Kristin fryser bankansattes lønn

- Finansnæringen er en blodpumpe som ikke har vært tilstrekklig regulert, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Utviklingen tegner et dystert bilde, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Hun mente banknæringen har vært for dårlig regulert.

- Finansnæringen er en blodpumpe som ikke har vært tilstrekkelig regulert, sier finansministeren, som fortalte at bankene er solide.

Dette er regjeringens kredittpakke.

Regjeringen krever ett års lønnsfrys for bankledere og strenge krav til bonusutbetaling og aksjeutbytte for bankene som benytter seg av regjeringens kredittpakke.


- Når vi stiller opp med fellesskapets ressurser, er det nødvendig at vi også stiller krav til moderasjon fra dem som benytter ordningene, sier Halvorsen.

Banker som vil benytte seg av kapital fra det foreslått nyopprettede Statens finansfond må forholde seg til følgende krav:

• Fram til 31. desember 2010 skal lønninger og øvrige ytelser til ledende ansatte ikke økes.

• For ledende ansatte med en avtalt fastlønn på mer enn 1,5 millioner kroner kan det ikke honoreres bonus opptjent i 2009 og 2010. For ledende ansatte med en fastlønn under 1,5 millioner kroner kan det i samme periode honoreres bonus med inntil 20 prosent av fastlønnen, men summen av samlede utbetalinger må ikke overstige 1,5 millioner kroner.

• Etter frysperioden skal Statens finansfond forhandle fram betingelsene for banker som benytter ordningen. Vilkårene kan ikke gå ut over statens retningslinjer for lederlønn (datert 8. desember 2006).

• Ledende ansatte kan ikke motta aksjer eller lignende til gunstige vilkår, og bankene kan ikke iverksette nye aksjeopsjonsprogrammer eller forlenge eller fornye eksisterende programmer.

• Avtaler om pensjon og sluttvederlag må utformes i samsvar med statens retningslinjer for lederlønn.

- Regjeringen har gjennom sin eierpolitikk fastsatt retningslinjer for statlig eierskap hvor et sentralt mål er å sikre moderasjon i lederlønninger i selskaper der staten er en betydelig eier, fastslår Finansdepartementet i en pressemelding. 

Les hele pressemeldingen her!

Blir det lettere å få lån? Send inn spørsmål til Finansnæringens Hovedorganisasjon her!
STILLER KRAV: - Når vi stiller opp med fellesskapets ressurser, er det nødvendig at vi også stiller krav til moderasjon fra dem som benytter ordningene, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV). Foto: SCANPIX
STILLER KRAV: - Når vi stiller opp med fellesskapets ressurser, er det nødvendig at vi også stiller krav til moderasjon fra dem som benytter ordningene, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV). Foto: SCANPIX Vis mer


Sendingen er produsert av Departementenes servicesenter og er tilgjengelig på www.regjeringen.no.

DYSTERT BILDE: - Utviklingen tegner et dystert bilde, sier finansminister Kristin Halvorsen. Foto: BJØRN LANGSEM
DYSTERT BILDE: - Utviklingen tegner et dystert bilde, sier finansminister Kristin Halvorsen. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer