Kristin anker rederidom

Vil ikke la rederne slippe 11 milliarder i skatt. - Kristin er desperat, mener Høyre.

NEKTER: Finansminister Kristin Halvorsen (SV) nekter å gi seg selv om rederne vant første stikk i kampen om 11 skattemilliarder. Foto: SCANPIX
NEKTER: Finansminister Kristin Halvorsen (SV) nekter å gi seg selv om rederne vant første stikk i kampen om 11 skattemilliarder. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det bekrefter statssekretær i Finansdepartementet, Geir Axelsen, overfor Dagbladet.

- Denne saken kommer ikke til å bli avgjort i noen tingrett. Vi regner med at dette er en sak som vil bli avgjort i Høyesterett.

- Ingen overraskelse
- Det er viktig for oss å få fram at dette ikke kommer som noen overraskelse på oss. Det har vært juridisk uenighet om denne saken lenge. Regjeringen og Stortinget er enige om at det vi har gjort er innenfor høyesteretts praksis og innenfor Grunnloven. Men vi har jo hele tiden visst at dette var omstridt, sier Axelsen.

Han viser til en lignende rederisak i Aust-Agder tingrett hvor dommen har kommet fram til en helt annen konklusjon i en parallell sak.

-Dette er en sak som er svært grundig gjennomarbeidet, både fra regjeringen og gjennom Stortingets høring, der flere juridiske eksperter var med på vurderingene, sier Axelsen og legger til:

- Vi står 100 prosent for det Stortinget har gjort.

Vedtatt i Stortinget
I 2007 vedtok Stortinget en ny rederiskatteordning som innebar varig fritak for skatt på overskudd. Men til sterke protester fra rederne ble det samtidig vedtatt overgangsregler knyttet til den tidligere rederiskatteordningen. Disse overgangsreglene pålegger rederiene en gevinstskatteplikt

— Vi er glade for at Oslo tingrett har konkludert med at en skattlegging av norske rederier 11 år tilbake i tid er i strid med grunnloven, sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen til NTB.

Oslo Tingrett skulle ta stilling til om disse overgangsreglene er i strid med Grunnloven § 97 om at ingen lov må gis tilbakevirkende kraft.

- For rederinæringen som helhet antas konsekvensene av dommen å bli at Grunnlovens skranke innebærer at rederiskatten samlet blir et engangsbeløp på rundt 2,3 milliarder kroner istedenfor 13,1 milliarder kroner fordelt over ti år etter de av Stortinget vedtatte overgangsregler, skriver Oslo tingrett.

Nå blir saken altså anket av staten.

«- Kristin er desperat»
Høyre mener dommen er gledelig. Næringspolitisk talsmann i Høyre, Torbjørn Hansen, mener den beviser at regjeringen er næringsfiendtlig.

- Tingsretten får fram opposisjonens innvendinger mot beskatning av tilbakevirkende skatt. En samla opposisjon advarte mot dette i 2007. Det er uholdbart i norsk næringsliv, og beviser at regjeringen balanserer på kanten av Grunnloven, hevder han.

- Halvorsens våte drøm om å beslaglegge milliardnæringer i oljebransjen er i ferd med å gå mot et havari. Vi mener dommen viser at opposisjonen hadde rett. Beskattingen var urimelig, og sletter arbeidsplasser, mener Hansen.

- Hva synes du om at Halvorsen nå vil anke dommen?
- Det virker for meg veldig desperat, men så har hun rodd seg så langt ut fra før. Jeg tror nok denne saken går helt til høyesterett, sier han, som mener Kristin Halvorsen er ute på tynn is juridisk.