Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristin Halvorsen gir seg som finansminister

Blir ny kunnskapsminister.

FRA FINANS TIL SKOLE: Kristin Halvorsen forlater den mektige finansministerposten og prioriterer i stedet SVs hjertesak som kunnskapsminister.
Finansminister Kristin Halvorsen holder pressekonferanse vedrørende statsbudsjettet tirsdag.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
FRA FINANS TIL SKOLE: Kristin Halvorsen forlater den mektige finansministerposten og prioriterer i stedet SVs hjertesak som kunnskapsminister. Finansminister Kristin Halvorsen holder pressekonferanse vedrørende statsbudsjettet tirsdag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Kristin Halvorsen går av som finansminister for å bli kunnskapsminister. Det får Dagbladet i kveld bekreftet, etter at TV2 Nyhetene først meldte om den sentrale endringen i regjeringen.

Den betyr omfattende rokkering av SVs toppolitikere.

Bård Vegar Solhjell, som i dag er kunnskapsminister, går ut av regjeringen for å bli parlamentarisk leder for SV på Stortinget når den nye regjeringskabalen presenteres i neste uke, melder TV 2.


Samtidig som Solhjell går inn som parlamentarisk leder i partiet, skal Audun Lysbakken - som i utgangspunktet ble utnevnt til denne rollen - inn i regjeringen som statsråd, ifølge TV 2.

Det har lenge vært spekulert i om Halvorsen ville fortsette som finansminister eller om hun vkom til å prioritere en annen av SVs statsrådsposter i den rødgrønne regjeringen.

- Vi bekrefter eller dementerer ingenting før alt er klart, og alt er ikke klart, skriver Roger Sandum, statssekretær i Finansdepartementet og Kristin Halvorsen høyre hånd, i en sms til Dagbladet i kveld.

Grete Faremo skal ifølge kanalen trolig ta over etter Bjarne Håkon Hanssen som helse- og omsorgsminister. Spekulasjoner rundt kabalen har tidligere plassert både Trond Giske (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i helseministerstolen.

- NY STATSRÅD: SV-nestleder Audun Lysbakken skal inn i regjeringen.
- NY STATSRÅD: SV-nestleder Audun Lysbakken skal inn i regjeringen. Vis mer

Den nye regjeringen skulle etter planen være klar i denne uken. I helgen skal prosessen imidlertid ha stoppet opp fordi Kristin Halvorsen ikke har klart å bestemme seg for hvilken taburett hun ønsker, skrev Dagbladet på torsdag.

Men nå skal sammensetningen av den nye regjeringen ha falt på plass, og fordelingen av departementene mellom de tre regjeringspartiene er etter alt å dømme klar. Arbeiderpartiet får til sammen tolv regjeringsmedlemmer.

Det innebærer at SV får fire statsråder i regjeringen, én mindre enn det partiet har i dag. Senterpartiet beholder fire statsråder.

Den tomme posten som finansminister går til Arbeiderpartiet, mens det skal opprettes en ny stilling som samordningsminister. NRKs kommentator Magnus Takvam antydet på Dagsrevyen i kveld at Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap), i dag Stoltenbergs stabssjef, kan få den nye posten.

Dagbladet.no kommer med mer.

TIL TINGET: Nåværende kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell går ut av regjeringen og blir ny parlamentarisk leder i SV, ifølge TV 2.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
TIL TINGET: Nåværende kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell går ut av regjeringen og blir ny parlamentarisk leder i SV, ifølge TV 2. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media