- Kristin er blitt syndebukken

FROGNER (Dagbladet): Kristin Kirkemo Haukeland har fått stempel som Orderud-sakens «svarte får», og er urettmessig blitt utpekt som syndebukk - både av sine medtiltalte og av media, hevdet Kristins forsvarer Tor Kjærvik i retten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristins tidligere venner i det kriminelle miljøet har snudd seg mot henne, og løyet om henne i retten - for å hevne seg for at Kristin har tystet i politiavhør, hevdet Kjærvik i sin avslutningsprosedyre, og sa at det ikke finnes holdepunkter for at Kristin medvirket til trippeldrapet. Hun må derfor frifinnes, konkluderte Kjærvik. Han ba også om at Kristin må frifinnes for attentatforsøket mot Anne Orderud Paust.

Kristin Kirkemo Haukeland har fått hard medfart under Orderud-saken. I løpet av rettssaken har en rekke vitner fra det kriminelle miljøet på ulikt vis knyttet Kristin til trippeldrapet.

- Da Kristin fortalte politiet om Molde-turen hvor hun kjøpte pistolene, navnga hun de involverte. Det fikk dramatiske konsekvenser for Kristin: Miljøet snudde seg mot henne. Å tyste i et amfetaminmiljø er ikke smart. Det får konsekvenser, sa Kjærvik i sin prosedyre i går.

Han mener at Kristin er den av de tiltalte som har kommet dårligst ut i mediene. Han beskyldte blant annet sine medforsvarere for å ha lekket til pressen for å sverte Kristin.

- Det har vært nødvendig. For hennes forklaring er drepende for de andre, slo Kjærvik fast.

I sine prosedyrer forsøkte advokatene Cato Schiøtz og Frode Sulland å svekke Kristins troverdighet. I går svarte Kjærvik med å gå til frontalangrep på ekteparet Orderud.

- De har ikke alibi, de har motiv, de er tatt i løgn og de har operert med falske dokumenter. Ikke rart de forsøker å flytte fokus over på Kristin, sa Kjærvik.

Også Kristins tidligere kjæreste Lars Grønnerød fikk gjennomgå:

- Han tilpasser sin forklaring og skaffer vitner som skal kaste ytterligere skyld på Kristin, sa Kjærvik.

Derfor må Kristin frifinnes

Her er advokat Tor Kjærviks hovedargumenter for at Kristin Kirkemo Haukeland må frifinnes:

  • Kristin har ikke noe motiv.
  • Hun kjente ikke til drapsplanene da hun ga ekteparet pistolene.
  • Oppførselen hennes etter juleselskapet viser at hun tok avstand fra drapsplanleggingen.
  • Hun fortalte politiet om juleselskapet og våpenoverlevering.
  • Kristin er urettmessig utpekt som syndebukk.
  • Vitner lyver bevisst for å hevne seg på Kristin, og er ikke troverdige.
  • Vitner har blitt påvirket av negativ medieomtale om Kristin.
  • Kristin er ikke tatt i løgn.