Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristiansen vraket på FrP-lista

Partileder Carl I. Hagens makt over egne partifeller er ikke uinnskrenket. I dag gikk partiundersåttene i Oslo imot Hagen, og valgte den mer endimensjonale, innvandringskritiske Einar Lonstad til ny leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lonstad kom til årsmøtet med et solid flertall bak seg blant lokallagene i hovedstaden, og selv ikke et flammende innlegg fra Hagen til støtte for Oslos varaordfører Svenn Kristiansen klarte å snu stemningen.

- Sats på det friske, det sterke og det kjente. Det vil virke uforståelig for mange om Oslo Frp vraker en mann som er på listetoppen i dag, og som har gjort en god jobb. Det ville smake av mistillit, og sende et feil signal til de andre partiene, tordnet Hagen.

Byrådsleder?

Men det hjalp ikke. Med 109 mot 93 stemmer ble Lonstad plassert øverst på Oslo-listen og er dermed med i konkurransen om jobben som byrådsleder, vel og merke dersom Frp gjør det brakvalget alle på årsmøtet forventet, og lander på 26-28 prosent. Ved siste kommunevalg fikk partiet vel 20 prosent av stemmene.

- Jeg er ikke skuffet, dette er demokrati i praksis. Jeg er sikker på at Lonstad står på alle programpostene som er vedtatt på årsmøtet. Begge er ryddige politikere, og det er ingen uenighet mellom dem når det gjelder innvandringsspørsmål. Men jeg liker ikke å kaste folk som har gjort en god jobb, derfor ville jeg ha Kristiansen, sier Hagen.

Til tross for forsikringene om at begge står på partilinjen i innvandringssaker, fant Hagen det nødvendig under årsmøtet å advare mot uttalelser som kan bidra til å undergrave ønsket om at folk skal oppfatte Frp som et parti som er opptatt av alt i samfunnet, ikke bare innvandringsspørsmål.

Omstridte utspill

Denne kritikken var klart rettet mot Lonstad som tidligere har kommet med oppsiktsvekkende utspill, som for eksempel å bygge fengsler i u-land for å la innvandrere som har brutt lover i Norge, sone i sine opprinnelige hjemland.

Dette forslaget tar nå Lonstad avstand fra, og sier at det ikke lenger er aktuell politikk for Fremskrittspartiet. I sin presentasjon av seg selv som kandidat søndag, anstrengte Lonstad seg svært for å vise at han også er opptatt av andre spørsmål, som skole, helse, miljø og rusmisbruk.

Han gikk til og med så langt som å si at integrasjon av innvandrere gir positive bidrag til samfunnet. Etter valget utdypet han dette med å si at mange gjør gode jobber og har egne forretninger, for eksempel frukt og grønnsaker.

- Jeg blir forfulgt av dette med innvandrere. Jeg er meg selv og sier det jeg har inntrykk av at folk mener. Å påstå at jeg fiendtlig innstilt overfor innvandrere er feil, sa han.

Ordfører

Svenn Kristiansen ble med soleklar margin satt på andreplass på Oslo-listen og er dermed partiets ordførerkandidat, en jobb han meget vel kan komme til å få. Varaordføreren virket ikke spesielt nedslått etter avtemningen.

- Jeg synes selvsagt at byrådsleder-jobben er mer interessant, ellers ville jeg ikke ha stilt til valg. Men jeg regnet ikke med mer enn 65-70 stemmer, og når jeg nå fikk 93, skyldes det Hagens støtteerklæring. Vi har fått et godt team på toppen som kan gjøre en flott jobb fram mot valget, sa Kristiansen.

For å vise for all verden at det ikke var noe ondt blod mellom de to, omfavnet rivalene hverandre på podiet, til ellevill applaus fra salen. Ellers skapte det hektisk tellevirksomhet i sekretariatet, da det en stund så ut til at det var avgitt flere stemmer enn det var stemmeberettigede. Mistanken om fusk lå i luften, helt til møteleder Jan Simonsen klarte å bringe samsvar mellom stemmer og delegater.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media