Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristin og Harald driver Norges eneste miniesel-farm

- De er kjælne som hunder, forteller de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det begynte med at kona på fleip sa hun kunne tenke seg å ha esel. Nå driver de Norges eneste miniesel-farm.

Harald og Kristin Vågene bestemte seg for å importere miniesel. Og i fjor høst kom de sju første fra USA til bygda Grasdal på Sunnmøre.

Nå er det blitt to mini-miniesel til, siden de har fått to føll, og i juli kommer enda ett til. Målet er å drive minieselavling. Og businessen går bra, det forteller småbruker Harald Vågene til Dagbladet.no.

- Vi har allerede bestillinger på levering av miniesel de neste to årene, sier han.

Men hva er det som egentlig er så fint med miniesel?

- De er mye kjekkere for barna. Det går an å både ri på eslene og spenne dem fast til vogner.

Vågene forteller at interessen for minieslene særlig kommer fra gårdsbruk som driver sosialt arbeid via sosialkontoret eller barnehager som driver med dyr.

Blitt feite

MINIESLER: De første sju minieslene kom fra USA i fjor høst til småbruket på Sunnmøre. Da kostet de cirka 30 000 per stykk. Foto: Harald Vågenes
MINIESLER: De første sju minieslene kom fra USA i fjor høst til småbruket på Sunnmøre. Da kostet de cirka 30 000 per stykk. Foto: Harald Vågenes Vis mer

Og på spørsmål om de importerte eseldyrene trives i Norge, svarer småbrukerbonden med å spørre om de ikke har det litt for godt.

- De er blitt litt feite, sier han og ler.

Miniesler skal nemlig ha svært mager kost, hvis ikke legger det seg et raskt fettlag i nakken og ryggen.

Vågene forteller også at minieslene er på 70 til 100 centimeter høye. Vanligvis er esler fra en meter til en meter og 40 centimeter målt over ryggkammen.

Nå er kona på vei fra USA via Amsterdam til Danmark for å hente flere esler. Medavler Harald gleder seg, for de to småbrukerne har lært seg og sette stor pris på dyrene.

- Åh, ja det er fantastisk! De er kjælne som hunder når du kommer i mot dem, og de har funnet seg godt til rette her hjemme.

Stjeler føll

Men for å si det sånn: Det finnes sorte får i eselgården.

Da det ene føllet kom til verden ble det nemlig stjålet.

image: Kristin og Harald driver Norges eneste miniesel-farm

- Det viste seg at det var eselet Macarena som gjerne vil ha et føll til og stjal det nyfødte fra et annet esel. Den stakkars førstegangsfødende moren turde ikke gripe inn.

- Heldigvis fikk vi oppklart tyveriet da vi sjekket pelsfargen nærmere. Dessuten viste det seg at Macarena stjal føll da hun bodde i USA også, sier Vågene til Dagbladet.no.

Nå er de glade for at oppdrettere av miniesel har meldt seg i Danmark. Dermed kan småbrukerne på Sunnmøre importere for en langt billigere penge.

<B> KONA SOM VILLE:</B> Det begynte med at det var kona Kristin som ville ha esel. Her er hun sammen med Askepott.
<B>BOTHILDE:</B>Lille Bothilde er en av de nye tilvekstene på miniesel-farmen.
<B>BOTHILDE OG KRISTIN (TIL HØYRE):</B>
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media