KRITISKTidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet mener nordmenn må ta seg sammen, og jobbe hardere. Her fra Høyres valgvake i 2005, da de rødgrønne vant makta. FOTO: Scanpix
KRITISKTidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet mener nordmenn må ta seg sammen, og jobbe hardere. Her fra Høyres valgvake i 2005, da de rødgrønne vant makta. FOTO: ScanpixVis mer

Kristin Clemet ber nordmenn ta seg sammen

Hevder vi mangler arbeidsmoral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet mener den voldsomme veksten i trygdeutgifter dels skyldes dårlig arbeidsmoral.

Folk må selv ta ansvar, slår den tidligere arbeids- og administrasjons- ministeren fast.

- Dette spørsmålet handler om verdier og moral. Blant de mange som i dag står utenfor arbeidslivet, er det mange som ikke har noe valg. Men det finnes også mange som faktisk kunne ha deltatt i arbeidslivet, sier hun til VG.

Minner om 50-tallet
Clemet trekker fram polakker som en gruppe med «en helt annen innstilling og arbeidsmoral» og mener at standarden minner om hvordan det må ha vært i Norge på 50-tallet; «da man virkelig bygget landet».

- Mitt inntrykk er at for eksempel polakker har en helt annen innstilling og arbeidsmoral, sier Clemet til VG.

Hun nevner videre sykefraværet blant gravide som et eksempel på det hun ser som en bekymringsfull utvikling:
Antall sykefraværsdager på grunn av svangerskap har ifølge Nav økt fra 263.000 i første kvartal 2001, til over 400.000 i samme periode i år.

Vekst i sykemeldinger
Clemet mener videre at det er en «helt fastlåst situasjon» rundt de galopperende utgiftene til trygd. Dels holder hun LO ansvarlig. De opptrer ifølge Clemet som en overdommer på det politiske miljøet, slik at ingen våger å ta det nødvendige oppgjøret med trygdesystemet.

Clemet er nå leder av tenketanken Civita. Tidligere har hun vært stortingsrepresentant, statsråd i to regjeringer og viseadministrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon.

• Hva mener du om Kristin Clemets utspill?