Kristin henger ut søsteren i sin nye bok

Kristin Kirkemo Haukeland kaller søsteren Veronica Orderud for «ei manipulerende og kynisk kjerring» i sin bok «Fanget og fri».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den rykende ferske boka, som NTB har fått tilgang til, levner liten tvil om at Kristin mener Veronica og Per Orderud er de som var inne i kårboligen på Orderud gård og tok livet av tre personer. Flere steder beskriver hun de to som mordere.

- Kanskje man ikke trenger være gær'n for å drepe andre, kanskje flere normale som Veronica og Per går rundt og dreper, skriver Kristin.

Hun er svært bitter og unner dem ikke et eneste sekund med fred i sjelen.

- Avstanden mellom å hate og myrde er liten. Kanskje de er sterkere når de er to om det? De kan ikke være riktig bevart, jeg må bare gråte ved tanken, skriver 29-åringen som beskriver Orderud gård som et slags ondskapens bol.

- Kombinasjonen av Pers behov og Veronicas krav gjorde Orderud gård om til en giftpøl.

- Lever på en løgn

Kristin, som selv sitter fengslet i kvinnefengslet på Bredtveit i Oslo med en dom på 16 års fengsel for å ha overlevert to pistoler til søsteren og svogeren, beskriver de to i svært nedsettende ordelag. Hun tegner et bilde av Per som en einstøing som har levd i bur hos foreldrene sine.

- De irrasjonelle kreftene i ham tok tak da han skjønte han kunne miste alt, skriver forfatterdebutanten.

Veronica blir beskrevet som en kald, kynisk og pengegrisk kvinne som giftet seg med Per kun på grunn av status og penger. Kristin er ikke i tvil om at søsteren har forsøkt å føre retten og alle andre bak lyset i trippeldrapssaken.

- Jeg bare brekker av meg hvor kvalm hun var, og av toneleiet hennes da hun pratet. Det er helt utrolig hvor mye folk kan skape seg foran et kamera, livet deres er og blir en løgn, hevder Kristin i boka.

- Hjernen bak

Hun trekker fram befaringen i kårboligen på Orderud gård som et konkret bevis på hvor kald og beregnende søsteren er.

- Jeg var ganske overbevist om at spaserturen der hun gikk i armkroken med ansiktet gjemt i Ysen (advokat Heidi Ysen) sin jakke var gjennomtenkt. På den måten kunne hun ikke kritiseres for ikke å være med, samtidig som hun egentlig skjulte seg, skriver Kristin.

Hun mener Per opptrådte tilnærmet like kaldt, om ikke kaldere.

- Per var helt uttrykksløs. Han fortrakk ikke en mine, selv om blodet fra farens lik ennå lå der han hadde knelt ved senga, henrettet med skudd i hode og bryst.

- Hatet meg

Kristins eks-kjæreste, Lars Grønnerød, får også passet sitt påskrevet i «Fanget og fri». Kristin mener kjøpmannssønnen var en aktiv deltaker i drapsplanleggingen.

- Han var like drapsbesatt som de andre, og han hatet meg for at jeg ikke ville ta del i drapsdiskusjonene deres. Jeg vet ikke om jeg klarer å holde tilbake den dagen jeg treffer ham uten politiet i nærheten, skriver Kristin.

Mens Kristin fikk 16 års fengsel i lagmannsretten ble Lars Grønnerød dømt til 18 års fengsel. Ekteparet Per og Veronica Orderud ble dømt til 21 års fengsel. Alle fire anket, men bare Kristin får anken sin opp for Høyesterett. Det skjer mandag 16. desember.

(NTB)