Kristin møter kakekasteren igjen

Finansministeren vitner i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag startet rettssaken mot 24-åringen som kastet en kake på finansminister Kristin Halvorsen. Mannen risikerer 15 års fengsel og angrer bittert på det han gjorde.

Streng tiltale

John Waagaard er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 99 som om å hindre statsråder i sin virksomhet:

«Den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet, straffes med fengsel i inntil 15 år. Det samme gjelder hvis handlingen er rettet mot noen av medlemmene i Statsrådet, Stortinget eller Høyesterett.»

Kakekasteren ba retten om å få forklare seg bak lukkede dører da rettssaken startet i Oslo tingrett i morges. Dette kravet fikk han medhold i.

Da retten ble satt erklærte han seg ikke skyldig i å ha hindret finansministeren i hennes arbeid da han den 18. oktober i fjor kastet en bløtkake på henne. Han erkjente seg derimot skyldig i legemsfornærmelse, men ikke for å ha brukt et særlig farlig redskap da han kastet bakevarene på ministeren.

Ville protestere mot SV-minister

Halvorsen fikk kaka i hodet på sin første arbeidsdag som finansminister i oktober i fjor.

Kristin møter kakekasteren igjen

- Jeg har prøvd å samarbeide, og jeg angrer på at jeg kastet kaken. Jeg skrev til og med et brev til Halvorsen og beklaget dette. Likevel går de for full pakke. Jeg synes det er urettferdig, sier Waagaard ifølge NTB.

Verken han, eller aktor Marit Bakkevig, husker tidligere saker hvor samme paragraf er benyttet. Waagaard har forklart at han kastet kaka i protest mot at SV fikk finansministerposten.

24-åringen betegner det som absurd at han risikerer 15 års fengsel for handlingen, men legger til at han stoler på at dommerne ikke vil ilegge ham en så streng straff.

FØRSTE DAG PÅ JOBB: Kristin Halvorsen tiltrådte som finansminister 18. oktober 2005. Samme dag kastet 24-åringen en kake på henne. I dag møtes de i retten.
KAKEOFFER: 1. mai 2001 fikk daværende leder av Arbeiderpartiet, Thorbjørn Jagland en bløtkake kastet på seg. Kristin Halvorsen til høyre for Jagland.