«Kristin er nøkkelen. Hun må vite.»

LILLESTRØM (Dagbladet): Ole Robert Kirkemo, Veronica og Kristins lillebror, kobler i et ferskt politiavhør Kristin Kirkemo Haukeland til trippeldrapet. Han hevder Kristin fortalte at drapene skulle gjennomføres for å sikre framtida til hennes sønn. Han hevder også at Kristin spurte om hvordan hun kunne kvitte seg med våpnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ole Robert Kirkemo nektet i lagmannsretten å fortelle hvem han tror står bak drapene på Orderud gård. Det førte til at han ble kalt inn til nytt politiavhør. Dagbladet kan i dag fortelle hva Ole Robert ikke ville fortelle lagmannsretten.

Det var under det mye omtalte juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998 at Kristin skal ha kommet med de oppsiktsvekkende opplysningene. Under juleselskapet skal Kristin ha tatt med seg Ole Robert opp på låven, hvor han fikk se de to pistolene hun hadde med seg.

- Kristin er nøkkelen

- Da vi var der oppe, nevnte Kristin noe om arv til sønnen og at noen skulle drepes. Men det var ikke noe jeg trodde på - for meg var det løse ord, hevder Ole Robert Kirkemo i avhøret.

Han sa at han den gangen fikk forståelsen av at det var moren og faren til Per som skulle drepes, og at det var pistolene Kristin viste fram, som skulle brukes.

Kristin skal også ha sagt at dette måtte skje for å sikre hennes sønns framtid.

På spørsmål om hvorfor han ikke har sagt dette før, svarer lillebror Kirkemo:

- Du må forstå at så lenge jeg ikke er med på noe, har jeg ikke lyst til å bli blandet inn heller. Det er jo det som har slitt på meg i tre år.

Ole Robert Kirkemoe fikk også spørsmål i avhøret om hvem han mener vet noe om saken, og da svarer han.

- Jeg tror Kristin vet - sikkert...

Han mener at Kristin, som viste ham våpnene på låven, kjenner sannheten om trippeldrapsgåten.

- For meg er det Kristin som er nøkkelen. Hun må vite, sier lillebror Kirkemo.

Påtalemyndigheten mener at Kristins motiv er nettopp ønsket om å sikre framtida for sønnen. I et testament, som ikke er gyldig, har Per og Veronica Orderud testamentert gården til Kristins sønn.

Må vitne på nytt

Etter det Dagbladet kjenner til, setter ikke påtalemyndigheten lit til en rekke av opplysningene lillebror Kirkemo har kommet med. Dagbladet får imidlertid bekreftet at Ole Roberts opplysninger om Kristin Kirkemo Haukeland blir sett på som «interessante». Uansett vil advokat Morten Kjensli, som forsvarer Lars Grønnerød, be om at Ole Robert må avlegge en ny vitneforklaring på bakgrunn av det nye avhøret.

- Det er åpenbart opplysninger i avhøret som er av betydning for saken. Dette er opplysninger som kan være av betydning for juryen når de skal avgjøre skyldspørsmålet, sier Kjensli.

Kristin Kirkemo Haukelands forsvarere mener avhøret vitner om at Ole Robert er i ubalanse.

- Det bærer tydelig preg av at han har vært i mental ubalanse. Utover det vil vi ikke kommentere avhøret, sier advokat Johnny Veum.

Dagen etter at han hadde forklart seg for lagmannsretten, ble Kirkemo avhørt på nytt av Kripos-førstebetjent Jon-André Nilsen.

I dette avhøret, som Dagbladet har fått tilgang til, sier han at han tror Kristin vet om drapene.

Men Ole Robert Kirkemo knytter også Per Orderud til drapene.

- Jeg har en følelse av at Per har satt alle sammen opp i dette her. Det må være en grunn for at han er så redd for disse våpnene, hvorfor skulle han være redd dersom han ikke har gjort noe galt? spør han i politiavhøret.

Peker ut tre andre

I det ti sider lange avhøret peker han også ut tre andre personer som han tror kan stå bak drapene. To av dem er sjekket ut av saken. Den tredje, som Kirkemo bare kunne nevne ved fornavn, har politiet ikke klart å finne ut hvem er.

Flere av opplysningene Ole Robert Kirkemo kom med i avhøret, ble etterforsket i helga. Blant annet har politiet funnet ut at en av personene han nevner, satt i fengsel da drapene ble begått natt til 22. mai 1999. Det er foreløpig ikke tatt stilling til om denne mannen skal innkalles til avhør.

Avhøret av Ole Robert Kirkemo framstår som lite sammenhengende, og han kommer flere ganger med svar som overhodet ikke virker relevante i forhold til spørsmålene han er stilt.

I en fortrolig samtale med sin far, Sverre Kirkemo, skal Ole Robert Kirkemo høsten 2000 ha sagt at «dersom jeg forteller det jeg vet, åker Orderud-folket rett inn». Dette kunne han ikke huske da han ble avhørt sist torsdag, og han mente dette måtte være feil.

Da han vitnet i Nes herredsrett i vår, mente han at jugoslavmafiaen måtte stå bak drapene. Dette avviser han nå som det reineste sludder. Da han vitnet i Eidsivating lagmannsrett sist uke, hadde han store problemer med å oppfatte spørsmålene og påpekte flere ganger at han var svært presset.

Statsadvokat Olav Helge Thue vil ikke kommentere detaljer fra avhøret av Ole Robert Kirkemo.

- Vi har vurdert opplysningene dit hen at vi ikke vil ta initiativ til å få ham i vitneboksen igjen, er alt Thue vil si Dagbladet.

TILBAKE I RETTEN: I går var Ole Robert Kirkemo tilbake på Åråsen, her sammen med farens kone Lise Kirkemo. Men han var ikke inne i selve rettssalen.