Kristin Halvorsen garanterer maktskifte

Kristin Halvorsen garanterer regjeringsskifte neste høst hvis Ap, SV og Sp får flertall sammen. Men det er det eneste hun garanterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-lederen vet ikke hvem som får plass i regjeringen, og heller ikke hvilken politikk den vil føre. I går inviterte hun mediene til jordbærparty.

-  Får vi et nytt flertall (Ap, SV, Sp), kan jeg garantere regjeringsskifte, sa Halvorsen.

Den nye regjeringen blir enten en ren mindretallsregjering med Ap-leder Jens Stoltenberg i spissen, eller en flertallsregjering med Ap, SV og Sp.

Dersom Ap går i regjering alene, vil ikke SV gi noen politiske garantier til Ap. Det er imidlertid klart at SV foretrekker en ren Ap-regjering framfor fortsatt Bondevik-styre.

Politikken gjenstår

Selv om SV-lederen garanterer regjeringsendringer, kan hun bare snakke i generelle vendinger om det politiske innholdet i et eventuelt regjeringssamarbeid. Halvorsen kan ikke engang love at SV får gjennomslag i sine hjertesaker, for eksempel å stanse utbyggingen av gasskraftverk.

-  Valgresultatet avgjør. Et sterkt SV er en sterkere forhandler, sier Halvorsen. I den aktuelle gasskraftsaken mener Halvorsen at SV må arbeide aktivt for å fremme alternative energiformer.

Kanskje, kanskje ikke

Hun kan heller ikke bekrefte eller avkrefte at de tre partiene vil arbeide fram en felles, forpliktende politisk plattform før valget.

-  Vi vil neppe lage en felles politisk erklæring før valget, sier Halvorsen. Men hun utelukker likevel ikke at det vil komme et felles politisk dokument.

De tre partiene kan vanskelig snakke om dette i konkrete vendinger før de har holdt sine landsmøter neste vår. Men det er overveiende sannsynlig at de vil utarbeide et felles dokument som velgerne kan forholde seg til når de går til valgurnene i 2005.

En god tone

Kristin Halvorsen er åpen på at de tre partilederne har en god tone.

-  I løpet av denne våren er regjeringsalternativet blitt mye klarere, og tonen mellom partilederne er god, sier Halvorsen, og bekrefter at krangelen mellom Ap og SV i vinter om blant annet bioteknologiloven var en belastning.

-  Jens og jeg ble enige om at begge partiene tapte på uenigheten, og at vi ville stå oss på å finne en mer konstruktiv tone, sier hun.

Hun mener EU-saken ikke er problematisk for samarbeidet.

-  Slik SV leser situasjonen, vil ikke EU stå i veien for et regjeringssamarbeid, sier Halvorsen.

LOVER SKIFTE: SV-leder Kristin Halvorsen garanterer ikke at SV får plass i en eventuell ny regjering.