Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristin Halvorsen: «En absurd opplevelse»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lars Rise (KrF) brukte sine kontakter i den mektige Fellowship-stiftelsen for å skaffe Kristin Halvorsen adgang til den nasjonale bønnefrokosten i Washington D.C. «En absurd opplevelse,» sier hun.

Per Ellingsen

I februar 2002 fikk utenrikskomiteen på kloss hold et innblikk i det eneste offentlige arrangementet stiftelsen står bak.

Da gjorde stortingsrepresentant Lars Rise alt han kunne for å få flest mulig av utenrikskomiteens medlemmer til å delta på The National Prayer Breakfast. SV-leder Kristin Halvorsen takket ja for å «drive feltstudier».

-  Jeg visste at arrangementet ville være kontroversielt sett med norske øyne. Men jeg er nysgjerrig og syntes det var interessant å være der.

-  Blandingen av konservativ politikk og konservativ kristendom er spesiell, og vanskelig å forstå for radikale europeere. Det er litt enklere nå å se hvilke strømninger som førte til at Bush vant valget, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet i dag.

Boikott

Det var imidlertid langt ifra alle som hadde det samme ironisk distanserte forholdet til begivenheten. Lederen for komiteen, Thorbjørn Jagland, boikottet arrangementet. Han var heller ikke glad for at frokostbønnen sto oppført som første post på komiteens offisielle program. «En teknisk feil,» ifølge Jagland.

-  Dette har aldri vært en del av komiteens program. De som ville, kunne gå. Vi har ikke tradisjon for noe slikt som dette i Norge. Personlig har jeg stor sans for å skille religion og politikk, sa Jagland til Dagbladet den gangen.

«Mens George W. Bush, Rise og 3000 av deres nærmeste venner søkte himmelsk inspirasjon i et varmt fellesskap, satt Jagland på en fredelig frokostkafé med en høyst verdslig frokost. Jens Stoltenberg jobbet med et par avisartikler på sitt rom og savnet ikke Lars Rises amerikanske omgangskrets av abortmotstandere. Håkon Blankenborg hadde planlagt en kvalitetstime i selskap med bøkene han handlet på turen, men ble i stedet invadert av norske journalister som ville følge bønnesamlingen på hans hotell-tv», skrev Dagbladets korrespondent Halvor Elvik den gangen.

Rise «The Fixer»

Lars Rise var svært oppglødd i korridorene på Hotel Hilton der bønnefrokosten ble servert.

-  Hvordan fikk du med deg mesteparten av utenrikskomiteen hit?

-  Det var lett. Da jeg så datoene for komiteens reise, spurte jeg om noen var interessert i å få invitasjon, og det var de fleste, sa Rise.

Flere i komiteen gir overfor Dagbladet uttrykk for sterk misnøye med at Lars Rise jobbet så hardt for å knytte bønnefrokosten til utenrikskomiteens program. Vanligvis bor de norske politikerne på et mindre overnattingssted i Georgetown. Denne gangen endte de opp på giganthotellet sammen med flere tusen bønnedeltakere.

Makthunger

-  Flere av oss følte at Rise nærmest kuppet programmet. Men samtidig er det vår feil. Vi burde ha vært mer oppmerksomme under planleggingen av turen, sier en kilde i komiteen til Dagbladet.

Skribenten Jeffret Sharlet, som avslørte Fellowship Foundations indre liv, sier til Dagbladet at brorskapets ledere understreker betydningen av National Prayer Breakfast.

-  Den nasjonale bønnefrokosten i Washington er et middel for å oppnå deres mål: Å styre verden etter en svært totalitær og trang tolkning av Jesu lære. Denne makthungeren rettferdiggjort i Jesu navn går på tvers av det de fleste av verdens kristne vil anerkjenne, sier han.

Penger og makt

SV-leder Kristin Halvorsen er glad for at hun deltok på arrangementet i 2002, men karakteriserer opplevelsen som «absurd».

-  Til stede var opplagt meget velstående amerikanere, politiske ledere og forretningsfolk. Prominente gjester fra utlandet kunne ha ulik religiøs tilknytning. Men i sentrum for oppmerksomheten, på et opphøyd og lyssatt podium, satt blant andre president George W. Bush og Condoleezza Rice.

Så fulgte en salig blanding av bønn og politiske taler.

SV-lederen sitter tilbake med et inntrykk av at The National Prayer Breakfast representerer en sammensmelting av penger, makt, politikk og bønn.

-  Sett med europeiske øyne er dette en merkelig seanse. Det nærmeste vi kommer her i landet, er Carl I. Hagens opptreden på Levende ord i Bergen nå i sommer, sier Halvorsen til Dagbladet.

FELTSTUDIE: Slik så Kristin Halvorsen ut da hun kom ut fra The National Prayer Breakfast i Washington D.C. i februar 2002. SV-lederen takket ja til Lars Rises invitasjon, ikke for å be sammen med George W. Bush, men for å «drive feltstudier».
FORBILDE: Da Lars Rise (KrF) var på den nasjonale bønnefrokosten i februar 2002, ba han om å bli foreviget foran portrettet av hotellgründeren Conrad Hilton.
TALTE: President Bush fotografert etter hans tale på National Prayer Breakfast i 2002, der også den norske utenrikskomiteen var til stede.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media