- Kristin sa det var «blod og gris» der

-Kristin sa til meg at det var et bestillingsdrap og at det var mye blod og gris der, fortalte Kristin Kirkemo Haukelands tidligere venninne i retten tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venninnen fortalte at Kristin Kirkemo Haukeland en kveld i februar-mars 1999 fortalte henne at hun hadde utført attentatene.

- Hun fortalte om bomber, sprengstoff og tekniske detaljer på en måte som gjorde at jeg følte hun var troverdig, sa den 32 år gamle venninnen som nå har brutt med det miljøet hun vanket i for to år siden.

Både Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød er tiltalt for trusler mot Anne Orderud Paust. Tiltalepunktet viser til at det ble festet dynamitt under Annes bil for å skremme.

I avhør har venninnen sagt at Haukeland sa at hun hadde festet dynamitt under en bil som hørte til personer i familien. I retten husket ikke vitnet konkret at Haukeland har sagt dette.

- Vi var litt ruset da vi snakket sammen den kvelden, så jeg husker ikke detaljene. Men jeg oppfattet at hun ikke var lei seg for det som var skjedd. Hun fortalte det nærmest med et smil om munnen, sa den tidligere venninnen.

- Uten returbillett

Da den nå 32 år gamle venninnen hørte om drapene på Orderud gård på TV søndag 23. mai, ringte hun straks til Kristin Kirkemo Haukeland. Venninnen koblet umiddelbart Haukeland til drapene, fortalte hun i retten tirsdag.

- Dette snakker vi ikke om på telefon, sa Kristin da jeg fortalte henne at tre mennesker var drept på Orderud gård.

De to venninnene avtalte å møtes i en park et kvarter senere.

- Kristin fortalte meg da at det dreide seg om et bestillingsdrap og at det var mye blod og gris der. Hun sa også at hadde det ikke vært for at Per Paust allerede var død, skulle hun tatt ham med på en fisketur uten returbillett. På det tidspunktet ville jeg ikke høre mer. Jeg fikk en ubehagelig følelse, sa vitnet.

Hun oppfattet at Haukeland var ruset da de møttes. Under møtet ba Haukeland sin venninne om å gi henne alibi for drapsnatta i forhold til Lars Grønnerød fordi hun skulle ha overnattet hos en annen mann den aktuelle natta.

- Når du visste at Kristin var i ferd med å flytte fra Lars, tenkte du ikke da at det var litt merkelig at du skulle måtte gi henne alibi for det forholdet at hun hadde vært sammen med en annen mann, spurte advokat Frode Sulland, Veronica Orderuds forsvarer.

- Jeg tenkte nok ikke særlig over det der og da, nei.

Husker Orderud-sokken

Senere på dagen fortalte en 22 år gammel venninne av Synøve Kirkemo, Kristins søster, at hun sommeren 1997 så Synøve gå med Orderud-sokken som ble funnet utenfor kårboligen etter drapene. -Synøve gikk med sokken da vi var på ferie i Arendal. Jeg husker at vi fleipet om sokken fordi den passet så dårlig til den røde buksa Synøve hadde på seg, sa venninnen. Da sokken ble vist i TV-programmet «Etterlyst», gjenkjente venninnen den. Det ble ikke snakket mer om den da, men nyttårsaften 2000 ble Orderud-sokken igjen tema. Denne kvelden var Synnøve og vitnet på vorspiel sammen og vitnet spurte Synøve om Orderud-sokken var hennes.

- Synøve sa at sokken var hennes og at det var farmoren som hadde strikket den. Vitnet opplyste at hun kan ha misoppfattet og at Synøve kan ha sagt at sokken tilhørte Kristins lille sønn, men hun understreket at hun er sikker på at hun så Synøve med sokken i Arendal. En annen venninne som var på det samme vorspielet nyttårsaften, sa i retten tirsdag at hun er sikker på at Synøve sa at Orderud-sokken tilhørte Haukelands sønn og at farmoren hadde strikket den.

(NTB)

PRESSET: Kristin Kirkemo Haukeland fikk kjørt seg i retten i dag.
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1016143413


Varnish cache server