- Kristin har ikke alibi

LILLESTRØM (Dagbladet:) - Kristin Kirkemo Haukeland har ikke alibi for tidspunktet da trippeldrapet skjedde i kårboligen på Orderud gård. Det går fram av politiforklaringen til en 20 år gammel kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kristin Kirkemo Haukeland var ikke med en venn og kjørte Aftenposten i Oslo vest- Bærum drapsnatta, slik hun hevder. Dette går fram av politiforklaringen til 20-åringen.

20-åringen møter sjøl som vitne i lagmannsretten i dag. Det samme gjør en jevnaldrende kvinne, som i sin politiforklaring knytter Kirkemo-familien opp mot den såkalte Orderud-sokken. Det samme gjøre en nå avdød medinnsatt av Kristin i en politiforklaring.

Kristin hevder sjøl at hun kjørte Aftenposten natt til pinseaften 1999, og hun har påberopt seg en venn som alibi. Vennen, Tommy Karlsen skal ha vært sammen med Kristin på hele avisbudrunden. Den 20 år gamle kvinnen var kjæreste med Tommy på den tida.

- Tommy fortalte meg sommeren 1999 at Kristin ikke hadde kjørt aviser sammen med ham natt til pinseaften, forklarer 20-åringen.

Bekrefter

Seinere fortalte hun sin mor hva Tommy hadde uttalt om kjøreturen natt til pinseaften. Mora har i sin politiforklaring bekreftet datterens forklaring. Tommy, som kommer som vitne seinere, hevder at Kristin var med og kjørte aviser.

Politiets utskrifter fra basestasjoner bekrefter at Kristins mobiltelefon befant seg i området Oslo vest- Bærum på det antatte tidspunktet for trippeldrapet.

En annen kvinne først i 20-åra hevder i en politiforklaring at hun har sett Kristins yngre søster, Synøve Pedersen, med den såkalte Orderud-sokken, som ble funnet like bak kårboligen dagen etter trippeldrapet.

- Synøve hadde sokken på seg da vi var på besøk hos hennes mormor på Sørlandet. Jeg la spesielt merke til sokken fordi jeg syntes fargene var så stygge og ikke passet Synnøves bukse, forklarer vitnet.

Farmors sokk

I politiforklaringen refererer hun også til et annet møte med sin tidligere venninne, Synøve.

- Hun forklarte da at sokken tilhørte Kristins sønn, og at det var hun og Kristins farmor i Arendal som hadde strikket sokken, hevder vitnet.

En 57 år gammel kvinne, som nå er død, har forklart at hun satt i Drammen fengsel sammen med Kristin høsten 1999, og at de da kom i snakk om den såkalte Orderud-sokken.

- Kristin sa til meg at det var hennes farmor som hadde strikket sokken. Hun syntes at etterforskerne var dumme som ikke fant ut at det var Veronica som hadde brukt sokken.

Det er Veronica som har skutt, hevder Kristin, ifølge vitnet. Den avdøde kvinnens politiforklaring skal leses opp i retten, trolig i dag.

DNA-resultat

Resultatet av etterforsking og tekniske undersøkelser rettet mot ei barnål knyttet til to andre sokker, som beviselig Kristin eide og brukte før hun ble arrestert for trippeldrapet i juni i 1999, kommer denne uka.

Politiet har barnålas DNA-profil. Den fikk de etter at lagmannsrettssaken var i gang. Langs en sti på ca. 150 meter som går fra kårboligen til en tidligere husmannsplass, Fjellet, har Kripos i samarbeid med Plantforsk tatt barnåler av samtlige trær til DNA-undersøkelse.

Politiets teori er at drapspersonene har skiftet klær og maskert seg i det tomme våningshuset på Fjellet, og kommet tilbake dit etter trippeldrapet. Det er funnet ei klype som vanligvis brukes til å holde sokker sammen på et gulv i huset. Gulvene i huset var godt reingjort, da politiet kom dit for å gjøre sine tekniske undersøkelser i dagene etter drapene.

Kristin har forklart at hun aldri har vært i nærheten av det aktuelle området mellom kårboligen og Fjellet.

- KJØRTE IKKE AVISER: En 20 år gammel kvinne har i en politiforklaring sagt at Tommy Karlsen som er Kristins alibi drapsnatta, har fortalt 20-åringen at Kristin likevel ikke var med å kjøre ut aviser.