-  Kristin gir aldri opp

-  Kristin er innstilt på at ingen skal få ta henne, sier forsvarsministerens beste venninne, Torill Fiskerstrand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun beskriver Krohn Devold som en tøff, selvstendig og egenrådig fighter med mye selvtillit.

-  Jeg har hatt kontakt med henne de siste dagene, og hun er fast bestemt på å bite tenna sammen. Når Kristin er på TV, ser jeg i blikket hennes at hun ikke kommer til å gi opp.

Sterk, men sliten

Fiskerstrand sier at forsvarsministeren er en av de sterkeste personene hun noen gang har møtt. Likevel er ikke Krohn Devold upåvirket av kritikken som nå hagler.

-  Hun har beskrevet situasjonen som en kontinuerlig håndballkamp, og det er klart dette går inn på henne.

Men selv om Kristin blir sliten, legger hun seg ikke ned og synes synd på seg selv, forteller Fiskerstrand, som mener venninnen blir urettferdig behandlet.

-  For meg som er glad i henne, føles det utidig med den heksejakten som nå foregår. Det stikker meg i hjertet når jeg ser hva hun må gå gjennom, sier Fiskerstrand, og legger til at venninnen utsettes for ondsinnet sladder og løgner.

Har støtte

HAR SETT FOLK BLI OFRET FØR:
«Kristin kjenner det politiske spillet og sier hun har sett folk bli ofret før.» Torill Fiskerstrand,  forsvarsministerens beste venninne. Foto: Scanpix
HAR SETT FOLK BLI OFRET FØR: «Kristin kjenner det politiske spillet og sier hun har sett folk bli ofret før.» Torill Fiskerstrand, forsvarsministerens beste venninne. Foto: Scanpix Vis mer

Fiskerstrand kjenner forsvarsministeren både som barndomsvenn, studiekamerat, medspiller på håndballbanen og politikerkollega. Mens venninnen har fått plass ved Kongens bord, er Fiskerstrand bystyrerepresentant for Oslo Høyre.

-  Hvordan tror du Krohn Devold vil takle et eventuelt mistillitsforslag?

-  Kristin kjenner det politiske spillet og sier hun har sett folk bli ofret før. Men hun føler at hun har stor støtte fra både regjeringen og statsministeren, og at hun har gjort sitt beste, forteller Fiskerstrand.

Offensiv og skråsikker

Ap og SV advarer regjeringen. Forsvarssaken kan ende med mistillit.

I går møtte en offensiv forsvarsminister i Stortingets spørretime. Etter spørrerunden slo Kristin Krohn Devold med sedvanlig skråsikkerhet fast at hun ikke har brutt med sin informasjonsplikt overfor Stortinget. Statsrådens skråsikkerhet irriterer så vel Ap som SV. Begge partiene advarer regjeringen mot å ta for lett på forsvarsskandalen.

Overfor Dagbladet slår sentrale kilder i SV og Ap fast at de er parate til å felle statsråden dersom det viser seg at hun har brutt med informasjonsplikten overfor Stortinget.

- Høyre tar feil

- Regjeringen og Høyre tar feil om de tror at Ap ikke tør felle Krohn Devold. Sannheten er at Ap ikke vil nøle med å stille mistillitsforslag dersom det viser seg at hun har begått de feil hun beskyldes for å ha begått.

En statsråd skal informere Stortinget om forhold som for eksempel kan ha betydning for budsjettbehandlingen. Dersom det viser seg at statsråden ikke har oppfylt sin informasjonsplikt, er det helt klart at Ap vil reagere. Høyre begår en grov feiltolkning dersom de tror Ap gjør hva de kan for å unngå en krise. Sannheten er at Ap må reagere dersom forholdet er alvorlig nok, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Vedkommende slår også fast at parlamentariske forpliktelser må veie tungt. En statsråd som begår en alvorlig feil, må bort.

I SV er vurderingen likelydende.

Feil kritikk

Frp later til å dele Ap\'s og SVs innvendinger. Frp-formann Carl I. Hagen synes å være villig til å sette hardt mot hardt, dersom det viser seg at Krohn Devold kan mistenkes for å ha brutt med sin informasjonsplikt overfor Stortinget.

- Den eneste riktige utgangen av denne historien er at Bondevik tar saken opp saken med Krohn Devold, og ber henne om å gå.

Både Ap, SV og Frp ville pustet lettet ut om Krohn Devold gikk av nå. Derfor må rådet til Bondevik være følgende: Skift ut Krohn Devold, så er krisen over, sier sentrale kilder i både Ap, SV og Frp til Dagbladet.

Stille før stormen

Alle ventet at statsminister Kjell Magne Bondevik skulle bli tvunget til å forsvare sin minister Kristin Krohn Devold mot en flodbølge av kritikk fra opposisjonen. I stedet trakk vannet seg tilbake.

Det var uvanlig mange representanter i salen. Tilhørerne satt tett på publikumsgalleriet. Presselosjen var smekkfull. På presidentens plass tronet Inge Lønning. Bak benkeradene sto Jens Stoltenberg og vippet på tåballene, klar med det første spørsmålet.

ALT LÅ TIL RETTE for en minnerik mannjevning mellom opposisjonen og statsministeren. Justisminister Odd Einar Dørum satt vel ved siden av statsministeren nærmest for syns skyld?

Kjør debatt, sier Lønning, om enn med litt andre ord. Stoltenberg skritter fram til spørrebåsen og stiller sitt spørsmål - om sykehusøkonomien ...

Forventningens sus går over i lyden av punktering. Hva var dette? Det er jo flere uker siden den uhelbredelige sykehusøkonomien var en stor sak i mediene.

Og for å øke forvirringen ytterligere: Der står Stoltenberg, eksstatsministeren som gjorde det til sin regjerings fanesak å reformere sykehusene slik at det skulle bli slutt på alt deres økonomiske uvesen, der står han og bebreider den steile motstanderen av sykehusreformen, nå statsminister Kjell Magne Bondevik, for at regjeringen og Frp har bevilget for lite penger til sykehusene. Det var jo dette bunnløse pengesluket Stoltenbergs reform skulle tette?

VI SKAL IKKE TRETTE med noe referat av den påfølgende replikkvekslingen fra den omvendte verden. Men våkne iakttakere merket seg at Carl I. Hagen fluksens søkte råd hos sin sosialpolitiske herold, den evig indignerte John Alvheim, før han kastet seg inn i debatten.

Hva Hagen sa er heller ikke viktig, i denne sammenheng, men det var visst noe om kundemasse i stedet for pasienter og ordrereserve i stedet for venteliste. Det som er poenget, er at Jens Stoltenberg lurte oss alle, inklusive Carl I. Hagen.

For også Hagen, fortalte han etterpå, hadde planlagt at han skulle stille sitt første spørsmål om sykehusøkonomien, og ikke om rotet i Forsvaret. Med det skulle han gi et sterkt signal om at jakten på forsvarsminister Kristin Krohn Devold ikke er det eneste man er opptatt av på Stortinget for tida.

I stedet kuppet Jens Stoltenberg hele regien.

Dermed falt det i SVs Øystein Djupedals lodd, fra en noe lavere parlamentarisk posisjon, å skifte temaet over til problemene i Forsvaret. Da var det gått 33 minutter av den tilmålte timen.

Ytterligere fire representanter, deriblant Hagen, han kan jo ikke dy seg, stilte spørsmål om Forsvaret. Bondevik, som kan sitt Storting, svarte med det alvor situasjonen krever. Men Stoltenberg var taus.

DERETTER VILLE Knut Storberget, Ap, vite hva justisminister Odd Einar Dørum vil gjøre for å stoppe pyramidespillene. Da gikk halve presselosjen.

Dagens siste hovedspørsmål kom fra Marit Arnstad, Sp. Hun ville høre statsministerens og KrFs syn på utviklingen i havfiskeflåten og forvaltningen av fiskeriressursene.

Da gikk resten av pressebenken.

TØFF: - Kristin føler hun har handlet riktig, og da gir hun seg ikke, forteller bestevenninnen Torill Fiskerstrand.