Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristiansen er å oppfatte som farlig

Fare for gjentagelse. Pedofile trekk. Små eller ingen mulighet til forbedring. Slik beskriver de sakkyndige den draps- og voldsdømte Viggo Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han har vanskelig for å gå inn i dette som han har gjort, for å forbedre seg. Og det er ikke gitt at psykiatrien kan hjelpe Viggo Kristiansen.

Dette sier professor i sosialmedisin Kjell Noreik til NTB etter at han onsdag la fram en ny vurdering av 22-åringen, basert på at lagmannsretten tirsdag fant Kristiansen skyldig i voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

Den strengeste straffen for farlige, tilregnelige lovbrytere er 21 års forvarig. Den mildeste straffen er 10 år. Ut over dette kan forvaringsdommen forlenges med 5 år om gangen - men bare etter en ny runde i rette.
Muligheten for å forlenge straffen betyr at person i prinsippet kan holdes i forvaring på livstid dersom samfunnets beskyttelsesbehov tilsier det.
En lovbryter som har sonet ferdig forvaringsdommen, må ikke ha domskjennelse for å slippe fri, presiserer jusprofessor og strafferettsekspert Erling Johannes Husabø, Universitetet i Bergen.
Straffebestemmelsene om forvaring gjelder fra 1. januar i år.
Forbrytelser/lovbrudd som kan kvalifisere til forvaringsdom er voldsforbrytelser, seksualforbrytelser og ildspåsettelser.
Forvaring innebærer at straffedømte plasseres i spesielle avdelinger i fengslene, tilpasset forbrytelsens egenart.
Lovbrytere som er dømt til forvaring kan løslates på prøve før forvaringsdommen er sonet. Her ligner de nye bestemmelsene på tidligere bestemmelsene om fri sikring.
De nye bestemmelsene fjerner sikringsinstituttet og skiller mellom håndteringen av tilregnelige og utilregnelige lovbrytere. Det er tilregnelige lovbrytere som skal holdes i forvaring i tillegg til straff når dette er nødvendig. Lovbrytere som blir vurdert som utilregnelige, er syke mennesker som skal behandles, ikke straffes.

Aktor i Baneheia-saken la i dag ned påstand om 21 års forvaring for Kristiansen. Det innbærer at han kan holdes fengslet på livstid, dersom dommerne ved vurdering hvert femte år etter soning kommer fram til at han fortsatt er farlig.

Farlig

- Han er å oppfatte som farlig, sier Noreik - som overfor retten gjorde det klart at Kristiansen oppfyller kriteriene for forvaring.

Det er en nærliggende fare for gjentagelse av voldelige handlinger og overgrep. Med andre ord er det en klar fare og risiko for voldelig eller seksuell kriminalitet skal gjenta seg fra Kristiansens side, utdypet den rettsoppnevnte sakkyndige professoren.

Livstid?

- Mirakler kan heldigvis skje, sier Noreik på spørsmål om Kristiansen noen gang kan bli friskmeldt.

- Det er utenfor vårt fagfelt å foregripe en diagnose som ligger 15 eller 30 år fram i tid. Men i selve forvaringsopplegget ligger det en mulighet for at folk kan bli sittende inne med tilsyn resten av livet. Det er en risiko for at Kristiansen kan komme til å oppleve dette, men han er jo en ung mann, så dette er det umulig å si noe helt sikkert om, sier Noreik.

Naturlig for ham

Spesialist i psykiatri, Olaf Bakke, observerte Jan Helge Andersen før forhandlingene i byretten i fjor, og besøkte Andersen på nytt i fengsel tirsdag for å gi sitt syn på 21-åringen i Agder lagmannsrett onsdag.

Han sa at Andersen ikke har klart å gi noen forklaring på hvorfor han ikke kastet kniven, løp fra stedet eller grep inn da Kristiansen voldtok i Baneheia 19. mai 2000.

- Man kan tenke seg andre måter å reagere på enn Andersens unnfallenhet. Men dette tror jeg var naturlig for ham, både ut fra situasjonen der og da og hans generelle personlighet, sier Bakke.

- Dersom Jan Helge hadde vært en mer besluttsom og aggressiv person, ville han ikke vært så mye sammen med Viggo Kristiansen. Han ville ikke funnet seg i det, la han til.

(NTB)

Hele Norges coronakart