Kristin renvasker oljepenger

Freeport havner også på oljefondets fy-liste. Kongens svoger gikk derimot klar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les pressemeldingen!

  (Dagbladet.no): Verdens største detaljhandelsselskap, Wal-Mart, vrakes av oljefondet.

  Etikkrådet, som skal sikre Oljefondets etikk og moral, har samlet inn et omfattende materiale som tyder på at Wal-Mart har gjennomført og systematisk opererer slik at det benytter mindreårig arbeidskraft i strid med gjeldende internasjonalt regelverk, at arbeidsforholdene hos mange av leverandørene er farlige eller helseskadelige, at arbeidere presses til å arbeide overtid uten kompensasjon, at selskapet systematisk diskriminerer kvinner når det gjelder lønnsforhold, at alle forsøk på fagorganisering blant selskapets ansatte stanses, at det i en del tilfeller benyttes urimelig avstraffing og innelåsing av arbeidere, samt en rekke andre forhold.

  Også gruveselskapet Freeport, som driver en av verdens største kobbergruver på øya Ny Guinea i Indonesia, vrakes av fondet. 

  Gruvedriften forårsaker omfattende miljøskader i området som rammer både regnskogen og urbefolkningen. 

  - Rådets vurderinger omhandler forhold innenfor de etiske retningslinjene som ikke er omhandlet av tidligere tilrådinger, som brudd på menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og medvirkning til alvorlig miljøskade. Uttrekkene er et uttrykk for at vi ikke vil medvirke til alvorlige, systematiske eller grove normbrudd innenfor disse områdene gjennom våre investeringer i Pensjonsfondet - Utland, sier finansminister Kristin Halvorsen.

  -  Utelukkelsene er knyttet til at investeringer i selskapene innebærer en uakseptabel risiko for at fondet kan medvirke til alvorlige, systematiske eller grove normbrudd gjennom selskapenes atferd, sier hun. 

  Stor liste
  Lista over tvilsomme og slemme selskaper blir stadig større. Siden 2002 har fondet trukket seg ut av 17 selskaper. Blant disse er atom- og klasevåpengiganter som Lockheed Martin, EADS, Boeing og Northrop Grumman.

  Det er etikkrådet for Statens pensjonsfond - Utland (Oljefondets egentlige navn) som vurderer selskapene fondet investerer i, og gir råd til finansdepartementet om hvilke av disse som ikke sømmer seg å investere i.

  Hvem skal ut?


  Det franske oljeselskapet Total, tyskamerikanske DaimlerChrystler, og Textron var blant selskapene ekspertene spådde kunne havne på fy-lista i dag, men det skjedde ikke.

  Etikkrådet vurderte Total sent i fjor fordi selskapet driver stort i Burma, der de blant annet har bygget og er medeier i en statlig oljeledning.

  Men rådet fant ikke grunn til å mene at Total medvirker eller har medvirket til brudd på menneskerettighetene i militærdiktaturet, selv om selskapet genererer inntekter.

  DaimlerChrystler har store eierandeler i EADS, som havnet på svartelisten i fjor på grunn av sin medvirkning til produksjon av klase- og atomvåpen. EADS har senere sluttet med klasevåpenproduksjonen, men medvirker fremdeles til produksjonen av sentrale komponenter til kjernevåpen.

  Textron deltar i utviklingen av fremtidige landminersystemer som kan vise seg å bli folkerettsstridige. Etikkrådet har anbefalt fondet å trekke seg ut hvis systemene som utvikles får tvilsomme egenskaper. Den forrige regjeringen lot derfor 130 millioner oljekroner stå i selskapet tross massivt press fra SV. Nå sitter SV selv i regjering, og Kristin Halvorsen i stolen der beslutningen tas.

  Kongesvoger i fokus


  Prinsesse Ragnhilds mann Erling Lorentzen var også i fokus. Ifølge NA24.no kan Lorentzens brasilianske papirselskap Aracruz havne på fy-lista selv om etikkrådet tidligere har vurdert etikken til å være god nok foreløpig.

  Aracruz beskyldes i Brasil for å ha tatt store landområder fra en lokal indianerstamme, og for å drive miljøsvineri. En gruppe indianere var nylig i Norge for å skape blest om saken, og fikk støtte fra blant annet Den norske kirke.

 • Les pressemeldingen!
ETISKE PENGER: Oljefondet på 1500 milliarder kroner skal investeres politisk korrekt. Klokka 13.00 offentliggjør finansminister Kristin Halvorsen hvilke nye selskaper som svartelistes. Foto: Scanpix
ETISKE PENGER: Oljefondet på 1500 milliarder kroner skal investeres politisk korrekt. Klokka 13.00 offentliggjør finansminister Kristin Halvorsen hvilke nye selskaper som svartelistes. Foto: Scanpix Vis mer
Kristin renvasker oljepenger
I FOKUS: Erling Lorentzens papirindustri Aracruz har vært i fokus tidligere. Men foreløpig har ikke etikkrådet anbefalt oljefondet å trekke sin investering på 34 millioner kroner.
PROTEST: Indianerlederne Silva Gonzalves og Jose Luiz Francisco Ramos har reist verden rundt for å protestere mot Lorentzens selskap, som de hevder har beslaglagt urbefolkningens land. Bildet er fra Oslo i 1997.