Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristin Halvorsen har bestemt seg for om hun fortsetter

Men vil ikke fortelle Jens Stoltenberg riktig ennå

HOLDER TETT: SV-leder Kristin Halvorsen har foreløpig valgt å ikke fortelle Jens Stoltenberg om hun vil fortsette som finansminister. Ifølge Dagbladets kilder venter hun til riktig tidspunkt i forhandlingene som nå pågår mellom de tre partiene om hvem som skal ha de ulike departementene. Foto: Jacques Hvistendahl
HOLDER TETT: SV-leder Kristin Halvorsen har foreløpig valgt å ikke fortelle Jens Stoltenberg om hun vil fortsette som finansminister. Ifølge Dagbladets kilder venter hun til riktig tidspunkt i forhandlingene som nå pågår mellom de tre partiene om hvem som skal ha de ulike departementene. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Etter det Dagbladet kan erfare, har Kristin Halvorsen bestemt seg for om hun vil fortsette som finansminister eller ikke.

Kortene til brystet
Men Halvorsen holder kortene tett til brystet.

Ifølge Dagbladets kilder er det rent taktiske hensyn til de pågående forhandlingene om en ny statsrådkabal i regjeringen, som gjør at hun ennå ikke har gitt Jens Stoltenberg klar beskjed.

Taktiske hensyn
Fortsatt har hun ikke fortalt statsministeren om hun fortsetter som finansminister eller om hun vil gå til et annet departement.

- At det nå står og faller på hva hun har lyst til, er ikke tilfelle, sier en sentral kilde.

I stedet har SV nå en klar formening om hva hun bør gjøre. Men hva, holder Halvorsen og Co. altså tett om.

Dagsavisen hevder i dag at både Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete har bestemt seg å fortsette ved sine poster, uten at noen av dem vil bekrefte.

Ønsket av Ap
Men det kan ikke bli lenge til før SV-lederen må lette på sløret. For allerede neste uke kan Jens Stoltenberg ha en kabal klart. Flere kilder sier til Dagbladet at det er lite tenkelig at statsministeren har kabalen ferdig før helga.

Både i Ap og Sp er det et ønske at Kristin Halvorsen fortsetter i Finansdepartementet. Internt i SV er det flere som mener Kristin Halvorsen bør fortsette. En annen sentral kilde peker på at det fortsatt er flere områder en SV-finansminister kan gå løs på og trekker fram flere områder:

Særlig blir nye fordelingsgrep ved dagens skattesystem vektlagt som et område hvor SV kan få gjort mer framover.

Mer fordeling
Grepet regjeringen gjorde på formueskatt, blir trukket fram som et godt eksempel. Den nye verdifastsettelsen av bolig gjør at færre må betale formueskatt på sin primærbolig, mens flere som investerer stort i flere boliger må betale langt mer. Det mener SV er god fordelingspolitikk.

I tillegg blir arbeid med grønn skattepolitikk og videreutvikling av oljefondets etiske retningslinjer trukket fram som argumenter for at Halvorsen fortsatt har mulighet til å gjennomføre god SV-politikk i Finansdepartementet.

Det klareste argumentene mot at SV-lederen skal fortsette som de rødgrønnes finansminister er at det er vanskelig å tydelig fronte SV-saker i en jobb som først og fremst krever ansvar for den økonomiske helheten.

Flere SV-rokkeringer
Så gjenstår det å se hva Halvorsen ender opp med, om hun fortsetter som finansminister eller om hun velger å gå til et annet departement. Mest sannsynlig vil SV miste en av statsrådspostene partiet i dag har etter det dårlige valgresultatet.

Gir Halvorsen fra seg finansministerposten, kan SV ble sittende igjen med de resterende fire postene. Da er det mest sannsynlig at Kristin Halvorsen tar over Kunnskapsdepartementet.

Hva som da skjer med Bård Vegar Solhjell er usikkert. Han kan bli satt til en annen statsrådspost, men er også aktuell som ny parlamentarisk leder på Stortinget. Det vil igjen få betydning for Audun Lysbakken, som allerede er valgt til nettopp det.

Vil fortsette
Etter det Dagbladet forstår fortsetter Sp-leder Liv Signe Navarsete som samferdselsminister. Blir det som Sp vil, blir det ingen endringer i partiets mannskap i regjering.

Få tror SV får fortsette med finansministerposten om Halvorsen sier den fra seg. Da kan Sps evige stjerne, Marit Arnstad, bli trukket opp av hatten som et wild card og ta finansministerposten.

Også Terje Riis-Johansen skal ha uttrykt et ønske om å fortsette som olje- og energiminister.

FORTROLIGE: De to er fortrolige om mye som foregår i regjeringen ellers, her da finansministeren la fram statsbudsjettet tirsdag. Men nå vil ikke Kristin Halvorsen fortelle Jens Stoltenberg om hva slags ønsker hun har om SVs statsrådsposter og arbeidsoppgaver i regjering, før hun har tittet statsministeren i kortene. Foto: Torbjørn Grønning
FORTROLIGE: De to er fortrolige om mye som foregår i regjeringen ellers, her da finansministeren la fram statsbudsjettet tirsdag. Men nå vil ikke Kristin Halvorsen fortelle Jens Stoltenberg om hva slags ønsker hun har om SVs statsrådsposter og arbeidsoppgaver i regjering, før hun har tittet statsministeren i kortene. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media