Kristin Halvorsen tar over midlertidig etter Lysbakken

- Audun Lysbakken ønsket selv å fratre. Det er en beslutning jeg respekterer, sier Jens Stoltenberg.

SETTESTATSRÅD:  Kristin Halvorsen (SV) tar midlertidig over for partifelle Audun Lysbakken etter at han trakk seg som barne- og likestillingsminister.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
SETTESTATSRÅD: Kristin Halvorsen (SV) tar midlertidig over for partifelle Audun Lysbakken etter at han trakk seg som barne- og likestillingsminister. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kristin Halvorsen blir settestatsråd i Barne- og likstillingsdepartementet inntil de finner en som kan erstatte Audun Lysbakken.

- Audun Lysbakken ønsket selv å fratre. Det er en beslutning jeg respekterer, sier Jens Stoltenberg til pressen etter ekstraordinært statsråd i dag.

Audun Lysbakken trakk seg som barne-, likestillings- og inkluderingsminister tidligere i dag etter Dagbladets avsløringer om tildelingen av 154 000 kroner til Jenteforsvaret, som da var en undergruppe av SVs ungdomsparti SU.

- Sterk og dyktig - La meg være veldig tydelig. Jeg har ansvaret og tar ansvaret. Jeg har orientert statsministeren om at jeg ønsker å gå av som statsråd, sa Audun Lysbakken på pressekonferansen.

Stoltenberg kaller Lysbakken en sterk og dyktig politiker som har fått utrettet mye.

- Lysbakken er en politiker jeg er sikker på vi kommer til å se mer til framover, sier statsministeren.

Mulig å samarbeide På spørsmål om regjeringssamarbeidet med SV sett i lys av at partiets lederkandidat nå er ute av statsrådkabalen, svarer han slik:

- UHELDIG: Satsminister Jenst Stoltenberg sier det er uheldig at Audun Lysbakken ikke erklærte seg inhabil i saken som gjelder Reform. Foto: Øistein Monsen
- UHELDIG: Satsminister Jenst Stoltenberg sier det er uheldig at Audun Lysbakken ikke erklærte seg inhabil i saken som gjelder Reform. Foto: Øistein Monsen Vis mer

- Det er fullt mulig å samarbeide i en regjering på en god måte selv om SV skulle velge en leder som ikke sitter i regjeringen. Jeg er trygg på at det kommer til å være fullt ut håndterbart.

På Slottsplassen gjentok Stoltenberg en rekke ganger at det var Lysbakkens selv som valgte å gå.

- Det er Audun Lysbakkens beslutning. Men vi har selvfølgelig snakket om situasjonen, sier statsministeren.

- Han har selv beklaget at tildelingen gikk til en organisasjon der han har et såpass nært vennskapsforhold til en person som er ansvarlig for søknader, at han burde erklært seg som inhabil. Det er en av tingene i en helhetsvurdering som gjør at han går av, utdyper Stoltenberg.

- Uheldig - Det er helt vanlig at statsråder melder seg inhabile. Det uheldige i denne saken er at han ikke erklærte seg inhabil, fordi han sto så nær denne personen som jobbet i Reform, sier statsministeren.

- Denne saken er en sak som handler om flere ulike saker. Det handler til dels om økonomiregelverket, skjønn i saken om Jenteforsvaret, og det handler om habilitetslovgivningen i tildelingen som handler om Reform.

Kristin Halvorsen og Audun Lysbakken vil sammen møte pressen klokka 16.00.

Dagbladet følger saken.