Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristiansen smilte tross mobilrapport

Barnedrapstiltalte Viggo Kristiansen smilte og lo etter at den rettsoppnevnte teleeksperten slo fast at det ikke er mulig å si noe sikkert om dekningsforholdene i Baneheia 19. mai 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viggo Kristiansen noterte flittig, da seniorkonsulent Inge Aslak Halsan Schøyen i firmaet Teleplan onsdag forklarte seg om dekningsforholdene for mobil på åstedet i Baneheia kvelden de to småjentene ble drept.

Dekningsekspert Schøyen fortalte Agder lagmannsrett at endringer i telenettet i tiden etter drapsdagen fredag 19. mai 2000, i dag gjør det umulig å si noe om hva slags dekning senderen Eg A hadde den kvelden Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept.

Denne senderen er sentral, fordi tekstmeldinger til og fra Kristiansens mobil i tiden rundt voldtektene og drapene, gikk over Eg A.

Slått på

Telekonsulent Schøyen opplyste at det er svært sannsynlig at mobiltelefonen var slått på da en tekstmelding gikk inn på Kristiansen mobil klokken 19.24, og at denne meldingen gikk over sendemasten Eg A.

Denne bakkestasjonen viste seg ikke å dekke åstedet da Teleplan gjennomførte nye målinger i Baneheia august 2001, et resultat som samsvarer med de målingene Telenor la fram i byretten i Kristiansand i fjor.

Dette gir imidlertid ikke noe sikkert mobilalibi for Kristiansen, fordi en rekke forhold kan ha påvirket sendeforholdene drapsdagen.

- Min konklusjon er at det ikke er mulig å fastslå om åstedet var innenfor dekningsområdet til Eg A fredag 19. mai 2000, sa Schøyen mens juryen noterte oppmerksomt.

Endrede forhold

Ifølge påtalemyndigheten ble jentene lurt med opp fra stien, voldtatt, drept og skjult innenfor tidsrommet klokken 19 og 20.

Ifølge Schøyen er det flere endringer i tiden etter 19. mai 2000, som trolig har påvirket og som kan ha endret dekningsområdet:

 • Det er registrert en rekke endringer i utstyret på sendenettet i Kristiansand.
 • Det er lagt til og tatt bort basestasjoner.
 • Software som styrer radiofunksjonaliteten i området er endret.
 • Mottakerforholdene varierer og kan påvirkes av varierende lokale forhold.

  onsdag.

  Fokus på åstedet


  Kristiansens forsvarer, advokat Tore H. Pettersen, brukte mye tid i sin utspørring av Schøyen til å fokusere på dekningen fra Eg A i området rundt åstedet, slik Teleplan målte i august 2001.

  Pettersen fikk blant annet fram at fordi senderen peker nordover, er signalene vest mot Baneheia svakere.

  Han fikk også fram at teoretiske beregninger viser at det ikke var dekning for Eg A på åstedet, dersom man utelukker andre sendere som kan påvirke og forstyrre signalene.

  Schøyen understreket flere ganger at dette var teoretiske beregninger.

  Målingene som ble gjort i august 2001, viser at Eg A nådde fra 400 til 150 meter i luftlinje fra åstedet.

  Flere eksperter


  Den rettsoppnevnte sakkyndige opplyste at han er utdannet ved Florida State University som elektroingeniør, og at han som radioplanlegger har planlagt ti forskjellige GSM-nettverk rundt om i verden. Fire av disse nettverkene har han hatt hovedansvaret for.

  Senere onsdag skal Viggo Kristiansens forsvarer, Tore H. Pettersen, føre tre vitner fra Telenor Mobil.

  Før rettsmøtet ble disse også oppnevnt til sakkyndige vitner, slik at de kunne følge med på Schøyens forklaring.

  Det er sikkerhetssjef Audun Tollum-Andersen, dekningsdirektør Bjørn Amundsen og avdelingsdirektør Terje Eie som skal forklare seg på vegne av Telenor senere onsdag.

  (NTB)

Hele Norges coronakart