- Kristin ba meg drepe fire

En mann i 30-åra har i politiavhør i helga forklart at Kristin Kirkemo Haukeland i 1998 spurte om han kunne ta livet av fire mennesker. Mannen er identisk med en person som Lars Grønnerød navnga i sin forklaring for retten i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Grønnerød oppga mannens navn for å få underbygd sine egne opplysninger om Kristin Kirkemo Haukeland som mulig morder.

Grønnerød hevdet at Kristin hadde forklart at hun hadde utført drapene i kårboligen på Orderud gård. Dette skjedde kort tid etter drapene under en tur til Holmestrand.

Kristin skal ha sagt at de tre ble skutt i ryggen. Ifølge Grønnerød var dette på et tidspunkt da det ikke var kjent gjennom media at Marie og Kristian Orderud samt datteren Anne Orderud Paust alle var skutt i ryggen.

Etter det Dagbladet kjenner til, har det nye vitnet i Orderud-saken fortalt at han henvendte seg anonymt til politiet for et drøyt år siden, og fortalte at Kristin hadde spurt om han kunne ta livet av fire personer.

Kriminalpolitiet har sjekket disse opplysningene i sine dokumenter, og funnet ut at de fikk nettopp et slik anonymt tips på det angitte tidspunktet. Tipseren ville på det tidspunktet ikke avgi politiforklaring.

- Vil stevne

Grønnerøds forsvarer, advokat Morten Kjensli, sier at Dagbladets opplysninger om det nye vitnets forklaring, er uhyre interessant.

- Hvis dette er korrekt, er det klart vi kommer til å stevne vedkommende som vitne, sier Kjensli.

Vitnet har forklart at Kristin ikke nevnte navn, men at han i ettertid har koblet dette til mordene i kårboligen.

Dagbladet har tidligere referert til en forklaring fra Kristin Kirkemo Haukeland hvor hun hevder at det var nettopp fire personer som skulle drepes, Marie og Kristian Orderud, Anne Orderud Paust og Per Paust. Som kjent døde Per Paust av kreft om lag tre uker før trippeldrapet.

Ny DNA-rapport

Advokat Frode Sulland, som forsvarer Veronica Orderud, sier at DNA-analysen av tre hår på sokken som ble funnet like ved kårboligen etter drapet, ikke kan stamme fra Veronica og Kristin, slik Dagbladet refererte lørdag.

Dagbladets opplysninger, som var korrekt referert, skrev seg fra en rapport fra Rettsmedisinsk institutt datert i november i 1999.

Sulland sier at det siden den gang er kommet en ny rapport fra Rettsmedisinsk institutt, som utelukker søstrene, men som sier at hårene kan stamme fra Kristian Orderud «eller noen av hans like», som det heter.

- Hårprøver fra Kristian Orderud var ikke analysert da den første rapporten forelå, sier Sulland.

<B>NYE OPPLYSNINGER:</B> Vitnet som i helga har sittet i politiavhør, påstår at Kristin ba om hjelp til å ta livet av fire mennesker.