Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristin Pernille (14) la ut bilde - fikk kommentar fra plastisk kirurgi-klinikk i Bergen

- Ubehagelig.

LA UT BILDE: 14-årige Kristin Pernille Hegge Doksæter la ut dette bildet på sin Instagram-konto. To uker seinere tikket det inn en kommentar fra en konto tilhørende Plastikkirurg1. Foto: Privat og Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LA UT BILDE: 14-årige Kristin Pernille Hegge Doksæter la ut dette bildet på sin Instagram-konto. To uker seinere tikket det inn en kommentar fra en konto tilhørende Plastikkirurg1. Foto: Privat og Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 14 år gamle jenta fra Bergen gjorde som mange andre tenåringer gjør. Hun er aktiv på sosiale medier og postet et bilde av seg selv på Instagram.

- Jeg la ut et helt vanlig bilde av meg, sier Kristin Pernille Hegge Doksæter til Dagbladet.

To uker etterpå tikket det inn en kommentar hvor det sto «Nice photo». 14-åringen tenkte ikke noe mer over det. Så gjorde søsteren henne oppmerksom på hvem det var som hadde kommentert.

INSTAGRAM: 14-åringen la ut dette bilde på Instagram. To uker seinere fikk hun en kommentar fra en konto tilhørende en plastisk kirurgi-klinikk. Foto: Privat
INSTAGRAM: 14-åringen la ut dette bilde på Instagram. To uker seinere fikk hun en kommentar fra en konto tilhørende en plastisk kirurgi-klinikk. Foto: Privat Vis mer

Det var nemlig Instagram-kontoen Plastikkirurg1 som hadde kommentert 14-åringens bilde. Kontoen tilhører en klinikk med samme navn i Bergen som tilbyr plastisk kirurgi.

- Da blokkerte jeg brukeren min, så de ikke kunne se noe mer, sier jenta til Dagbladet.

Ble ubekvem

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først. Avisa kom så i kontakt med jenta etter at de tidligere hadde skrevet om en annen kvinne som hadde opplevd det samme.

14-åringen synes det var merkelig at de kommenterte på bildet hennes.

- Det var ubehagelig da jeg så hvem som hadde kommentert på bildet mitt. Jeg er veldig ung, så det er litt rart.

KOMMENTAR: 14 år gamle Kristin Pernille Hegge Doksæter synes kommentaren fra klinikken var ubehagelig, og reagerte med å blokkere kontoen. Skjermdump: Instagram
KOMMENTAR: 14 år gamle Kristin Pernille Hegge Doksæter synes kommentaren fra klinikken var ubehagelig, og reagerte med å blokkere kontoen. Skjermdump: Instagram Vis mer

Legger seg flat

Kirurgene bak Plastikkirurg1, Tom Inge Ørner og Christian Busch, beklaget seg i en pressemelding tirsdag kveld.

«Plastikkirurg1 beklager at vi benyttet Instagram uheldig og på en lite skjønnsom måte. Særlig vil vi beklage til de enkeltpersoner som har mottatt kommentarer på sosiale medier direkte fra Plastikkirurg1.»

Ørner er daglig leder ved klinikken og ønsker ikke å forsvare kommentaren på 14-åringens bilde.

STERKT ENGASJERT: Blogger Kristin Gjelsvik har lenge vært engasjert i kampen mot kroppspress blant unge. Daglig får hun meldinger fra fortvilte barn og unge, og nå vil hun ta et oppgjør mot utseendefikseringen. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer

- Jeg synes det er helt forferdelig, sier han til Dagbladet.

Kirurgen forteller videre at de ikke «leter etter unge jenter på nett», og at han ikke var klar over situasjonens omfang før han ble kontaktet av en journalist.

- Jeg er veldig lei meg, sier han.

BEKLAGER: Daglig leder i Plastikkirurg1 legger seg helt flat: - Helt forferdelig, sier han til Dagbladet. Foto: Privat
BEKLAGER: Daglig leder i Plastikkirurg1 legger seg helt flat: - Helt forferdelig, sier han til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Automatiske kommentarer

Ørner forteller at han forstår at bransjen hans er «kontroversiell», men at Plastikkirurg1 ønsker å bli sett på som en seriøs virksomhet.

For å oppnå nettopp dette besluttet han å engasjere en ekstern leverandør som kunne håndtere Instagram-profilen deres.

- Vi ønsker bare å være synlige. Hvis noen trenger et eller annet, ønsker vi at folk vet at vi eksisterer.

En funksjon som gjør at profilen deres kommenterer automatisk på andres profiler, ble brukt for å øke bedriftens synlighet, sier plastikkirurgen.

Ørner understreker at han selv ikke er aktiv på sosiale medier, men at han mener funksjonen går ut på at en algoritme velger ut relaterte kontoer å kommentere på. Ørner sier han ikke var klar over funksjonen tidligere.

- Jeg visste ikke om det, men det er ikke greit, sier han.

På spørsmål om hvorfor ei 14 år gammel jente fikk den automatiske kommentaren, er han usikker.

- Det lurer jeg også på, sier han.

- Ingen unnskyldning

Direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth, er kjent med saken om Kristin Pernille, og synes ikke kirurgen har en god unnskyldning.

- Det holder ikke å si at man ikke er kjent med sosiale medier eller vet hvordan det fungerer, sier Haugseth.

Direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth. Foto: Kimm Saatvedt
Direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth. Foto: Kimm Saatvedt Vis mer

Hun mener ansvaret for å følge loven uansett ligger hos eieren av bedriften.

- Det er den næringsdrivende selv som har hovedansvaret for at markedsføringsloven følges. Da holder det ikke å unnskylde seg med manglende teknisk kompetanse, eller at jobben er utført av en ekstern leverandør.

Haugseth undrer seg over markedsføringen til klinikken, og mener det kommer lite positivt ut av den.

- De går rett inn på personlige konti og treffer folk på en ganske invaderende måte, sier hun.

- Vær tydelig

Automatiske kommentarer er ikke uvanlig å bruke for bedrifter for å øke synligheten. Man bør likevel ha en viss oversikt over situasjonen, mener direktøren i Forbrukertilsynet.

Haugseth mener næringsdrivende ikke trenger å besitte de tekniske ferdighetene selv, men at liknende misforståelser kan unngås ved klar tale:

- Vi forventer at de sørger for at leverandøren får en tydelig og klar bestilling, sier hun.

Haugseth synes det er bra Ørner unnskylder seg, men forventer oppvask.

- Det er bra at de tar kritikk, men det forutsetter at de endrer på rutinene, sier hun.

- Tar ansvar

Ørner forteller til Dagbladet at funksjonen med automatiske kommentarer ble skrudd av så raskt det ble kjent. Han ønsker ikke si hvilken leverandør som har blitt brukt.

- Jeg tar ansvar. Det er min bedrift, det er jeg som har startet den, sier han.

Ørner, som er på ferie da Dagbladet snakker med ham, forteller videre at Plastikkirurg1 har vært i kontakt med leverandøren, og at en «real oppvask» venter til seinsommeren.

- Vi har hatt mange møter, og i august skal vi gå gjennom alt og hva vi skal gjøre. Vi må snakke litt sammen, sier han om forholdet mellom klinikken og den eksterne leverandøren.

Da kirurgen får referert Forbrukertilsyns-direktør Haugseths kommentarer, ønsker han å understreke at klinikken skal følge lover og regler.

- Vi prøver å rydde opp og bli bedre. Vi ønsker ikke sette en ny standard for markedsføring, sier han.

- Absurd og tragisk

Jentas far Eyolf Doksæter reagerer kraftig på markedsføringen til klinikken. Han mener de burde vært mer forsiktig.

- Når de legger det i hendene på andre, kan de ikke være sikre, sier han til Dagbladet.

Doksæter synes virksomheter som Plastikkirurg1 bør ha mer kontroll, og at episoder som den datteren ble utsatt for, kan påvirke andre unge mennesker.

- Det er absurd og tragisk, sier han.

Doksæter blir fortalt om unnskyldingen og at daglig leder ved Plastikkirurg1 er lei seg for det som har hendt.

- Det kan jeg tro på. Men jeg synes ikke synd på dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!