- Kristin ba meg drepe tre

FROGNER (Dagbladet.no): - Kristin ba meg drepe de tre, men jeg tok det ikke alvorlig. Vi brukte amfetamin hver dag og husker det bare vagt, hevder Molde-mannen i Nes herredsrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av de vel fire ukene Orderud-saken har pågått, har politiets teknikere, etterforskere og nær familie av de trippeldrapstiltalte forklart seg i Nes herredsrett. I dag er turen blant annet kommet til bekjente av Kristin Kirkemo Haukeland i perioden hvor hun brukte en del amfetamin.

Molde-mannen som sitter i vitneboksen i dag har vært i to politiavhør i forbindelse med trippeldrapet. Det første avhøret gikk sommeren 1999. Denne perioden sier 31-åringen at han ikke husker så mye på grunn av mye festing og hyppig amfetamin-bruk.

I ettertid ba Molde-mannen om å få komme inn til et nytt avhør på grunn av at han ikke følte seg komfortabel med opplysningene han ga i det første avhøret.

- Leilighet

Vitnet traff Kristin Kirkemo Haukeland første gang i Molde sammen med en felles kamerat den 22. desember 1998. Da hjalp han Kirkemo Haukeland med å skaffe 500 skudd til en .22-kaliber.

Kirkemo Haukeland skal her ha spurt om 31-åringen kunne hjelpe henne med å drepe tre. Drapene skulle gjennomføres etter forespørsel fra halvsøsteren og hennes type. Samme henvendelse skal Kirkemo Haukeland ha gitt Molde-mannen minst en gang seinere.

- Jeg sa nei og det ble ikke snakket noe mer om det, forklarer vitnet.

- Hvorfor skulle noen drepes, lurer aktor Jørn S. Maurud.

- Det var en leilighet og arv og noe greier. Jeg hørte ikke så godt etter for jeg var i godform, sier vitnet og viser til at han var i amfetaminrus.

Aktor påpeker i retten at det er viktig for saken at vitnet husker detaljer.

- Nei, jeg gjør ikke det, svarer Molde-mannen.

Giftemål

I retten kom det fram at Molde-mannen og Kirkemo Haukeland har hatt et slags forhold i en periode. I romjula 1998 var Kirkemo Haukeland i Trondheim noen dager sammen med vitnet. En tid etter traff han henne så kort i Oslo.

- Ble du tilbudt noe vederlag? At du skulle gifte deg med Kristin, lurer aktor.

- Det var vel for å få en del i leiligheten, da, kommer det fra moldenseren.

Diffust

Veronica Orderuds forsvarer, Frode Sulland, kjører Molde-mannen hardt på hvorfor han ga feil forklaringer i sitt første avhør med politiet.

- Du sier at Kristin sier hun drepte tre. Har dette noe med at det var tre og ikke fire som ble drept, spør Sulland og lurer på om for eksempel medieoppslag kan ha påvirket hans forklaring.

- Det kan godt hende. Det er ganske diffust i den perioden der.

- Brukte Kristin ordet halvsøster? Eller har du lest det i avisa, lurer Sulland.

- Det kan godt hende, sier vitnet.

I det andre avhøret gikk 31-åringen tilbake på mye av informasjonen fra det første avhøret. Han forteller at han mener at han ikke har grunnlag til å si noe om sammenhengen mellom arv, familie og drapene.

- Det kan vel stemme det. Jeg kan ikke si noe med sikkerhet. Det er ikke noe jeg husker 100 prosent. Hele greia er en stor graut, sier Molde-mannen i retten.

HUSKER IKKE: Ett vitne hevder Kristin ba ham drepe tre mennesker, men han husker ikke så nøye.