Kristin (19) må feire jul på Andøya

- Jeg har litt familie der. Så det er bedre å feire jula der, enn alene i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet.no): Køene er i dag rekordlange på Gardermoen, og tåke og ising i flymotorene skaper store problemer.

Men rett før klokka ti i dag kom informasjonssjef Jo Kobro ved OSL med en gladmelding til de ventende passasjerene over høyttaleranlegget på flyplassen. - Tåken er i ferd med å lette nå. Vi flyr 20 fly i timen mot normalt 32, sier Kobro.

Må legge om juleplanene

Blant de mange som har blitt rammet av kaoset er Morten Øiesvold Brataas, Øyvind Solaker, Kristin Leifseth og Bjørn Rudi Dahl. De skulle i går reise fra Kristiansand til henholdsvis Tromsø og Bodø.

De kom ikke lenger enn til Gardermoen. I natt måtte de sove på flyplassen, på en ”sofa” som de laget av baggene sine ved en reklameinstallasjon.

Alle de tre har nå fått nye fly 23. desember, altså om to dager. Morten og Øyvind har fått seg fly hjem, men Kristin og Bjørn måtte booke om til alternative ankomststeder i stedet for hjembyen Bodø.

- Jeg fikk fly til Tromsø, sier Bjørn Rudi Dahl til Dagbladet.no.

- Jeg fikk fly til Andøya, sier Kristin Leifseth.

b>BLIR BEDRE PÅ GARDERMOEN: Selv om det fremdeles er lange køer, bedrer situasjonen seg trolig på Gardermoen. Tåken er ventet å lette for alvor i tolv-tida fredag. Foto: SINDRE GRANLY MELDALEN
b>BLIR BEDRE PÅ GARDERMOEN: Selv om det fremdeles er lange køer, bedrer situasjonen seg trolig på Gardermoen. Tåken er ventet å lette for alvor i tolv-tida fredag. Foto: SINDRE GRANLY MELDALEN Vis mer

- Andøya?

- Ja. Jeg har litt familie der. Så det er bedre å feire jula der enn aleine til Tromsø.

Sjekk om flyet ditt er forsinket her.

- Bedre rundt tolv

Tåka har skapt problemer helt siden i går ettermiddag, og i går kveld ble hele flyplassen stengt. Nå er altså situasjonen betydelig bedret for de reisende.

Følg med på situasjonen gjennom Gardermoens webkamera.

- Vi har fått meldinger fra MET om at tåka er i ferd med å lette og at det blir enda bedre rundt tolv, sier Kobro.

Det er kaos i store deler av avgangshallen, og det er fremdeles lange køer, spesielt ved billettområdet og innsjekkingene.

Kristin (19) må feire jul på Andøya

Settes opp busser

I halv åtte-tida i dag sa Kobro til Dagbladet.no at det ligger an til å bli en hektisk dag, og selv om det ser lysere ut nå, er trafikken fremdeles ikke helt i gang.

Dagen i dag er en av de travleste reisedagene i året, med om lag 70 000 passasjerer gjennom Gardermoen.

Et stort antall passasjerer har i natt sovet på flyplassen, fordi flyene de skulle ta i går ikke kunne gå. Flere passasjerer som egentlig skulle fly til Kristiansand og Stavanger, har fått satt opp busser som transportmiddel. De som skal til Trondheim må trolig også ta buss hjem.

- Har et lite håp

Bjørn Rudi Dahl veit ikke hvordan han skal komme seg fra Tromsø til Bodø lille julaften.

- Vi måtte bare booke om til de flyene som gikk nordover, sier han.

Men de fire har et lite håp om å komme hjem tidsnok til jul.

- Det går rykter her om at det vil bli satt inn ekstrafly, sier Morten Øiesvold Brataas.

Bagasjetrøbbel

Lars Bjarne Marøy skulle i går ta fly fra Gardermoen til Bergen. Han rakk å sjekke inn bagasjen, før han til slutt fikk beskjed om at han ikke kom seg med noe fly. Da måtte han finne igjen bagasjen.

- De åpnet opp bagasjerommet, og vi kunne gå inn for å se etter bagasjen vår. Men det virket som de sendte den tilbake vilkårlig. Etter hvert begynte de bare å lempe bagasjen på gulvet, sier Marøy til Dagbladet.no.

Han fant ikke bagasjen i går, men skal prøve å finne den igjen i dag. Da Dagbladet.no snakket med ham litt før klokka ti i dag, stod han i midten av køen til SAS’ billettservice, med omtrent 50 meter med kø både foran og bak seg.

- Jeg er egentlig ikke sikker på om jeg står i riktig kø en gang. Men vi som står her har kommet fram til at dette må være riktig, sier han.

Kø, kø, kø

Da mannen foran ham i køen, Espen Bøgeberg, kom inn på Gardermoen i dag tidlig, ble han møtt med kø, kø, kø.

- Jeg skjønte ikke en gang hvilken kø som gikk hvor. Og da jeg spurte folk hvilken kø de stod i, var de ikke sikre en gang sjøl, sier han.

De synes begge at informasjonen på flyplassen har vært mangelfull. Men et kvarter etter at Dagbladet.no snakket med dem, kom altså beskjeden over høytaleranlegget om at tåken var i ferd med å lette.

Passasjerne ser derfor ut til å komme seg hjem til jul. Men før beskjeden kom, var det ikke spesielt optimistisk stemning på flyplassen.

- Tror du at du kommer deg hjem i dag?

- Nei, svarte Lars Bjarne Marøy.

- Jeg har innstilt meg på at dette kan ta to dager.

KOMMER IKKE HJEM:: Morten Øiesvold Brataas, Øyvind Solaker, Kristin Leifseth og Bjørn Rudi Dahl.
LANGE KØER: Avgangshallen på Gardermoen.
I KØ: Stein Grønning, Lars Bjarne Marøy og Espen Bøgeberg stod midt i SAS-køen rett før klokka ti i dag.