Kristin avviser salg av israelske statsobligasjoner

Men oljefondinvesteringer granskes.

SELGER IKKE STATSOBLIGASJONENE: Palestinakomiteen arrangerte lørdag ettermiddag en demonstrasjon foran Stortinget til støtte for ofrene i Gaza. Finansminister Kristin Halvorsen var å finne blant dem som ville markere sin støtte.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
SELGER IKKE STATSOBLIGASJONENE: Palestinakomiteen arrangerte lørdag ettermiddag en demonstrasjon foran Stortinget til støtte for ofrene i Gaza. Finansminister Kristin Halvorsen var å finne blant dem som ville markere sin støtte. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) har bedt Etikkrådet for oljefondet granske norske investeringer i Israel, men statsobligasjonene vil hun ikke selge.

- Det er ikke regjeringens politikk på det nåværende tidspunkt, sier Halvorsen til NTB.

Oljefondet har investert over 204 millioner kroner i israelske statsobligasjoner samt 286 millioner i obligasjoner i det statseide energiselskapet IEC. Pengeplasseringen skjer samtidig med at regjeringen kritiserer Israel for å okkupere palestinske områder og bryte menneskerettighetene.

- Å beslutte å selge statsobligasjonene vil være å bevege seg langt ut i utenrikspolitikken. Det ville i realiteten innebære boikott, noe som er uaktuelt for denne regjeringen, sier hun.

Ba om gransking

Totalt har oljefondet investert over 1,5 milliarder kroner i israelske aksjer og obligasjoner, ifølge Norges Banks Investment Managements årsrapport fra 2007. Det er den ferskeste oversikten som foreligger over oljefondets investeringer.

Tidligere i uka ba finansministeren Etikkrådet for oljefondet gjennomgå alle investeringer i selskaper som har virksomhet i israelske og palestinske områder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer