Kristin Halvorsen går av i 2012

- Det er opplagt at det er en stor jobb å fornye SV, sier hun til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristin Halvorsen sier hun er ferdig våren 2012. I en tale på Rockefeller sa hun at hun ikke vil lede partiet etter ekstraordinært landsmøte til våren.

- Jeg har bestemt meg for at foran stortingsvalget 2013 må SV velge en ny leder, sa Halvorsen fra scenen.

Halvorsen har vært leder for SV siden 1997. Hun sier det nå er riktig å slippe noen andre til, og at hun lenge har vært bestemt på at hun ikke vil være partileder før stortingsvalget i 2013.

Har tenkt på det lenge - Jeg har tenkt på dette ganske lenge. Det var opplagt for meg at det er en ganske stor jobb å fornye partiet. Derfor var det ikke noe vits i å vente med å annonsere denne avgjørelsen, sier Halvorsen til Dagbladet, etter den dramatiske talen på SVs valgvake i kveld.

Hun sier at hun gjerne vil være med videre når den nye ledelsen formes, og den nye lederen skal velges via en demokratisk prosess i partiet. Hun vil ikke spekulere i hvem som blir den nye SV-lederen.

- SV er veldig priviligert som har så mange unge og erfarne politikere, sier Halvorsen, som sier grunnen til at hun ønsker å gi seg allerede i 2012, er at den nye lederen skal få god tid til å forberede seg på valget i 2013.

Halvorsen sier det ikke er vemodig å trekke seg nå, etter snart 15 år som SV-leder.

- Nå er det på tide å slippe til noen andre, sier hun.

Kristin Halvorsen ønsker ikke å si til pressen hvem som var varslet om at hun ville trekke seg, men bekrefter at Stoltenberg er informert. Hun sier også at det ikke var det ventede valgnederlaget som var grunnen til at hun valgte å trekke seg.

- Jeg er godt fornøyd med valgkampen. Resultatene skyldes ikke valgkampen. SV har vært utpekt som valgets taper fra dag én, sier Halvorsen, som mener det dårlige valgresultatet skyldes at SV trenger en ny partistrategi.

- Må fornyes På scenen i kveld sa Halvorsen at at velgerne har fått noe igjen for å stemme SV.

Til trampeklapp fra salen framhevet hun de sakene partiet har fått gjennom i regjering, og de prosjektene de vil fokusere på i framtida, blant annet en ny klimamelding.

- Vi gjør en forskjell i det rødgrønne regjeringssamarbeidet, men dere vet like mye som meg at det har kostet, sier hun.

Tror SV blir i regjeringen Hun innrømmer imidlertid at det rødgrønne samarbeidet har vært en utfordring.

- Det har vært en utfordring for oss å sitte i regjering med vår største konkurrent. Det har vært vanskelig for oss å fremheve de sakene vi har vært gode på, sier hun.

Halvorsen sier imidlertid at hun tviler på at debattene i partiet etter valget vil føre til at SV trekker seg fra regjeringssamarbeidet.

Forberedt på nederlag Det var litt etter halv ti SV-leder Kristin Halvorsen ankom SVs valgvake på Rockefeller i Oslo. En halvtime før ble resultatene fra forhåndsstemmene kjent.

SV gikk tilbake til skarve 4,7 prosent oppslutning blant de som har forhåndsstemt, mens de første prognosene viste en oppslutning på 5,1 prosent. De landsomfattende prognosene viser nå en oppslutning på 4,9 prosent for SV.

Ikke siden slutten av 70-tallet har partiet hatt et valgresultat nede på firetallet.

Kom smilende SV hadde i forkant forberedt seg på et skikkelig valgnederlag, og på tross av de lave prognosene, var det en smilende Halvorsen som møtte et massivt pressekorps utenfor hovedinngangen.

- Jeg er spent og lettet, sier Kristin Halvorsen til pressen, på vei inn til Rockefeller, hvor hun ble møtt av massiv jubel fra sine egne.

Nestleder Audun Lysbakken sa til Dagbladet like etter at de første prognosene ble kjent at han er lettet over de foreløpige tallene, men at SV ikke kan leve med et slikt resultat.

- Det er naturlig at hver eneste stein blir snudd etter valget, sier han.

Inga Marte Thorkildsen sier til Dagbladet at hun var blant de som ble informert, men at ikke alle i partiet var det. Hun vil ikke være med på å peke ut noen ny partileder akkurat nå.
Også i andre partier mottas beskjeden med overraskelse.

- Kristin har vært en fantastisk leder for SV og fortjener all kred for innsatsen hun har gjort, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Følg valget direkte i vårt livestudio!