- Kristin lyver kronisk

FROGNER (Dagbladet.no): Lars Grønnerød hevder at Kristin Kirkemo Haukeland lyver kronisk. - Du kan ikke stole på henne. Hun lyver hver dag, sa Grønnerød i Nes herredsrett i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin: «Jeg er redd»

Advokat Ysen fortsetter etter pausen klokka 12.00 å vise til ulike forklaringer fra Lars Grønnerød. Hun viser til hans forklaringer om lille julaften 1998 i politiavhør og i retten i går. Her har han gitt tre ulike versjoner på rekkefølgen av hva som skjedde.

Ysen viser til hva Grønnerød har fortalt skjedde lille julaften: Våpenopplæring, krangel med Kirkemo Haukeland, bilskilt-mekking og hans reise fra Orderud gård.

- De tre ulike forklaringene. Er det fordi det ikke har vært noen våpenopplæring at du ikke klarer å gi en riktig rekkefølge her?, spør Ysen.

- Jeg vet jeg har stokket om littegranne. Jeg husker ikke helt hvilken versjon som er riktig, men jeg ser ikke noen særlig forskjell på dem, svarer Grønnerød.

- Er det fordi det ikke var våpenopplæring?, gjentar Ysen.

- Nei, svarer han.

Advokat Tor Kjærvik starter nå utspørringen av Lars Grønnerød.

Veronica Orderuds forsvarer, Heidi Ysen, overtok utspørringen av Lars Grønnerød tidligere i dag. Da viste hun til et avhør hvor Grønnerød har sagt: Kristin lyver kronisk.

- Det er det jeg mener. Selv om hun ikke behøver å lyve, så lyver hun, fortalte Grønnerød retten i dag.

Telefonliste

Ysen konfronterte Lars Grønnerød med en telefonliste som ifølge Veronicas forsvarer ble funnet under ransaking av leiligheten til Anne Orderud Paust og Per Paust etter drapene. Advokat Ysen gikk gjennom lista med Grønnerød. Han måtte svare på sitt kjennskap til de ulike folkene på telefonlista. Grønnerød benektet kjennskap til mange på lista.

Så kom det spørsmål om hvorfor Ysen trakk fram telefonlista.

- Vi mener den kan ha interesse. Vi tror det kan være Jan Christian Paust sin, men vi vet ikke, sier Ysen. Grønnerød sa forøvrig at han ikke kjenner til Jan Christian Paust, Per Pausts sønn fra tidligere ekteskap.

- Ingen kommentar

Advokat Cato Schiøtz fortsatte i dag utspørringen av Lars Grønnerød. Schiøtz sammenlignet den trippeldrapstiltaltes uttalelser i tidligere avhør med det han har sagt i retten de to siste dagene.

Schiøtz kommenterte også i hvilke perioder Grønnerød kom med vitneutsagnene om våpenoverleveringen og møtet med Per utenfor Ringnes.

Lars Grønnerød (43) ønsket ikke å kommentere hvilket motiv Kristin Kirkemo Haukeland kunne hatt for å ta magasinet som skal ha ligget i den omtalte settekassen.

- Har du noen ide om motivet Kristin skulle ha for å ta dette magasinet?

- Det har jeg ikke noen kommentar til.

- Registrerte du at du savnet magasinet?

- Nei. Grønnerød er stille, før han fortsetter:

- Jeg ville ikke gjort det hvis det var byttet, vet du, svarer Grønnerød.

Tar bort vitner

 • Retten ble satt klokka 09.00. Aktoratet startet dagen med å frafalle ni av sine vitner, de aller fleste fra politiet. Da svarte Per Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz, med å stryke et av sine vitner.

  Grunn til tvil


  Orderud-saken tok en ny vending da Lars Grønnerøds nye opplysninger slo ned som en bombe i Frogner grendehus i går. For første gang i løpet av den hittil tre ukers lange rettssaken kom det vesentlig ny informasjon i trippeldrapssaken.

  At opplysningene kom så seint som de gjorde, styrker ikke nødvendigvis Lars Grønnerøds vitneutsagn.

  - På et generelt grunnlag vil jeg si at det er grunn til å lure på at nye opplysninger kommer så seint, sa aktor Olav H. Thue etter at retten var hevet i går.

  Ny fase


 • I dag går trippeldrapssaken inn i en ny fase. Når Lars Grønnerød er ferdig i vitnestolen i Nes herredsrett en gang i løpet av dagen, er de fire tiltalte ferdig med sine forklaringer.
 • Da er det tid for de 130 vitnene partene har stevnet: Teknikere, politietterforskere, slektninger, venner og fiender...
 • Dagbladet.no følger trippeldrapssaken.