Kristin i trøbbel

- Kan skape diplomatisk krise, sier Israels ambassadør. Jonas Gahr Støre må rydde opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen er i hardt vær, etter at det ble klart at hun stiller seg i spissen for en forbrukerboikott mot Israel i dag.

- Det er lenge siden jeg kjøpte israelske varer, og jeg støtter selvsagt SVs kampanje for boikott av varer og tjenester fra Israel. Mitt og SVs mål er at norske forbrukere velger bort varer og tjenester fra Israel og gjør andre valg i butikkene, sa SV-lederen til Dagbladet.

Oppfordringen om boikott har vakt oppsikt langt utenfor Norges grenser.

Britiske BBC omtaler saken i dag:

- Norges finansminister Kristin Halvorsen støtter en planlagt forbrukerboikott av israelske varer. Dette er i strid med regjeringens ofisielle politikk, skriver de.

Kraftige reaksjoner

- Hennes oppfordring om boikott av staten Israel avviker fra de tradisjonelt vennlige relasjonene mellom Norge og Israel. Vi forventer at den norske regjeringen, som ansvarlig for kongeriket Norges utenrikspolitikk, gjør hva som er nødvendig for å rette opp igjen situasjonen forårsaket av en av regjeringens medlemmer, sier den israelske ambassaden i en pressemelding.

- Dette kan skape en diplomatisk krise mellom Israel og Norge hvis det blir offisiell politikk, sa Israels ambassadør Miryam Shomrat til TV 2 tidligere i dag.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreket på Tabloid på TV 2 flere ganger at dette ikke var regjeringens offisielle politikk og distanserte seg fra Halvorsens utspill.

Ifølge TV 2 Nettavisen hevder Støre at han har tydeliggjort hva som er regjeringens standpunkt:

- Dette har jeg meddelt til offentligheten og i tillegg har jeg skrevet brev til min kollega i Israel og min kollega i USA, sier han.

- Norge er venn med Israel, understreket Støre i Tabloid.

Hagen er opprørt

Frp-leder Carl I Hagen reagerer ikke uventet på finansministerens utspill:

- Hun skaper med dette usikkerhet rundt Norges posisjon. Det må være uaktuelt for en finansminister å gi slike signaler i alle når regjeringsplattformen ikke inneholder noe om en slik boikott, mener Hagen.

- Hvis Kristin Halvorsen mener dette, bør hun ta konsekvensen og ta med seg resten av SVs statsråder ut av regjeringen, framholdt Høyres stortingsrepresentant Inge Lønning i Tabloid.

Halvorsens tidligere partikamerat Raymond Johansen, sa til Dagbladet at regjeringens syn er at boikott er til hinder for dialog.

- Vi mener boikott er et dårlig virkemiddel. Norge er avhengig av et godt forhold til partene i Midtøsten, og det forutsetter dialog, mener han.

SKAPER REAKSJONER: Finansminister Kristin Halvorsens oppfordring til boikott av Israel.
ADVARER: - Dette kan skape en diplomatisk krise mellom Israel og Norge, sier Israels ambassadør Miryam Shomrat.
DISTANSERER SEG: Utenriksminister Janas Gahr Støre.