Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kristin roser Erna for dysleksi-åpenhet

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier hun er glad for at Erna Solberg bruker sin kjendis-status til å peke på problemene med dysleksi.

DUGNAD: Kristin Halvorsen vil ha slutt på lese- og skrivevansker for å hindre at mennesker unødig havner på attføring. Hun roser Erna Solberg, og sier at dugnaden er igang. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
DUGNAD: Kristin Halvorsen vil ha slutt på lese- og skrivevansker for å hindre at mennesker unødig havner på attføring. Hun roser Erna Solberg, og sier at dugnaden er igang. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
BERGEN (Dagbladet): - Alle vet at Erna er en kompetent dame. Det er veldig fint at hun setter ord på egne erfaringer med lese- og skrivevansker. På den måten vil mange andre få mot til å melde seg på lese- og skrivekurs, sier Kristin Halvorsen til Dagbladet.

Erna Solberg sto i mandagens Dagbladet fram og i magasinet God Attføring der hun fortalte om sine problemer med dysleksi. Samtidig foreslo hun en 10 års dugnad som angriper problemet bredt.

- Skal kartlegge- Dugnaden er godt i gang. Vi har som mål at ingen skal slite med skrive- og lesevansker langt ut i skolealder. Vi har oppnådd full barnehagedekning. Nå skal barnehagene kartlegge mulige språkproblemer fra tre årsalderen. Førskolelærerne skal få kompetanse og verktøy for å gjennomføre dette. Så skal vi styrke innsatsen de første skoleårene. Skolene blir nå pliktige til å styrke leseopplæringen fra første til fjerde klasse, og vi skal ha flere lærere for hver elev. Det skal brukes kartleggingsprøver for å oppdage de som har lese- og skrivevansker, sier Halvorsen.

- Skambelagt- Dette arbeidet skal følges systematisk oppover i klassene. Vi må ha slutt på at barn og ungdom sliter med disse problemene. Vi har i dag rundt 400 000 voksne mennesker som strever med å forstå hva de leser. Det skal gis basiskompetanse i arbeidslivet med lese- og skriveopplæring på arbeidsplassene. Der finner vi noen av landets modigste elever, de som erkjenner at de har probleme og som ønsker å gjøre noe med det. Vi vet at dette har vært skambelagt, men når vi vet hva dysleksi er, så kan vi gjøre noe med det. Ved å jobbe systematisk med dette i skolen, vil vi unngå at disse menneskene havner på attføring, sier Kristin Halvorsen.

- Følger ikke oppGeneralsekretær Marianne Grønner i Dysleksiforbundet sier at regjeringen har mange gode tanker om tiltak, men at de ikke følger opp i tilstrekkelig grad.

- Vi ser at elevene bare i begrenset grad får tilgang på pensum, altså lydbøker. I tillegg har staten et gebyrkrav på lydbøker, noe vi krever fjernet. Elevene får gode PC'er fra NAV, men dette prioriteres ikke på den enkelte skole eller i kommunene. Det finnes enorme muligheter ved å bruke de hjelpemidlene som finnes, men da må først lærerne få nødvendig opplæring i det samme utstyret, sier Marianne Grønner.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media