Kristiansand full av ricin

Blomsterbyen Kristiansand har mye av den dødelige giftplanten. Politiet sjekker saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Forrige uke skrev vi at Skien Kommune hadde plantet ut den ekstremt giftige kastorbønneplanten i sine bed. Politimesteren reagerte med å beordre dem fjernet. Nå viser det seg at planten florerer i blomsterbyen Kristiansand. På hver side av hovedinngangen til Rådhuset er planten hoveddekorasjon. I tillegg finnes den flere andre steder i byen.

Plantens frø er dødelige hvis de spises. I tillegg kan man utvinne en gift, Ricin, fra planten som er seks tusen ganger giftigere enn blåsyre. Giften er flere ganger brukt eller forsøkt brukt av terrorister.

Parksjef Svein Ole Breland i Kristiansand Kommune mener det ikke er noen grunn til panikk.

- Nesten alle planter er mer eller mindre giftige. Vi må ikke bli hysteriske. Jeg har aldri hørt om at noen har spist av disse plantene. Hvis jeg var barn, ville jeg ikke gjort det. De ser jo helt forferdelige ut, sier han til Dagbladet.no.

Han forteller at kommunen har satt ut kastorbønneplanten en rekke steder i byen. De kan bli opp til et par meter høye. Derfor er de plantet ut midt i bedene.

Førstekonservator i botanikk Per Arvid Åsen ved Agder naturmuseum og botaniske hage roser også vekstene.

- Planten er meget dekorativ. Det finnes mange prydplanter som er giftige og flere som er dødelige. Det blir drastisk om vi skal fjerne alle giftige planter, sier han.

Åsen viser til at blant annet planten prakthjelm (acconitum) er en svært vanlig plante som også er dødelig.

Svært giftig

På giftinformasjonssentralen får vi vite at kastorbønneplantens bønner er svært giftige.

- En bønne kan være nok til en alvorlig forgiftning. Spesielt hvis man tygger, øker sjansen, sier farmasøyt Stein Erik Knapstad ved giftinformasjon til Dagbladet.no.

Etter seks til åtte timer kan man få sår i mage og tarmer. Symptomer er blodig oppkast og diare. Etter to til fem dager kan man utvikle skade på lever, sentralnervesystemet, nyre og binyre. Enkelte får ikke symptomer før denne siste fasen.

Det finnes ingen motgift eller behandling mot ricinforgiftning. Men dersom du oppsøker hjelp innen to timer, kan det hjelpe å skylle magen med en spesiell metode.

- Planten er en av de giftigste vi har, sier Knapstad.

Politiet undersøker

Visepolitimester Kjell Heggstad i Agder sier til Dagbladet.no at han ikke var kjent med at den giftige planten var plantet ut i Kristiansand.

- Det er naturlig at vi undersøker saken etter å ha fått en slik henvendelse. Vi må finne ut om kommunen er klar over at planten er giftig og om dette er en kalkulert risiko. Dersom det viser seg at det er fare for publikum, kan politiet gripe inn for å forebygge ulykker. Men det er jo ikke snakk om en ulovlig plante, sier Heggstad.

- Jeg skal be politistasjonssjefen i Kristiansand ta opp saken med kommunen, sier han.

<B>RICINUS:</B> Inne i denne frukten på kastorbønneplanten, også kalt oljeplante, ligger den giftige bønnen.
<B>RÅDHUSET:</B> På rådhustrappa i Kristiansand står Kastorbønneplanten i full blomst. Den er av de giftigste i Norge.