Rettssak mot Kristian Valen:

Kristian Valen hevdet aktor kom med direkte løgner

Kaller Facebook-postene et desperat rop om hjelp.

RETTSSAK: Rettssaken mot komiker Kristian Valen i Borgarting lagmannsrett fredag. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
RETTSSAK: Rettssaken mot komiker Kristian Valen i Borgarting lagmannsrett fredag. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I september i fjor ble komiker Kristian Valen dømt til 21 dagers ubetinget fengsel for å ha truet to politimenn på Facebook. Valen anket saken og nå starter rettssaken i Borgarting lagmannsrett.

FORSVARER: Kristian Valens forsvarer John Christian Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER: Kristian Valens forsvarer John Christian Elden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han har anket bevisbedømmelsen, lovanvendelsen og straffeutmålingen.

- Absurd å sitte her

Valen startet sin forklaring med å hevde at aktor kommer med direkte løgner. Deretter sier han at han opplever det som absurd å sitte i retten.

- Aktor kommer med direkte løgner som kan tilbakevises, uttalte Valen i retten.

Valen er tiltalt etter straffelovens paragraf 263 for «i ord eller handling å ha truet med en straffbar atferd under slike omstendigheter at trusselen var egnet til å framkalle alvorlig frykt». Og etter straffelovens paragraf 156 for «ved annen utilbørlig atferd å ha forulempet en offentlig tjenestemann på grunn av utføringen av tjenesten».

- Jeg har alltid hatt den største respekt for politiet, sier Valen i sin forklaring og fortsetter:

- Det er beklagelig hvis jeg har gjort noe som har ført til at folk blir redde. Det var ikke meningen. Min jobb er å være komiker. Jeg skal kommentere det som skjer i samfunnet. Jeg har brukt Facebook ofte, hvor jeg har brukt nøyaktig de samme ordene uten at det har fått noen følger.

«Tror de vil angre»

5. februar rykket politiet ut til Valens hjem i Oslo. De hadde blitt tilkalt av ambulansetjenesten, etter at de fant Valens kjæreste skadet med kniv. Det var uklart om det hadde skjedd noe straffbart og politiet tok derfor Valen med ut på gangen i boligblokken, mens samboeren ble fraktet til legevakten i ambulanse.

I dommen fra tingretten kommer det fram at Valen mislikte sterkt at de to politimennene var til stede, og at han tok bilde av dem. Bildene la han ut på Facebook hvor han skrev:

AKTOR: Politiadvokat Hacer Aydar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
AKTOR: Politiadvokat Hacer Aydar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«10 000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor!» og «Neste gang tror jeg de vil angre».

Tingretten var ikke i tvil om at de to innleggene måtte ses i sammenheng, og at hensikten var at han ville foreta en straffbar handling rettet mot tjenestemennene.

Valen har flere Facebook-profiler og i lagsmannsretten understreker han at innlegget «neste gang vil de angre», ble skrevet på en annen siden enn innlegget om 10 000 kroner.

- Aktoratet har valgt å klippe ut en setning og ta den ut av sammenheng, sier Valen.

- Desperate ord om hjelp

Valen holder på sin forklaring fra tingretten og sier han la ut meldingen om 10 000 kroner på Facebook for å finne ut hvor samboeren befant seg

- Det er beklagelig hvis de har følt seg truet. Det var ikke meningen, dette var desperate ord om hjelp.

Valen selv mener dette er tatt ut av sammenheng og han aldri hadde trodd at dette skulle bli oppfattet som trusler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer