Kristiansen kjempet med følelsene

Viggo Kristiansen kjempet med kontrollen etter at han fikk dommen på 21 års fengsel opplest. Jan Helge Andersen derimot, kom med et lite smil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Helge Andersen kom først inn i rettssalen på skjebnedagen. Han er nybarbert på hodet. Han kikket nervøst mot det fremmøtte publikummet i den stappfulle salen.

Rett etter kom Viggo Kristiansen inn. Han måtte vises til plassen sin.

Sekunder senere var dommen opplest.

Kristiansen så alvorlig ned i pulten da den alvorlige dommen ble lest opp. Etterpå satt han med hendene foldet på pulten foran seg og kikket ned.

Retten har trodd på store deler av forklaringen til tidligere bestekamerat Andersen.

Det er tydelig at byretten mener Kristiansen var hovedmannen bak de grusomme drapene.

Nå venter fengsel like lenge som Kristiansen har levd. Kinnbena jobbet voldsomt, og det så ut som om han var i ferd med å bryte ut i gråt.

Føttene beveget seg urolig, hendene var foldet så hardt i hverandre at knokene lyste. Kroppen rystet litt.

Dommer Jørn Ree leste opp kjennelsen og forbrytelsen med samme stemme som andre leser opp en handleliste. Men det grusomme innholdet er overveldende.

Ved inngangsdøren til rettssalen sto tidligere venner av de to guttene. Flere av dem så vantro på Kristiansen da detaljene ble lest opp. De fikk ikke noe blikk tilbake.

Jan Helge Andersen spanderte et lite smil da den noe overraskende dommen ble lest opp: Andersen fikk «bare» 17 års fengsel og ingen sikringsdom for drapet på Stine Sofie.

Jan Helge Andersen ble frifunnet for drap på Lena (10). Retten mener at han ikke visste hva som skulle skje og at han prøvde å gripe inn da Kristiansen stakk den lille jenta.