Kristian Valen dømt

Kristian Valen slipper fengsel for trusler mot politiet

Komikeren Kristian Valen er dømt til betinget fengsel i 21 dager og en bot på 10 000 kroner for å ha truet politi på Facebook.

IKKE FENGSEL: Komikeren Kristian Valen slipper fengsel.
IKKE FENGSEL: Komikeren Kristian Valen slipper fengsel. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Borgarting lagmannsrett har dømt komikeren Kristian Valen til betinget fengsel i 21 dager og ilagt ham saksomkostninger på 10 000 kroner.

Valen var tiltalt for å ha truet flere polititjenestemenn på Facebook, etter en politiaksjon hjemme hos ham. Valens kone ble kjørt til legevakta, og i den forbindelse la Valen ut et innlegg på Facebook.

Advokat John Christian Elden, Valens forsvarer, har følgende kommentar til dommen.

- Vi er lettet over at lagmannsretten anser dette som en trussel i det lavere sjikt, og at Valen derfor slipper fengselsstraff. Vi noterer at det var uenighet, og at to av dommerne ville frifinne Valen fullt ut, sier Elden.

- Nå skal vi vurdere lovanvendelsen fra flertallet og om denne skal ankes etter at valen er tilbake i norge. nå er fokus på at dette ikke skaper noen hindre for hans arrangementer eller virksomhet fremover, sier advokaten.

I tingretten ble Valen dømt til 21 dagers betinget fengsel, noe som ble anket. I dommen fra tingretten kommer det fram at Valen mislikte sterkt at de to politimennene var til stede, og at han tok bilde av dem. Han la bildene ut på Facebook og skrev:

«10 000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor!» og «Neste gang tror jeg de vil angre».

Lagmannsrettens dommerkollegium har sju medlemmer - tre fagdommere og fire sivile meddommere.

5-2: skyldig

Rettens flertall på 5-2 opprettholder tingrettens domfellelse av Valen (44) for å ha truet offentlige tjenestemenn i en grad som var egnet til å framkalle alvorlig frykt.

To av meddommerne stemte for å frifinne tiltalte på dette punktet.

Den ene av meddommerne stemte også for å frikjenne Valen for å «ha forulempet offentlige tjenestemenn på grunn av deres tjenestehandling».

Rettens flertall ble dermed 6-1 for at Valen «utover en hver rimelig tvil» er skyldig på dette punktet.

Lagmannsrettens dom om å senke straffutmålingen fra ubetinget fengsel til bot og betinget fengsel, er enstemmig.

Den betingede straffen har en prøvetid på to år. Det innebærer at tiltalte slipper å sone 21 dager i fengsel (minus seks dager i varetekt) dersom han ikke blir dømt i prøvetiden.

Aker Brygge kl. 06

Hendelsen bak hovedpunktet i tiltalen skjedde natt til fredag 5. februar 2016 i Valens bolig på Aker Brygge i Oslo.

Ifølge dommen var det AMK som ba politiet om assistanse i forbindelse med en melding om at en kvinne hadde skadet seg mot en kniv i leiligheten.

Politiet kom på døra ved 06-tiden, ambulanse et kvarter seinere. Valens samboer forklarte at hun hadde et kutt i armen på grunn av et uhell med en kniv.

Hun hadde mistet en del blod og måtte til legevakta for å sy.

Samboer Valen fikk ikke være med i ambulansen, og ved 09-tiden la han ut det omstridte innlegget med bilder av politifolkene på sin åpne Facebook-side med over 50 000 følgere.

135 «likes»

Ifølge dommen kom det 135 «likes» i løpet av 35 minutter.

Valen slettet innlegget da samboeren kom tilbake fra legevakta ved 10-tiden samme formiddag.

I straffutmålingen legger lagmannsretten «noe vekt» i formildende retning på at «trusselen framstår som situasjonsbetinget og framsatt i affekt, i en åpenbart vanskelig livssituasjon».

Lagmannsretten vektlegger også i «noen grad» i formildende retning at hendelsen fant sted for mer enn ett år og ni måneder siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer