Kristin Krohn Devold: Forsvarer angrepet

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) avviser at norske bombefly har skutt på feil fiende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun forsvarer bestemt at norske F-16-fly nå har sluppet bomber i Afghanistan.

- Jeg synes først og fremst det er vanskelig å ha norske soldater og offiserer i en skarp operasjon. Men akkurat denne konkrete operasjonen er innenfor regelverket og ikke spesielt vanskelig, sier Krohn Devold til Dagbladet.

Etter boka

Hun ble orientert om bombeangrepet mandag ettermiddag, etter at flyene hadde vendt tilbake til basen. Dette er helt etter boka, ifølge forsvarsministeren.

- Ble det vurdert om man skulle reservere seg mot dette bombemålet?

- Nei, dette er helt i tråd med de forhåndsdefinerte reglene for den norske F-16-deltakelsen, og klarering skjedde i tråd med rutinene.

- Men de som ble skutt, skal være under kommando av en opprørsleder som ikke tilhører Taliban, og som var i eksil i Iran under terrorangrepet 11. september. Har dere bombet feil mål?

- Opptrådte fiendtlig

- Nei, våre engasjementsregler omfatter både al-Qaida, talibanterrorister og grupperinger som samarbeider med disse. Denne grupperingen her er definert innenfor våre engasjementsregler, sier forsvarsministeren.

Krohn Devold avviser blankt at Norge nå har involvert seg i borgerkrigen i Afghanistan.

- Nei, dette er ikke indre anliggender, men en gruppering som samarbeider med Taliban og som opptrådte fiendtlig overfor koalisjonsstyrkene, sier forsvarsministeren.

- Hvordan ser du på at dette er første gang etter 2. verdenskrig der norske styrker er i kamp og det er omkomne?

- Vi deltok jo med våre F-16-fly i Kosovo. På den måten er det andre gang vi deltar med F-16-fly i en operasjon. Det er ingen tvil om at det å ta ut infrastruktur på bakken er et av de oppdragene vi har vært forberedt på, sier Krohn Devold.

- ETTER BOKA: - Det vi har gjort er helt i tråd med reglene for den norske F-16-deltakelsen i Afghanistan, sier forsvarsminister Kristin Krohn Devold.