Kristin Kirkemo avhøres på nytt

Lars Grønnerød har begjært saken sin gjenopptatt i Orderudsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er advokat Berit Reiss-Andersen som på vegne av Grønnerød har begjært gjenopptakelse. Etter det Dagbladet får opplyst, er det er en prioritert del av Gjenopptakelseskommisjonens arbeid å avhøre Kristin.

Kristin har gitt helt sentrale opplysninger om den påståtte planleggingen av trippeldrapene i kårboligen på Orderud gård i pinsen 1999. I et juleselskap på gården i 1998 skal Kristin ha vært vitne til et detaljert opplegg for å drepe Kristian og Marie Orderud og datteren Anne Orderud Paust. De andre er langt på vei dømt på bakgrunn av hennes forklaringer.

Lars kommer til å få sin sak avgjort i gjenopptakelses- kommisjonen i løpet av noen måneder, kanskje først på nyåret. Per og Veronica Orderud har også begjært saken gjenopptatt, men den saken ligger etter Grønnerøds sak i kommisjonen, får Dagbladet opplyst.

I går sto Kristin fram i Se og Hør og fortalte at hun mener det er Per og Veronica som drepte de tre i kårboligen. Dette kan bety at Hun også kan bli interessant for gjenopptakelseskommisjoneni den saken

Lillegutt

I Nes tingrett ble Grønnerød dømt for uaktsomt drap til fengsel i to år og seks måneder. I Eidsivating lagmannsrett ble han imidlertid funnet skyldig i medvirkning til overlagt drap, og han ble dømt til fengsel 18 år. Det er planleggingsfasen som er det kritiske punktet for Grønnerød, samt at han skaffet revolveren som ble brukt under drapene.

Lars har hele tida nektet for at han var med på noen planlegging, og at han visste om at våpenet hans, kalt Lillegutt, skulle blir brukt til drap. Tingretten fant det ikke bevist at planleggingen av trippeldrapet hadde skjedd lille julaften. Tingretten la til grunn at planleggingen hadde skjedd på et seinere tidspunkt, og at det var Kristin, Per og Veronica som hadde vært med på dette, ikke Lars.

Dommerne la til grunn at det ikke på noe tidspunkt var tilstrekkelig bevist at Lars så det som en faktisk mulighet at våpenet skulle bli brukt til drap. Tingretten mente likevel at Lars var sterkt å bebreide for å ha overlatt et uregistrert våpen til Per 3. april 1999.

AVSLØRINGER I UKEBLAD: Kristin Kirkemo må i nye avhør, etter at Lars Grønnerød har begjært saken sin gjenopptatt. Foto: Scanpix
AVSLØRINGER I UKEBLAD: Kristin Kirkemo må i nye avhør, etter at Lars Grønnerød har begjært saken sin gjenopptatt. Foto: Scanpix Vis mer

FBI-etterforsker

Lagmannsretten mente at Lars ble trukket inn i planleggingen av Per og Veronica.

- Han regnet det som overveiende sannsynlig at drapene kom til å bli utført, skrev lagmannsretten i dommen.

Gårsdagens Se og Hør-oppslag kommer samtidig med at TV Norge har satt Orderud-saken på dagsorden. En tidligere FBI-etterforsker, som arbeider med profilering i kriminalsaker, mener at Per og Veronica drepte i kårboligen. Advokat Heidi Ysen, som forsvarer Veronica, raser mot uttalelsene til Kristin.

- Dette er helt useriøst og bare synsing. Det er neppe tilfeldig at hun sier dette nettopp nå. Kristin har vært i en rekke politiavhør og gjennomgått to rettssaker uten at hun har sagt dette. Den tidligere FBI-etterforskeren har, etter det jeg har fått opplyst, hatt utvalgte opplysninger tilgjengelig.

- Er dette nivået på drapsetterforsking i USA generelt, er det grunn til bekymring, sier Ysen.

«Henrettet»

Privatetterforsker Tore Sandberg er engasjert for å arbeide for ekteparet Orderud. Han hevder å ha funnet fram nye opplysninger. Ifølge Sandberg ble et ektepar oppringt to ganger i timene før trippeldrapet ble kjent, også for politiet, 23. mai 1999.

Kristin Kirkemo avhøres på nytt

Den som ringte, skal ha sagt: «Anne er henrettet».

Mannen som skal ha blitt oppringt, har samme navn som en person Anne Orderud Paust jobbet sammen med i utlandet, før hun giftet seg med diplomaten Per Paust. Anne var tilknyttet NATO i utlandet.

Sandberg sier til Dagbladet at mannen ringte politiet om telefonsamtalene, men at han følte at tjenestemannen som tok telefonen, virket lite interessert. Mannen hørte aldri mer fra politiet, og opplysningen om henvendelsen fins ikke i saksdokumentene.

Attentatforsøk

- Hadde politiet reagert med en gang, ville det vært mulig å spore samtalene. Denne mannen har ingen tilknytning til Per og Veronica, sier Sandberg.

Sandbergs opplysninger betyr i så fall at det var Anne Orderud Paust som var målet i kårboligen.

Attentatsakene fra 15. juli 1998 og 12. august samme år er ikke oppklart.

NEKTER FORTSATT: Lars Grønnerød har hele tida nektet for at han var med på noen planlegging, og at han visste om at våpenet hans, kalt Lillegutt, skulle blir brukt til drap.