Kristin kan kjøpe verdiløse klimakvoter

20 prosent av kvotene som allerede er solgt har ikke ført til reduserte utslipp, viser FN-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagsavisen.no:) Regjeringen vil at Norge skal ta en betydelig del av sine klimakutt ved å kjøpe utslippskvoter i utviklingsland. Nå avdekker en ny FN-rapport store feil ved FNs eget kvotesystem, Clean Development Mechanism (CDM), melder Dagsavisen.

Rapporten, som ble slått opp i avisen The Guardian i helgen, viser at 20 prosent av de klimakvotene som hittil er blitt solgt, ikke har hatt noen effekt på klimautslippene.

Kjernen i FN-rapporten er at tre av de 17 selskapene som godkjenner CDM-prosjekter har gjort en så dårlig jobb at prosjekter som ikke gir noen reelle klimakutt er blitt sertifisert.

Kristin reagerer

Statsminister Jens Stoltenberg ønsket ikke å uttale seg om denne FN-rapporten i går.

Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen, derimot, reagerer sterkt på avsløringene av svikt i kvotesystemet.

- Ja, det er alvorlig. Det er helt avgjørende at FN har en så streng godkjenningsprosess at kjøp av klimakvoter gir reelle reduksjoner i utslippene, sier hun til Dagsavisen, og utfordrer FN til å reagere strengt.

- FN må sørge for at kvalitetssikringen fungerer, og så må de ikke nøle med å trekke tilbake sertifiseringen hvis kravene ikke oppfylles, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer