Kristin jaktet på alibi

Noen dager etter trippeldrapet, oppsøkte Kristin Kirkemo (26) to venninner og ba dem gi henne alibi for drapstidspunktet. Like før eller like etter trippeldrapet skal Kristin ha stjålet passet fra sin lillesøster. På passbildet likner de to søstrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moren til Kristin mener at passet ble stjålet i tilfelle Kristin plutselig måtte rømme landet.

Nå sitter både Kristin (26) og storesøster Veronica (27) fengslet, siktet for overlagt drap eller medvirkning til dette.

Historien om Kristin Kirkemo er historien om den vakre og sjarmerende jenta som hadde alle muligheter, men som etter en kort modellkariere havnet i et miljø preget av narkotikamisbruk og vinningskriminalitet.

Kristin Kirkemo er en veldig åpen person med et enormt kontaktnett. Det innbefatter også flere sentrale skikkelser i Oslos underverden, ogsåinnenfor det kriminelle eks-jugoslaviske miljøet.

Politiets nøkkel

Den 26 år gamle kvinnen er den politiet har satt inn ressursene på. Hun er etter etterforskernes oppfatning den som sitter med løsningen. Det er Kristins forklaring politiet forholder seg til og som de til slutt forventer skal føre til at trippeldrapet blir oppklart.

Til tross for at Kristin allerede flere ganger har forandret forklaring.

Selv om politiet ikke tror at Kristin nødvendigvis utførte det brutale trippel-drapet på Sørumsand, er hun tungt involvert i saken.

Innrømmer

Hun har innrømmet at hun skaffet til veie to pistoler på oppdrag fra Per Kristian og Veronica Orderud, og har forklart at hun hørte ekteparet Orderud snakke om å ta Per Kristian Orderuds foreldre av dage.

Så langt har politiet festet lit til forklaringene hennes i hovedtrekk. Det samme har retten gjort.

Dette til tross for at Kristin Kirkemo har fått svært dårlige skussmål av både familiemedlemmer og kjente.

Flere personer som kjenner henne beskriver Kristin som totalt upålitelig og uberegnelig.

Krangel

Etter en krangel med sin ekskjæreste Lars Grønnerød skrudde hun løs det ene hjulet på motorsykkelen hans, trolig i håp om at det skulle falle av i fart. Det har en venn av Grønnerød fortalt politiet. Han mener det beskriver temperamentet til 26-åringen.

Flere vitner har beskrevet Kristin som dominerende i forholdet med Lars Grønnerød, i perioden de holdt sammen. Kristin var sjefen.

Grønnerød skal selv ha omtalt Kristin som lystløgner i avhør.

Stjal pass

Moren Bodil Kirkemo og søsteren har i politiavhør forklart at Kristin stjal passet til lillesøsteren sin like før eller etter trippeldrapet. Passbildet skal ha liknet på Kristin. Moren, Bodil Kirkemo, mener Kristin stjal passet i tilfelle hun plutselig måtte rømme landet.

Bodil Kirkemo arbeidet og oppholdt seg utenlands mellom 1. og 29. mai. Trippeldrapet skjedde natt til 22. mai.

- Før jeg dro, gjemte jeg unna min yngste datters pass på et spesielt sted. Bare hun og broren hadde nøkkel til huset mens jeg var borte, sier Bodil Kirkemo.

- Kristin tagg søsknene om å låne en nøkkel. Da jeg kom hjem igjen, var flere ting borte. Noe seinere oppdaget jeg at også min yngste datters pass var vekk.

- Ingen andre enn Kristin kan ha stjålet passet, hevder moren, som også har fortalt at Kristin ved to anledninger har oppbevart våpen hjemme.

Bodil Kirkemo sier hun innser at datteren Kristin stadig blir dypere involvert i trippeldrapet:

- Jeg klarer ikke å tolke opplysningene på annen måte. Jeg tror fortsatt ikke at Kristin har vært på åstedet. Men jeg tror hun vet hvem drapsmannen er, sier Bodil.

Hun nekter å tro at hennes eldste datter, Veronica, og mannen Per Kristian Orderud har med drapene å gjøre.

- Jeg vet at de er uskyldige. - Hva med Lars Grønnerød, som har bekreftet hovedtrekkene i Kristins versjon?

- Kristin tvinnet Lars rundt lillefingeren. Han ville gjort alt hun ba om. De hadde dessuten god tid til å samordne forklaringene sine.

Oppsøkte venninner

Dagbladet er kjent med at Kristin skal ha oppsøkt venninner i Oslo for å be dem om alibi for drapsnatta. Flere vitner skal i politiavhør ha bekreftet alibiet hennes. Blant annet har hennes nåværende kjæreste, Vetle Zakarias Hrstka (23), sagt til både Dagbladet og politiet at Kristin var på fest drapsnatta. Han har også sagt at Kristin var lei seg for at noen hun kjente var drept.

- Kristin er ingen morder, sa kjæresten i intervju med Dagbladet.

Men flere sentrale vitner kan bekrefte at Kristin Kirkemo skal ha oppført seg spesielt i tida etter drapet. Hun skal ha vært stresset. Det bekrefter også moren hennes. Et par dager før pågripelsen av de to, kom Lars Grønnerød hjem til Bodil Kirkemo. Han virket oppkavet og lettere desperat, og «måtte» bare ha tak i Kristin.

Reagerte

Bodil Kirkemo reagerte på episoden, som hun også har fortalt politiet om.

I avhør med etterforskerne har moren ikke lagt skjul på at hun tror Kristin lyver, og at hun prøver å legge skylden over på søsteren og hennes mann.

- Hvilke motiv skulle Kristin ha for det?

- Det nærmeste jeg kommer et motiv, er at Kristin gang på gang har sagt at hun skulle ta hevn mot oss i familien - hevn fordi hun ble fratatt omsorgen for guttungen sin, sier Bodil Kirkemo.