbeid jeg hadde sørget for at hun fikk, sier Hagen selv i Gunnar Ringheims bok «Frp – rett fra levra».

Velges i plenum

Normalt er det partiene selv som i praksis peker ut de ulike ikke-parlamentariske vervene de har rett til – målt etter partiets størrelse. Men formelt er det Stortingets valgkomité, ledet av stortingspresident Olemic Thommessen, som innstiller til Stortinget i plenum, der valgene gjennomføres.

Saken oppdateres

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer