SELGER IKKE STATSOBLIGASJONENE: Palestinakomiteen arrangerte lørdag ettermiddag en demonstrasjon foran Stortinget til støtte for ofrene i Gaza. Finansminister Kristin Halvorsen var å finne blant dem som ville markere sin støtte.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SELGER IKKE STATSOBLIGASJONENE: Palestinakomiteen arrangerte lørdag ettermiddag en demonstrasjon foran Stortinget til støtte for ofrene i Gaza. Finansminister Kristin Halvorsen var å finne blant dem som ville markere sin støtte. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Kristin avviser salg av israelske statsobligasjoner

Men oljefondinvesteringer granskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har bedt Etikkrådet for oljefondet granske norske investeringer i Israel, men statsobligasjonene vil hun ikke selge.


- Det er ikke regjeringens politikk på det nåværende tidspunkt, sier Halvorsen til NTB.

Oljefondet har investert over 204 millioner kroner i israelske statsobligasjoner samt 286 millioner i obligasjoner i det statseide energiselskapet IEC. Pengeplasseringen skjer samtidig med at regjeringen kritiserer Israel for å okkupere palestinske områder og bryte menneskerettighetene.

- Å beslutte å selge statsobligasjonene vil være å bevege seg langt ut i utenrikspolitikken. Det ville i realiteten innebære boikott, noe som er uaktuelt for denne regjeringen, sier hun.


Ba om gransking

Totalt har oljefondet investert over 1,5 milliarder kroner i israelske aksjer og obligasjoner, ifølge Norges Banks Investment Managements årsrapport fra 2007. Det er den ferskeste oversikten som foreligger over oljefondets investeringer.

Tidligere i uka ba finansministeren Etikkrådet for oljefondet gjennomgå alle investeringer i selskaper som har virksomhet i israelske og palestinske områder.

- Situasjonen er svært tilspisset, med grove overgrep mot sivilbefolkningen. Vi må forsikre oss om at norske sparepenger ikke er inne i selskaper som medvirker til brudd på menneskerettighetene eller folkeretten, sa Halvorsen.

Men statsobligasjonene er i en særstilling, all den tid slike investeringer ikke kan ettergås av Etikkrådet. Da NTB tok opp denne problemstillingen med Etikkrådets leder Gro Nystuen i 2006, viste hun til politikerne.

- Det er helt riktig at dette er kontroversielt, men i vårt mandat er det slått fast at statsobligasjoner er utenfor vår kompetanse, sa Nystuen.


Kampanje

Høylytte pressgrupper jobber nå for å påvirke regjeringen til å endre sin politikk og selge statsobligasjonene. Politiske ungdomsorganisasjoner og flere fagforbund står sammen om en underskriftskampanje som har fått over 600 underskrifter, og en Facebook-gruppe som teller over 1.300 medlemmer.

- Regjeringens fordømmelse av Israels voldsbruk på Gazastripen må følges opp med handling. Det må straffe seg økonomisk for Israel å fortsette med krigsforbrytelser, sier leder Mali Steiro Tronsmoen i Sosialistisk Ungdom til NTB.

Hun er enig med moderpartiets leder Kristin Halvorsen i at salg av statsobligasjoner ville være en utenrikspolitisk handling, og spør hva som er så galt med det?

- Vi vet at det ikke er flertall i regjeringen for å selge beholdningen av israelske statsobligasjoner, men vi har bred støtte for vårt krav. Målet er å få regjeringen til å endre syn, sier hun.

(NTB)