- Kristin møtte spøkelser

Kristin Kirkemo Haukeland (27) møtte spøkelser i stua på Orderud gård natta etter det mye omtalte juleselskapet. Dette har Veronica Orderud hevdet overfor kriminalpolitiet. Den påståtte spøkelseshistorien blir et sentralt tema for advokatene til ekteparet Per og Veronica Orderud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt avgjørende for advokatene Cato Schiøtz og Frode Sulland at de klarer å svekke Kristins troverdighet når det gjelder hennes historie om drapsplaner og våpenbytte. Kristins mentale tilstand under og etter juleselskapet kommer derfor til å stå sentralt under eksaminasjonen av 27-åringen i Nes herredsrett. Veronica Orderud mener Kristin var påvirket av rusmidler. Hun forklarer til politiet at søsteren dagen etterpå fortalte at hun hadde møtt spøkelser i stua på gården.

Ifølge Veronica var ikke dette første gangen spøkelsene dukket opp: Kristin og medtiltalte Lars Grønnerød skal ha møtt spøkelser også ved en annen anledning. Dette skal ha skjedd i et bygningskompleks i Asker.

Slet med rus

Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød ble kjærester våren 1998. De vanket på dette tidspunktet i et belastet miljø på Oslos vestkant. Ifølge Kristin og Lars sine forklaringer til politiet, ble det slutt mellom dem i tida rundt drapene i mai 1999.

En rekke vitner hevder at Kristin i denne perioden slet med rusproblemer, og at hun var deprimert på grunn av en vanskelig livssituasjon.

Torpedojakt

Dagbladet kjenner til flere vitneavhør der det hevdes at Kristin og Lars sommeren 1998 - og i tida etterpå - var på jakt etter torpedoer som kunne ta drapsjobber. Kristin hevder selv i politiavhør at hun under en prat på kjøkkenet på Orderud gård sommeren 1998 ble spurt av Per og Veronica om hun kunne skaffe drapsmenn. Ifølge Kristin spurte ekteparet også om prisen. Per og Veronica spurte også, ifølge Kristin, om hun kunne sondere i det kriminelle miljøet rundt Kristins ekskjæreste, som da var en sentral figur i et lite lovlydig eksjugoslavisk miljø. Kristin skal ha nektet dette og påstår at hun fikk inntrykk av at Veronica og Per gjorde forespørselen på vegne av noen venner.

Både Veronica og Per Kristian avviser Kristins framstilling på det mest bestemte. - Dette er bare oppspinn, sier ekteparet.

En 30 år gammel mann fra Trondheim blir også et sentralt vitne under rettssaken. Kristin sier hun spurte 30-åringen om han var villig til å drepe for betaling, og om han hadde erfaring fra dette tidligere. Kristin hevder at hun hadde samtalen med Per og Veronica i bakhodet da hun rettet forespørselen. 30-åringen skal ha hevdet at han ikke hadde greie på priser, og at han nå var ute av torpedomiljøet i Oslo. Trondheimsmannen sier at han tolket Kristin dit hen at Veronica og Per ikke utførte drapene selv. Han tror at drapene ble utført av Kristin sammen med Lars, som ifølge 30-åringen var så forelsket i Kristin at han ville gjøre alt hun spurte om.

Lars Grønnerød stiller seg uforstående til påstanden fra 30-åringen.

Også en 32 år gammel venn av Kristin og Lars forteller at han ble spurt om han var villig til å drepe tre personer. 32-åringen, som er fra Oslo, fikk inntrykk av at drapene hadde en eller annen forbindelse med en Per Kristian Orderud. Ifølge Oslo-mannen skulle han få 500000 kroner, eller eiendommer av tilsvarende verdi, hvis han utførte drapene.

Grønnerød avviser også dette vitnemålet.

Privatetterforsker

For statsadvokatene er dette svært viktig. De vil trolig hevde at forklaringene viser at drapsplanleggingen var reell og ikke bare tankespinn. Forsvarerne til ekteparet Orderud, advokat Cato Schiøtz og advokat Frode Sulland, har hyret den kjente privatetterforskeren Harald Olsen for å kartlegge torpedosporet. Advokatene mener politiet ikke har etterforsket godt nok om ukjente personer tilknyttet dette miljøet, kan ha utført drapene. Harald Olsen er kanskje landets mest anerkjente privatetterforsker. Han har lang fartstid i Kripos - både som taktisk og teknisk etterforsker. Olsen spilte en sentral rolle i Birgitte Tengs-saken, da fetteren ble frifunnet i Gulating lagmannsrett etter først å ha blitt dømt i herredsretten. Etter det Dagbladet kjenner til, hevder Olsen at han har funnet nye, sentrale spor i saken. Olsen er stevnet som vitne i straffesaken, men både påtalemyndigheten og advokat Steinar Wiik Sørvik, som forsvarer Lars Grønnerød, ønsker politiavhør av privatetterforskeren før saken starter.

Etter all sannsynlighet vil advokatene til ekteparet begjære nye vitner fra det kriminelle miljøet.

SPØKELSER: Advokatene til ekteparet Orderud vil gjøre alt for å svekke troverdigheten til Kristin Kirkemo Haukeland under rettssaken som starter 18. april i Nes herredsrett. I den forbindelse blir Veronica Orderuds forklaringer om søsterens spøkelseshistorie sentral.
SPØKELSESGÅRDEN: Her på Orderud gård skal Kristin Kirkemo Haukeland ha sett spøkelser i stua etter juleselskapet