Kristin må ha 10 prosent av velgerne

SV-lederen er ikke fornøyd med mindre.

MINST 10 %Kristin Halvorsen forventer at SV får minst 10 prosent ved årets stortingsvalg. Mindre enn det er hun ikke fornøyd med. Foto: Scanpix.
MINST 10 %Kristin Halvorsen forventer at SV får minst 10 prosent ved årets stortingsvalg. Mindre enn det er hun ikke fornøyd med. Foto: Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Under SVs oppsummerende pressekonferanse før sommerferien tar til, gjorde SV-leder Kristin Halvorsen det klart at hun ønsker seg 10 prosent av stemmene ved årets valg. Mindre enn det, er ikke godt nok.

-10 prosent er innenfor rekkevidde for SV. Jeg merker et veldig stemningsskifte rundt SV, men det kan hende vi ikke har greid å veksle om alt til nye velgere, sier Halvorsen og legger til:

- Nå legger vi oss som en gjedde i sivet, kampklare til valgkampen.

Må ha 10 prosent
Det er det samme resultatet partiet fikk i 1989. Da fikk SV 10, 1 prosent av stemmene og 17 stortingsrepresentanter.

- 10 prosent er et veldig godt resultat for SV. Da har vi styrket oss til å få fram gode løsninger og vi velgerne har gitt beskjed om at SV og miljøpolitikken skal vinne flere slag, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Forrige stortingsvalg fikk SV 8,8 prosent, et resultat som reduserte stortingsgruppa til SV-lederen med åtte stortingsrepresentanter. Resultatet fra 2005 er SVs dårligste siden 1997, da SV bare fikk 6 prosent.  Se valgforsker Bernt Aardals valgstatistikk på hans hjemmeside her.

-Hva er et dårlig resultat for SV ved valget?

- Nei, det vil jeg ikke spekulere i. 10 prosent er et godt resultat for SV. Det vil gi oss enda større muligheter for gi oss gjennomslag for vår politikk, sier Halvorsen.

På spørsmål om hva hun gjør om det ikke blir et rødgrønt flertall, sier hun følgende:

- Det er ikke noen grunn til å spekulere i noen plan B. Det vil du ikke få noen av de rødgrønne partiene til å gjøre heller. Hvis vi oppnår et rødgrønt flertall, så er det helt sikkert at det er denne regjeringen som vil fortsette.

Nestledere på valg
Kristin Halvorsen har to nestledere som begge febrilsk vil forsøke å skaffe seg en fast plass på tinget. Både Bård Vegar Solhjell og Audun Lysbakken har sikret seg førstplassen på SVs stortingslister i henholdsvis Akershus og Hordaland.

I Akershus har Rolf Reikvam stortingssorti gjort det mulig for Solhjell, som opprinnelig er fra Sogn og Fjordane, å stille. I Hordaland har bergenseren Audun Lysbakken fått førsteplass etter at Ågot Valle nå gir seg.

- Har du sjekket om begge nestlederne dine er inne på stortinget med det resultatet?

- Ja, det er de, om vi får 10 prosent, sier Halvorsen.

Solhjell er sikret et plass med et skikkelig dårlig valg for SV. For ham holder det om SV bare får fem-seks prosent. Verre er det for den andre nestlederen, Audun Lysbakken.

Lysbakken var en av de mange unge SVerne som kom inn på Stortinget i 2001. Da fikk SV 12,5 prosent av stemmene og hele 14 nye representanter inn på Stortinget. Men det gjenstår å se om Lysbakken kommer inn. Flere dårligere målinger den siste tida, har gjort det vanskelig for selv SVs førstekandidat i Hordaland å komme inn.