Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristiansand-drapet: - Etterforskes som drapsforsøk på politiet

Politifolkene som skjøt og drepte en 35 år gammel mann i Kristiansand, har ifølge politisjefen utført en lovlig tjenestehandling. Saken etterforskes som drapsforsøk på politimennene.

Drept: En mann ble skutt og drept  av politiet natt til søndag. Bildet viser kulehull i frontruta på bilen avdøde kjørte.  Politiets teknikere jobber med bilen.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Drept: En mann ble skutt og drept av politiet natt til søndag. Bildet viser kulehull i frontruta på bilen avdøde kjørte. Politiets teknikere jobber med bilen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politistasjonssjef i Kristiansand Ole Hortemo sier til VG at de to involverte politimennene ikke vil bli suspendert.

– Som arbeidsgiver oppfatter vi at de har utført en lovlig tjenestehandling, sier Hortemo og legger til at etterforskningen nå går i to spor.

– Politiet etterforsker et drapsforsøk mot politiet, mens Spesialenheten ser på om politiet har gjort noe straffbart. Vi oppfatter at de har utført en lovlig tjenestehandling, også får vi avvente hva Spesialenheten kommer fram til, sier Hortemo.

Politiet svarte

Politiet valgte å bevæpne seg etter tips fra publikum om mannen natt til søndag. Ifølge stabssjef Bård Austad i Agder politidistrikt var 35-åringens befatning med våpen av «en sånn art at de måtte kontrollere hva det var». Før politiet fikk stoppet 35-åringen, hadde han skutt mot dem.

– I løpet av en periode på 17-18 minutter var det flere kontakter mellom politipatruljene og den mistenkte. Ved en av disse anledningene skjøt han mot politiet, sa Austad under en pressekonferanse søndag.

– Situasjonen ender på Gartnerløkka, sentralt i Kristiansand. Politifolkene opplever dette som en nødvergesituasjon og skyter den mistenkte, sa han.

Spesialenheten etterforsker

Spesialenheten for politisaker er på plass i Kristiansand der de leder etterforskningen av hendelsen.

– Vår oppgave er å bringe på det rene bakgrunnen for oppdraget og hva som faktisk skjedde, hvor mange skudd som ble avfyrt og hvem som skjøt, sier Liv Øyen, som leder etterforskningsavdelingen i Øst-Norge, til NTB.

– De to er ikke suspendert, men de blir tatt ut av tjenesten de har hatt og får lettelse i tjenesten, sier Hortemo til TV 2.

I forbindelse med avhørene har de status som mistenkt.

– De som har utøvet den tjenestehandlingen som har medført døden, er det naturlig at har status som mistenkt. Hvis noen andre har hatt en aktiv rolle i hendelsen, er det naturlig at de vil ha mistenkt-status. De andre vil ha status som vitner, og slik er det i alle saker, sier Øyen til VG.

Til Fædrelandsvennen sier hun at de skal i gang med avhør mandag. De skal også få bistand fra Kripos.

Vitnet hendelsen

35-åringen som ble drept av politiet er etnisk norsk. Han kommer opprinnelig fra Vennesla og etterlater seg fire barn. Mannen beskrives som en ivrig jeger og våpeninteressert. Han er tidligere straffedømt, men forholdet ligger rundt ti år tilbake i tid.

Politiet vil ikke kommentere hvor mange skudd som ble avfyrt.

Knut Johnsen var på vei hjem etter en bytur da han hørte skuddene ved en Shell-stasjon like ved.

– Jeg sto og snakket med nattevakten da vi plutselig hørte tre-fire smell. Først ble jeg veldig forvirret, og jeg skjønte ikke helt hva det var. Så pekte nattevakten på en politibil med blålysene på, rett utenfor. Da kom det flere skudd, og vi forsto at det var en skuddløsning, sier han til VG.

Han tror det ble løsnet mellom åtte og femten skudd mens han sto inne på stasjonen. Bilder fra åstedet viser politi som plukker opp tomhylser.

35-åringen er den fjerde som er blitt skutt og drept i Norge av politiet siden 2002. (©NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!