- Kristin ba meg skaffe våpen

FROGNER (Dagbladet.no): Den 32 år gamle mannen som overraskende møtte i retten i dag ble fortalt at Kristin utførte drapene. - Hun ba meg skaffe våpen, innrømmet han motvillig i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De færreste trodde at den 32 år gamle Oslo-mannen ville møte i retten og avgi forklaring i dag. Til tross for flere oppfordringer hadde politiet ikke klart å lokalisere mannen, men i dag møtte han opp. Velforberedt i svart dress måtte han forklare seg om sentrale punkter i den alvorlige kriminalsaken.

Kristin ba om våpen

I retten forsøkte mannen å bagatellisere sin kontakt med Kristin Kirkemo Haukeland. Han hevdet at de bare hadde truffet hverandre tre ganger, men ble tvunget til å innrømme at det var flere.

Under en biltur skal Kristin ha bedt vitnet skaffe to våpen. Han spurte ikke hva de skulle brukes til, hevdet han.

- Det var klart for meg at våpenet skulle brukes i kriminell hensikt, sa han.

Han avviste at han skaffet noe våpen til Kristin. I retten i går fortalte Arman Vestad at 32-åringen kjøpte en finkalibret Ruger-pistol av ham våren eller sommeren 1999.

Drapsrykte

32-åringen fortalte retten hvordan han kort tid etter trippeldrapet fikk høre en historie om hvem som skal ha stått bak drapene. De to mennene i 30-åra er begge innkalt som vitner i saken. 32-åringen ble fortalt at Kristin hadde kommet blodig hjem til det andre vitnet på morgenen den 22. mai. Senere skal hun ha sagt: «Fy faen, de bildene kommer ikke til å se ut», fortalte mannen i Frogner grendehus. Han mente historien ikke var sann, til tross for at han tidligere hadde blitt bedt om å skaffe våpen til Kristin.

Byttehandel

Enkelte har antydet at 32-åringen gjorde en byttehandel med politiet. Dersom de droppet en straffesak mot ham ville han forklare seg om Orderud-saken. Politiet var svært interessert i vitnemålet hans, særlig etter at eks-kjæresten hans skrev at han «vet løsningen på Norges mest berømte mord, men han sniker seg unna fra å vitne» i dagboken sin. Tidligere statsadvokat Bjørn Rudjord er innkalt for å forklare seg om antydningene om byttehandel.

23 samtaler

Vitnet ble flere ganger konfrontert med sin tidligere politiforklaring. Blant annet hevdet han at han kun traff Kristin ved tre anledninger. I retten i dag trakk Frode Sulland fra utskrifter fra mobiltelefonen hans som viste at det hadde vært telefonkontakt 23 ganger fra nyttår 1999 til mai samme år. Bare i mai var det 15 samtaler mellom deres telefoner, men 32-åringen mente at andre måtte ha lånt mobiltelefonen hans.

Flere av vitnene har i dag fått utilslørte hentydninger om at de lyver. Enten i retten eller i tidligere forklaringer. Under henvisning til at de ikke husker eller har kommet på bedre tanker har både aktorat og forsvarere ingen annen mulighet enn å godta svarene, om enn motvillig.