Kristin fikk ikke komme inn i Russland

Skulle på offisielt besøk og snakke om smidigere grensepassering. Les hva som skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen dro til Finnmark i dag for å prate varmt om bedre tollsamarbeid og smidigere grensepassering mellom Russland og Norge. Noen timer seinere fikk hun selv erfare forskjellen på liv og lære.

Seinest i mars i år sa statssekretær Kjetil Skogrand i Utenriksdepartementet at system og regler på grensen er største hindring for et enda bedre norsk-russisk samarbeid.

I ettermiddag holdt hun en pressekonferanse i Kirkenes med vyer fra norske myndigheter om å få til et smidigere grensesamarbeid. Hun kunne ikke love at regjeringen vil gå inn for visumfri passering, men syntes det høres interessant ut med et Barentspass. Hun ville bringe tilbake erfaringer til justisminister Knut Storberget om det noe enklere finsk-russiske grensesamarbeidet, i følge Finnmarken.no.

Så dro finansministeren, tolldirektør Marit Wiig og deres følge en halvtimes biltur til Storskog grensestasjon for å besøke viseguvernør Nikolaj Beresjnoj og tollsjef Evgenij Aleksejev fra Murmansk. De hadde avtalt  å se kontrollstasjonene på begge sider av grensa. Den russiske stasjonen er bygd for norske penger, og ble åpnet av statsministrene Mikhail Kasianov og Kjell Magne Bondevik i 2002.

Men ved grensepålen var det bom stopp.

- Dessverre kan vi ikke besøke stasjonen på grunn av manglende grensepasseringspapirer, var den kontante velkomsthilsenen fra den russiske viseguvernøren.

Møtet måtte holdes i den norske stasjonen i stedet.

Russisk byråkrati

 HIT, MEN IKKE LENGER : Et offisielt besøk til den russiske grense- og tollstasjonen tohundre meter lenger inne var ikke grunn god nok. Finansminister Kristin Halvorsen kom ikke lenger enn til grensebommen og den norske stasjonen på Storskog. Arkivfoto: Magnar A. Kjeldsen.
HIT, MEN IKKE LENGER : Et offisielt besøk til den russiske grense- og tollstasjonen tohundre meter lenger inne var ikke grunn god nok. Finansminister Kristin Halvorsen kom ikke lenger enn til grensebommen og den norske stasjonen på Storskog. Arkivfoto: Magnar A. Kjeldsen. Vis mer

- Det stemmer at det oppsto praktiske problemer. Det går rett og slett litt seint i russisk byråkrati. Jeg var over hos min russisk kollega i forrige uke, og han var kjent med besøket. Men formalitetene var tydeligvis ikke kommet i orden, sier grensekommisær Leif Arne Ljøkell til Dagbladet.no.

- Hva gikk finansministeren og tolldirektøren glipp av?

- De ville fått sett en moderne stasjon et par hundre meter borti veien her, men selve bygningene er omtrent like som på norsk side. Selve møtet gikk i alle fall bra i våre lokaliteter, sier den norske grensekommisæren.

Droppet planen

Halvorsen kjenner seg ikke helt igjen i grensekommisærens beskrivelse av det som skjedde i dag.

- Vi planla på et tidlig tidspunkt å besøke stasjonen på russisk side, men slo dette fra oss. Det var mer praktisk og bedre bruk av tiden å ha møtet på norsk side, sier finansministeren til Dagbladet.no.

- Så du ble ikke stanset på vei til Russland?

- Nei, jeg føler ikke at vi ble det. I kveld sitter vi sammen med våre russiske gjester og spiser en hyggelig middag sammen i Kirkenes, sier Halvorsen.

Kristin fikk ikke komme inn i Russland

- Det er en måned siden vi planla besøkt over på russisk side. Men det var ikke noe problem at det ikke ble noen grensepassering. Vi hadde et langt og konstruktivt møte i den norske grensestasjonen om praktiske tiltak som kan lette grensepasseringen fra begge sider.

- Vi har fått mange innspill fra næringlivet, som særlig peker på at Storskog grensestasjon bør være lenger kveldsåpent enn til klokka 21. Det og andre spørsmål har vi tatt videre både i ettermiddag og i kveld, sier finansministeren politiske rådgiver Sylvi Bratten til Dagbladet.no.

Nyttige samtaler

Finansministeren hadde konstruktive samtaler med russiske myndigheter i dag, hvor blant annet ideen om et Barentspass ble drøftet. 

- Det er en interessant tanke, men det er egentlig ikke midt bord, men justisministeren sitt. Jeg har ansvar for varer som passerer grensen, mens han har ansvaret for mennesker. Men jeg vil snakke med ham om dette, sier Halvorsen.

I fjor var det 107 000 mennesker som passerte Storskog grensestasjon. Myndighetene på begge sider krever en invitasjon fra den andre kanten.

Regjeringens mål er å gjøre grensepassering mellom Norge og Russland like enkel som i resten av Europa. I mars var statssekretær Kjetil Skogrand usikker på når det kunne bli noe av.

I morgen skal finansminister Kristin Halvorsen møte Finnmarks fylkesordfører Kirsti Saxi. Satsingen i nordområdene er et av temaene for dagen.

TOLLTULL: Kristin Halvorsen sammen med tolldirektør Marit Wiig under pressekonferanse på Barentssekretariatet tidligere i dag.