Kristiansen (21) tilstår sexmisbruk av sjuåring

KRISTIANSAND (Dagbladet): Barnedrapssiktede Viggo Kristiansen (21) erkjenner omfattende sexovergrep i en treårsperiode mot ei jente fra Kristiansand-området som bare var sju år gammel da hun første gang ble krenket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalsjef Arne Pedersen bekrefter Dagbladets opplysninger om at den ene av de to som er siktet for dobbeltdrapet i Baneheia, også har tilstått sexmisbruk av ei småjente.

Det er ingen ting som tyder på at den andre Baneheia-siktede, 19 år gamle Jan Helge Andersen, har hatt noe med disse overgrepene å gjøre.

Trolig voldtektssiktelse

Det er foreløpig ikke utarbeidet noen formell siktelse mot Kristiansen på disse punktene. Kriminalsjef Pedersen sier til Dagbladet at overgrepene dreier seg om utuktig omgang og at det sannsynligvis blir snakk om voldtekt når forholdene skal subsumeres i en siktelse.

Overgrepene skjedde for inntil to- tre år siden.

- Tvangselementet skal ikke ha vært særlig sterkt før utuktig omgang med barn under 14 år går inn under voldtektsparagrafen, sier Pedersen.

I tillegg er det snakk om gjentatte overgrep mot et barn under ti år og over en så lang periode at det kan bli snakk om å bruke straffebudet i straffelovens sedelighetskapittel som har 21 års øvre strafferamme.

Misbrukt i friluft

I dommeravhør har jenta fortalt inngående og svært detaljert om hvordan Viggo Kristiansen passet henne opp og seinere misbrukte henne ved en rekke anledninger. Kriminalsjef Arne Pedersen bekrefter at jenta har karakterisert omfanget som «minimum ti overgrep».

Så vidt Dagbladet forstår dreier ikke det seksuelle misbruket seg om samleie.

Overgrepene skjedde utendørs, uten at noen fattet mistanke om at noe var galt.

Tilsto overgrep

Viggo Kristiansen ble foreholdt jentas forklaring etter et dommeravhør for to uker siden.

Hans forsvarer, advokat Tore H. Pettersen, vil ikke gi noen kommentarer til Dagbladet.

Kriminalsjef Arne Pedersen opplyser at Kristiansen i politiavhør straks tilsto en del overgrep mot jenta.

- Han har derimot dempet ned det jenta har opplevd som tvang. Dessuten er det litt motstridende oppfatninger om overgrepenes karakter. Men han har langt på vei erkjent det jenta har forklart, sier Pedersen.

Grufull hemmelighet

Jenta har i flere år båret på sin hemmelighet alene. Da mediene omtalte pågripelsene og fengslingene av de Baneheia-siktede, var tida etter hvert inne til at hun kunne fortelle sine foresatte om de uhyggelige overgrepene. Familien er under et sterkt press i vissheten om at gjerningsmannen også er siktet for mishandling og drap på to jenter på samme alder.

Parallelt etterforsket politiet sine mistanker om at de barnedrapssiktede mennene kunne ha begått andre forbrytelser.

Kriminalsjef Arne Pedersen forteller:

- I forbindelse med at vi prøvde å belyse forskjellige forhold rundt de to siktede, fattet vi mistanke om at eldstemann også hadde forgrepet seg mot ei annen jente. Etter hvert klarte vi å identifisere jenta, sier Pedersen.

Benekter drapene

De nye avsløringene av Viggo Kristiansen kommer slett ikke overraskende på etterforskerne - trass i at Kristiansen blånekter ethvert kjennskap til barnedrapene i Baneheia 19. mai. For både kriminalpsykologer og etterforskere har det framstått som et paradoks dersom sexmishandlingen og drapene på småjentene i Baneheia var Kristiansens første overgrep.

En politikilde sier til Dagbladet at man nå begynner å se et mer naturlig mønster ettersom Kristiansen har erkjent både en graverende kikkeratferd mot en ung kvinne i nabolaget på Eg og gjentatte seksuelle overgrep mot ei jente fra hun var sju til ti år gammel.

Kriminalsjef Arne Pedersen svarer slik på Dagbladets spørsmål om det kan dukke opp flere avsløringer:

- Det kan ikke utelukkes.

Han vil ikke kommentere om politiet har konkrete mistanker om andre overgrep.

HAR TILSTÅTT: De nye avsløringene av Viggo Kristiansen kommer ikke overraskende på etterforskerne. Men han blånekter ethvert kjennskap til barnedrapene i Baneheia.