Kristiansen er å oppfatte som farlig

Fare for gjentagelse. Pedofile trekk. Små eller ingen mulighet til forbedring. Slik beskriver de sakkyndige den draps- og voldsdømte Viggo Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Han har vanskelig for å gå inn i dette som han har gjort, for å forbedre seg. Og det er ikke gitt at psykiatrien kan hjelpe Viggo Kristiansen.

Dette sier professor i sosialmedisin Kjell Noreik til NTB etter at han onsdag la fram en ny vurdering av 22-åringen, basert på at lagmannsretten tirsdag fant Kristiansen skyldig i voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Den strengeste straffen for farlige, tilregnelige lovbrytere er 21 års forvarig. Den mildeste straffen er 10 år. Ut over dette kan forvaringsdommen forlenges med 5 år om gangen - men bare etter en ny runde i rette. Muligheten for å forlenge straffen betyr at person i prinsippet kan holdes i forvaring på livstid dersom samfunnets beskyttelsesbehov tilsier det. En lovbryter som har sonet ferdig forvaringsdommen, må ikke ha domskjennelse for å slippe fri, presiserer jusprofessor og strafferettsekspert Erling Johannes Husabø, Universitetet i Bergen. Straffebestemmelsene om forvaring gjelder fra 1. januar i år. Forbrytelser/lovbrudd som kan kvalifisere til forvaringsdom er voldsforbrytelser, seksualforbrytelser og ildspåsettelser. Forvaring innebærer at straffedømte plasseres i spesielle avdelinger i fengslene, tilpasset forbrytelsens egenart. Lovbrytere som er dømt til forvaring kan løslates på prøve før forvaringsdommen er sonet. Her ligner de nye bestemmelsene på tidligere bestemmelsene om fri sikring. De nye bestemmelsene fjerner sikringsinstituttet og skiller mellom håndteringen av tilregnelige og utilregnelige lovbrytere. Det er tilregnelige lovbrytere som skal holdes i forvaring i tillegg til straff når dette er nødvendig. Lovbrytere som blir vurdert som utilregnelige, er syke mennesker som skal behandles, ikke straffes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer